Да ли ће деца бити у вртићима по цео дан, чак и викендом?

28 новембра, 2019

РТС је 18. новембра пренео информацију да ће два зрењанинска вртића од почетка другог полугодишта почети да раде у вечерњим сатима и викендом.

Тако ће од 15. јануара у вртићу „Вила“ бити организован боравак деце радним данима од 14:30 до 22:30, а у вртићу „Биберче“ викендом од 6 до 17 часова. У питању су групе деце јасленог узраста (од 1 до 3 године) и мешовите обданишне групе.

Foto: Canva

Како се у тексту наводи, ова мера је уведена „ради усклађивања радних смена и родитељства”, а у складу са мерама популационе политике. Заинтересовани родитељи за овај вид рада вртића треба да се пријаве до 20. децембра.

Упутили смо молбу Министарству просвете, науке и технолошког развоја да нам појасне дату информацију. У Служби за сарадњу са медијима су нам рекли да је Чланом 35. Закона о предшколском васпитању и образовању прописано да почетак и завршетак радног времена у предшколској установи утврђује та установа након што прибави мишљење савета родитеља. Радно време се одређује у складу са потребама деце и родитеља, а уз сагласност оснивача.

По овом Закону је и сада прописан целодневни боравак деце. Предшколске установе најчешће почну са радом у 6 часова (неке у 7 или 8 часова), а радно време им траје до 17, тј. 18 часова. Предшколска установа својим статутом може реализовати целодневни боравак тако што ће утврдити рад у другој смени. У том случају боравак деце у вртићу може да траје до 23 часа.

Закон такође наводи и следеће:

„Радно време установе може бити и другачије утврђено у складу са испитаним потребама породица и могућностима предшколске установе (…), а уз сагласност оснивача“ ако у установи постоје довољни просторни капацитети и ако је њена програмска понуда довољно разноврсна.

Из Министарства наводе да на националном нивоу не постоји план да се повећа број вртића у земљи који ће радити у две смене. Јединица локалне самоуправе као оснивач и Предшколске установе заједно утврђују радно време Предшколске установе. Управни одбор даје сагласност за предшколски програм и годишњи план рада установе. Ово значи да Управни одбор даје сагласност за потребне кадрове за рад у вртићима, а не Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Из Министарства нам такође потврђују да не постоји идеја да деца буду у вртићу од јутра до вечери, већ се родитељи опредељују за смену, т.ј. према понуди вртића и својим потребама. Како кажу, садашњи програми у целодневном трајању су програми који трају 9, 10 и 11 сати.

Пише: Мариа Милојковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама