Crna ptica – najbolje književno delo za mlade u 2020.

26 januara, 2021

Knjiga CRNA PRICA autorke Aleksandre Jovanović ovogodišnji je dobitnik Nagrade Politikinog Zabavnika za najbolje književno delo za mlade objavljeno u 2020. godini.

Žiri u sastavu akademik Aleksandar Kostić, psiholog (predsednik), Irena Špadijer, profesorka Filološkog fakulteta u Beogradu, Petar Arbutina, izvršni direktor Službenog glasnika, Milorad Milinković, filmski reditelj, i Petar Milatović, zamenik glavnog i odgovornog urednika Politikinog Zabavnika, odluku je doneo jednoglasno.

U obrazloženju odluke žirija, pored ostalog, piše: „Roman Crna ptica mlade Aleksandre Jovanović originalno je delo koje uspešno spaja elemente fantastike, horora, psihološkog romana i univerzalne priče o odrastanju. To je i uzbudljivo višeslojno štivo gde se mladi suočavaju sa svetom kakav zapravo jeste, u kome i srušeni snovi umeju da iznedre nadu i ljubav…“ Žiri je posebno istakao to što je mlada autorka na suptilan način obradila jednu veoma delikatnu temu, a knjiga se izdvojila i svojim književnim kvalitetima.

Ilustraciju na koricama uradio je Dobrosav Bob Živković.

Na 42. konkurs stiglo je 58 naslova, a među izdanjima koja su se našla u najužem izboru bio je i roman Sve što (ni)sam želela Dragane Mladenović, takođe u izdanju Kreativnog centra.

Nagrada Politikinog Zabavnika ustanovljena je 1979. godine. Dodeljuje se svake godine 25. januara, na Dan Politike, za izdanja objavljena u prethodnoj godini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama