Да деца лакше прихвате ношу и усвоје хигијенске навике – нове сликовнице-преклапалице

октобар 13, 2020

Усвајање хигијенских навика у најранијем узрасту јако је важно. Иако је тачно да би требало да пратимо потребе детета и његов темпо развоја када је реч о скидању пелена, ипак је важно да знамо да је, из много разлога, за дете боље да то буде раније. Кад кажемо раније, не мислимо да дете по сваку цену треба од пелена одвикнути чим прохода, већ да би лагано, без притиска, стреса и обавезе да ношу користе, деци требало понудити ту опцију чим вам се учини да је довољно зрело.

За многе родитеље то уме да буде врло стресно, а за децу, ако примете да је родитељима баш стало да што пре почну да користе ношу – још стресније.

Сликовница преклапалица “Чему служи ноша” Креативног центра одличан је савезник и партнер сваком родитељу који верује да је дошао тренутак да његово дете скине пелене. Предлажемо да је заједно читате и листате чак и пре него што купите прву ношу. На потпуно ненаметљив, хумористичан и једноставан начин ова књижица одговара на питање, па – чему служи ноша. Малог читаоца води кроз кратку причу у којој ће разумети да ноша није играчка, да није страшно и ако се упишки, а ту је и кратко упутство како се пишки, а како каки у ношу.

Наравно, стварање хигијенских навика је много више од правилног коришћења тоалета, па су тако ту и добре навике прања руку, одржавања хигијене тела и зуба. Ово последње уме да буде мало досадно, па деца често врдају или траже разлоге да избегну прање зуба. Та навика избегавања уме баш да се отегне па се немојте изненадити кад вам кажемо да има тинејџера које родитељи морају терати да пре спавања оперу зубе.

Зато другу књигу из едиције сликовнице преклапалице препоручујемо за узраст од годину дана па све до неких 13. Сликовница “Зашто перемо зубе” одговара на питање шта су то бактерије у зубима, како оне ту настају, да ли баш сви морају да перу зубе (зар и бака, па она има протезу?), како нам помажу зубари и зашто уопште постоји каријес? Можда најзанимљивији део, и за децу и за маме и тате, је онај који открива да чак и животиње, свака на свој начин, брину о хигијени зуба. Па тако слон грицка кору дрвета, неким рибама мање рибице помажу и чисте им зубе, а ајкулу баш брига и ако јој испадне зуб. Увек ће јој порасти нови!

А научићете (признајте да не знате) и која животиња има највише зуба, којој се по броју зуба може утврдити старост, а чији зуби расту непрекидно па зато мора стално да грицка да би их трошила.

Сликовнице са “прозорчићима” деца баш воле. Ма шта деца, воле их сви. Та неизвесност док их отварамо и питамо се шта се иза крије и узбуђење кад то откријемо, никад се не прерасте. Једина је разлика између деце и одраслих у томе што се деца при сваком читању поново радују, као да ће баш тада, први пут, видети шта је са друге стране. Нема везе што су “прочитали” већ стотину пута. Сликовнице Чему служи ноша и Зашто перемо зубе сигурно неће бити изузетак.

Аутор: А. Цвјетић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама