Читалачки маратон: Расписан је конкурс за најбољи роман за младе

27 априла, 2021

Волите да пишете за тинејџере? Можда већ имате необјављен роман за младе? Пријавите се на конкурс издавачке куће „Klett”, који ће бити отворен до 15. јуна на www.klett.rs! Победника очекује награда од 500.000 динара и штампа романа у великом тиражу.

Пре месец дана отворен је пети Конкурс за необјављени роман за младе читаоце и пријаве увелико пристижу. У жељи да настави да негује читалачке навике ученика, али и да подстиче њихово критичко мишљење, издавачка кућа „Кlett” већ пету годину успешно спроводи своју друштвено одговорну акцију под називом Читалачки маратон. Ову читалачку акцију подржало је и Министарство просвете, науке и технолошког развоја

У годинама уназад, почев од 2017. године, Читалачки маратон расте, обухватајући све више заинтересованих аутора, чланова жирија, али пре свега деце која се кроз Читалачке клубове упознају са савременом литературом за свој узраст.

Већ прве године на расписани конкурс пристигло је 209 рукописа, да би се сваке наредне године тај број знатно повећавао. До сада је одштампано чак 20 најбољих романа са претходна четири конкурса, те ове године трагамо за 5 нових.

Поменимо још да су романи из едиције Читалачки маратон оцењени као квалитетни на значајним књижевним конкурсима. Наиме, први победник „Ја Алексија” добио је 2018. године прву награду и плакету Доситејево перо за најбољи роман према избору дечје критике. Затим је уследило још једно Доситејево перо за роман „Навијам за шаптача”, који је проглашен најбољим у 2020. години. Поред тога, крајем прошле године, издвојила су се још два романа уласком у најужи избор за престижну књижевну награду Политикиног Забавника – „Одбегла мама” и „Клише”. Први је штампан у трећој едицији Читалачког маратона, док је потоњи победнички роман из најновије, четврте едиције.

Као и претходних година, чланови Стручног и Главног жирија ће детаљном анализом и проучавањем романа према различитим критеријумима одабрати пет најбољих. Одабрани рукописи ће затим бити одштампани у великом тиражу, док главна награда за победнички роман износи 500.000 динара.

Сви ученици који су чланови Читалачког клуба, на поклон ће добити по један примерак победничког романа, а уз помоћ својих наставника српског језика и књижевности на радионицама ће читати и анализирати свих 5 романа, да би на последњој и сами гласали за онај који им се највише свидео и који је на њих оставио најснажнији утисак.

Читалачким маратоном издавачка кућа „Klett” жели да код деце пробуди мотивацију за читање, да утиче на развој њиховог писаног и вербалног изражавања, али и (пр)оцењивања вредности књижевноуметничких дела, јер су теме прилагођене баш узрасту читалаца. Разговарајући о темама романа, ученици заправо разговарају о ономе што и сами доживљавају. Они повезују приказане ситуације са онима које их свакодневно окружују, док је поистовећивање са јунацима романа из едиције временом постало главно чвориште анализе. Највећи успех Читалачког маратона јесте што је тинејџерима понудио литературу коју они радо прихватају.

Овим путем позивамо још једном све заинтересоване ауторе који пишу за младе читаоце од 11 до 14 година да се пријаве на недавно расписани конкурс (најкасније до 15. јуна 2021. године) путем веб-сајта www.klett.rs и да на тај начин њихови рукописи постану део књижевног опуса савремених аутора за младе. Придружите се овом маратону на коме ћете добити прилику да заједно са другим квалитетним писцима стигнете до важног читалачког циља.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама