Центри за социјални рад водиће рачуна о малишанима чији родитељи оболе од вируса

4 априла, 2020

Центри за социјални рад мораће да помогну деци која су остала без старања услед оболевања родитеља који се налазе на болничком лечењу или у карантину-болници, наводи се у инструкцијама за поступање установа социјалне заштите које је донело Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Како се наводи у саопштењу министарства, обавеза центара је да, у складу са својим надлежностима, без одлагања тој деци осигурају безбедност, бригу о здрављу, егзистенцијалне услове, надзор и психосоцијалну подршку.

Између осталог, потребно је да малолетној деци постави привременог старатеља. Да им се обезбеди здравствени преглед, примени епидемиолошка мера надлежног завода за јавно здравље и обавезно тестирање на вирус, уколико то раније није извршено.

Потребно је и да малолетној деци, уколико се процени да могу да остану у породичном стану или кући, обезбеди надзор и свакодневну исхрану, одећу и обућу, одржавање личне хигијене, као и хигијене простора.

Малолетној деци нижег календарског узраста, којима се не може обезбедити останак у породичној кући потребно је обезбедити смештај у сродничкој или хранитељској породици, а услов за то је да је дете претходно тестирано на присуство вируса, да је налаз негативан и да у породици не постоји оболело лице.

Уколико су деца малолетна, а старија од 14 година и не могу да остану у породичној кући или стану или смештај у хранитељској породици, потребно је обезбедити смештај у установи за децу без родитељског старања.

Установе социјалне заштите дужне су, како се наводи, у ванредном стању да све своје стручне, материјалне, техничке и друге ресурсе ставе у функцију извршавања мера заштите деце без родитељског старања.

Избор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама