Četvrtaci na testu čitalačke pismenosti i razumevanja teksta u martu 2021.

2 marta, 2020

Učenici četvrtih razreda osnovne škole, uzrasta 10 godina, po prvi put će, u martu sledeće godine, učestvovati u međunarodnom istraživanju čitalačke pismenosti i razumevanju teksta – PIRLS, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

PIRLS je međunarodna studija koja meri i upoređuje trendove razvoja čitalačke pismenosti učenika četvrtih razreda, uzrasta 10 godina i pruža zemljama učesnicama u istraživanju jedinstvenu priliku da prikupe međunarodno uporedive podatke o čitalačkim kompetencijama učenika u tom uzrastu.

Takođe, ovim testiranjem, države učesnice prikupljaju podatke o nivou podsticanja čitanja u školi i kod kuće, kao i relevantne informacije o kvalitetu nastave u školama.

Konferencija povodom ovog istraživanja, na kojoj je učestvovalo oko 190 istraživača i koordinatora iz preko 60 zemalja sveta, održana je danas u Beogradu, navodi se u saopštenju.

Skup je otvorio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, koji je naglasio da se vrednost PIRLS 2021 istraživanja ne ogleda samo u poređenju postignuća učenika iz različitih zemalja i utvrđivanju našeg ranga na listi svetskih obrazovnih sistema, već i u mogućnosti da utvrdimo karakteristike našeg obrazovnog sistema.

Prema njegovim rečima, čitalačka pismenost je osnova svih drugih pismenosti – matematičke, prirodno-naučne, finansijske.

Nacionalni kooordinator istraživanja i direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović naveo je da veoma važno to što su međunarodna istraživanja poverena tom Zavodu, kao referentnoj državnoj ustanovi koja se bavi osiguranjem kvaliteta u obrazovanju i kojoj je rad na ovakvim istraživanjima zakonom poveren posao.

Prema njegovim rečima, PIRLS se sprovodi u petogodišnjim ciklusima, a prvi ciklus je realizovan 2001. godine.

U okviru priprema za glavno testiranje, prema rečima Ranđelovića, tokom ovog meseca planirano je da se održi probno testiranje, ali samo u školama koje su izabrane primenom posebne tehnologije.

Piše: FoNet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama