Cene ekskurzija i do 66.000 dinara za maturante

25 septembra, 2022

Ove jeseni kućni budžet dodatno će opteretiti ekskurzije koje su skuplje za čak 20 odsto nego pre pandemije, piše RTS. Najskuplje su maturske koje u većini škola koštaju najmanje 40.000 dinara. Na društvenim mrežama mnogi roditelji žale se na cene jednodnevnih izleta koji dostižu i 12.000 dinara.

Foto: Canva

Višednevno putovanje po Italiji, Španiji i Francuskoj za maturante u Zemunskoj gimnaziji košta čak 66.500 dinara, objavljeno je na sajtu te ustanove.

Poskupljenja između 15 i 20 odsto, kolika je zarada agencija

I ranije skupe maturske ekskurzije ove godine dodatno su poskupele u odnosu na period pre pandemije. U proseku između 15 i 20 odsto. A cene u agencijama formiraju se na osnovu tržišnih uslova.

Razloga je više, kažu u Juti – veća cena goriva, hrane, smeštaja, ugostiteljskih usluga, rada.

Aleksandar Seničić iz Jute ukazuje i da su nekada zahtevi roditelja za smeštaj potpuno neracionalni jer oni, kaže, traže da se deca smeštaju u hotele određenih visokih kategorija, pa je i veća cena cele ekskurzije.

Naglašava i da agencije u ovakvom vidu turizma nemaju mogućnost za veliku zaradu – ona se kreće između pet i deset odsto. Za razliku od komercijalnih aranžmana gde je zarada od 10 do 17 odsto.

U Juti napominju da bi putovanja mogla biti jeftinija i za petinu ako bi bili niži porezi i doprinosi koje agencije moraju da plate.

“Ukoliko država želi da na neki način podstakne ovaj vid putovanja je da se smanje porezi i doprinosi na ona davanja koja imamo po tom osnovu a pre svega se odnose na naknade profesorima za takozvane dnevnice nastavnika, gde su porezi i doprinosi u startu negde oko 58 odsto i naknada još 20 odsto pdv-a na isplatu tih sredstava tako da dođemo do nekih skoro 90 procenata od onoga što se daje profesorima kao naknada”, navodi Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

Roditelji imaju način da utiču, ali… 

U izboru ekskurzije roditelji učestvuju preko saveta roditelja u školi nakon što se preko javne nabavke zaključe ponude agencija.

Većina roditelja, ipak, želi da svom detetu priušti druženje kako ne bi bilo izopšteno iz društva. Čak i kad je ekskurzija skuplja od porodičnog letovanja.

Ceo tekst: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


MOŽDA TE ZANIMA
Rešenja kombinovanog testa
DETALJNIJE

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama