Цртеж као упозорење?

4 јануара, 2015

Весели малишани воле веселе боје

аутор : Душица Вујчић Поповић
Деца предшколског узраста цртежом изражавају оно што не умеју да кажу. Кроз цртеже наговештавају своје нерасположење, страх, жеље и потребе – објашњава васпитач и дефектолог у једној београдској основној школи.
crtez_coveka_deteta_od_tri_godine_927608070
1. Шта нам откривају дечији цртежи?
Ликовни радови малишана предшколског узраста омогућавају нам да боље упознамо њихову психофизичку зрелост, емоционално стање, менталне способности и представе о околини.
2. Воле ли сва деца да цртају?
Дете цртање доживљава као задовољство и релаксацију. У овом узрасту готово да нема деце која не воле да цртају. Већ у другој години деца нагонски почињу да повлаче линије оловком или кредом. Трагови првлаче његову пажњу. Такозвано шкрабање је детету потребно као моторичка активност. У раздобљу од треће до шесте године дете пролази кроз фазу симболичког цртања. Предмете и људе црта онако како их доживљава.
3. Шта дете одбија да црта?
Дете одбија да црта оно што не воли. Чак и када лепо црта, оно одбија да црта мрске ствари изговарајући се да то једноставно не уме.
4. Како тумачити цртеж?
Код смелог и немирног детета потези су енергични, дугачки и прави. Линије су тврде и укрштају се под оштрим углом. Дете свој однос према некој ствари или особи изражава величином и бојом на цртеж.
5. Како одабира боје?
На цртежима радосне и емотивно стабилне деце преовлађују светле и веселе боје. То су жута, наранџаста, црвена и светлозелена. Депресивно дете црта тамним и хладним бојама: љубичастом, црном и плавом. Свој став према некоме дете изражава бојом.
6. Имају ли деца осећај за пропорцију?
Величина предмета или блиске особе такође зависи од тога како их дете доживљава. Дете увеличава оно што воли. На цртежу је мало све оно што дете жели да потисне.
7. Како дете изражава своје жеље ?
Дете често црта оно што би желело да има, што значи да кроз цртеж пројектује своје жеље.
8. Шта деца најчешће цртају ?
Деца често цртају кућу. Она је знак стабилности породице и топлине дома. Детету је породица средиште света. Присуство сунца на цртежу је одраз позитивне емоције. Ако је изостављено, преовлађују негативне емоције.
9. Који цртеж највише открива дете?
За упознавање детета најпогоднија тема за цртање је „моја породица“. Свој став према члановима породице дете изражава постављајући фигуре по одређеном редоследу, величини и боји. Највећа фигура је доминантна у кући. Себе обично црта до оног члана породице за кога је највише везано. Ако се о њему највише брине бака, оно себе црта поред ње.
10. Зашто деца на цртежу изостављају поједине чланове породице?
Кад су љубоморна на млађег брата или сестру, обично их изостављају на цртежу. Тиме стављају на знање да су им сувишна. Родитељ који често туче своје дете на цртежу обично има велике шаке или му дете једноставно не нацрта руке.
11. Како препознати цртеж заплашеног детета?
Код заплашене и анксиозне деце куће немају прозоре и врата и боје су тамне. Људе цртају без шака или са стиснутим песницама. Све фигуре на цртежу су ситне у односу на дат простор или папир.
12. Како препознати цртеж задовољног детета?
Задовољно дете слика ведрим бојама а цртеж је украшен са пуно детаља. Црта кућу са доста прозора, башту са цвећем и обавезно сунце изнад куће.
13. Шта значи цртеж са пуно неповезаних линија?
Такви су обично цртежи агресивне деце. Елементи су разбацани у простору и са пуно непотребних, хаотичних линија.
14. Цртеж као упозорење?
Душевно неразвијено дете препознајемо по понављању појединих детаља на цртежу. Цртеж има више недовршених детаља,а човека понекад цртају са више руку…
15. Шта је порука цртежа?
Својим цртежом деца шаљу поруку родитељима и околини. Веома је важно разумети оно што цртају малишани, јер детету најбоље можемо помоћи ако га разумемо. Цртеж је пут ка успостављању комуникације с дететом.
 
Извор: http://vrticiportal.com/
.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


4 коментара на "Цртеж као упозорење?

 1. Анонимни каже:

  Ovo mi se mnogo svidrlo

 2. Vesna каже:

  Ne slažem se sa ovim predlozima tumačenja dečijih crteža. Moja šestogodišnja ćerka vrlo je zrela, ume da izrazi emocije rečima. Kada hoće da crta, to radi da bi napravila sliku. Veoma je talentovana i trudi se da sve predstavi realno, ako crta mamu, nacrtaće crnu odeću, jer je mama uglavnom u crnom, a ne zato što je tužna. Hoću da kažem da su ovakva tumačenja površna i suviše generalizovana. Svako je dete posebna priča.

  1. Jovana каже:

   Nedostatak ovog teksta je sto ne navodi uzrast deteta u tumacenju izraza… Ono sto vazi za crtez deteta od 4 godine nije nuzno primenjivo u tumacenju crteza 6ogodisnjaka

  2. Natasa каже:

   Slazem se sa ovim sto ste napisali. U Holandiji na decjim crtezima napisu sta je “umetnik” hteo reci nakon sto obave razgovor sa detetom upravo iz razloga sto tu ipak ne postoji nikakvo pravilo kako zele da prikazu. Ja sam recimo kao dete svoju mamu crtala sa rukama na kojima je bilo 10-15 prstiju pa su me uvek pitali zasto i uvek sam imala isti odgovor …. zato sto moja mama radi puno.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама