Четвртаци на тесту читалачке писмености и разумевања текста у марту 2021.

2 марта, 2020

Ученици четвртих разреда основне школе, узраста 10 година, по први пут ће, у марту следеће године, учествовати у међународном истраживању читалачке писмености и разумевању текста – ПИРЛС, саопштило је данас Министарство просвете.

ПИРЛС је међународна студија која мери и упоређује трендове развоја читалачке писмености ученика четвртих разреда, узраста 10 година и пружа земљама учесницама у истраживању јединствену прилику да прикупе међународно упоредиве податке о читалачким компетенцијама ученика у том узрасту.

Такође, овим тестирањем, државе учеснице прикупљају податке о нивоу подстицања читања у школи и код куће, као и релевантне информације о квалитету наставе у школама.

Конференција поводом овог истраживања, на којој је учествовало око 190 истраживача и координатора из преко 60 земаља света, одржана је данас у Београду, наводи се у саопштењу.

Скуп је отворио министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, који је нагласио да се вредност ПИРЛС 2021 истраживања не огледа само у поређењу постигнућа ученика из различитих земаља и утврђивању нашег ранга на листи светских образовних система, већ и у могућности да утврдимо карактеристике нашег образовног система.

Према његовим речима, читалачка писменост је основа свих других писмености – математичке, природно-научне, финансијске.

Национални кооординатор истраживања и директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања Бранислав Ранђеловић навео је да веома важно то што су међународна истраживања поверена том Заводу, као референтној државној установи која се бави осигурањем квалитета у образовању и којој је рад на оваквим истраживањима законом поверен посао.

Према његовим речима, ПИРЛС се спроводи у петогодишњим циклусима, а први циклус је реализован 2001. године.

У оквиру припрема за главно тестирање, према речима Ранђеловића, током овог месеца планирано је да се одржи пробно тестирање, али само у школама које су изабране применом посебне технологије.

Пише: ФоНет

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама