Da li će deca biti u vrtićima po ceo dan, čak i vikendom?

28 novembra, 2019

RTS je 18. novembra preneo informaciju da će dva zrenjaninska vrtića od početka drugog polugodišta početi da rade u večernjim satima i vikendom.

Tako će od 15. januara u vrtiću „Vila“ biti organizovan boravak dece radnim danima od 14:30 do 22:30, a u vrtiću „Biberče“ vikendom od 6 do 17 časova. U pitanju su grupe dece jaslenog uzrasta (od 1 do 3 godine) i mešovite obdanišne grupe.

Foto: Canva

Kako se u tekstu navodi, ova mera je uvedena „radi usklađivanja radnih smena i roditeljstva”, a u skladu sa merama populacione politike. Zainteresovani roditelji za ovaj vid rada vrtića treba da se prijave do 20. decembra.

Uputili smo molbu Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da nam pojasne datu informaciju. U Službi za saradnju sa medijima su nam rekli da je Članom 35. Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju propisano da početak i završetak radnog vremena u predškolskoj ustanovi utvrđuje ta ustanova nakon što pribavi mišljenje saveta roditelja. Radno vreme se određuje u skladu sa potrebama dece i roditelja, a uz saglasnost osnivača.

Po ovom Zakonu je i sada propisan celodnevni boravak dece. Predškolske ustanove najčešće počnu sa radom u 6 časova (neke u 7 ili 8 časova), a radno vreme im traje do 17, tj. 18 časova. Predškolska ustanova svojim statutom može realizovati celodnevni boravak tako što će utvrditi rad u drugoj smeni. U tom slučaju boravak dece u vrtiću može da traje do 23 časa.

Zakon takođe navodi i sledeće:

„Radno vreme ustanove može biti i drugačije utvrđeno u skladu sa ispitanim potrebama porodica i mogućnostima predškolske ustanove (…), a uz saglasnost osnivača“ ako u ustanovi postoje dovoljni prostorni kapaciteti i ako je njena programska ponuda dovoljno raznovrsna.

Iz Ministarstva navode da na nacionalnom nivou ne postoji plan da se poveća broj vrtića u zemlji koji će raditi u dve smene. Jedinica lokalne samouprave kao osnivač i Predškolske ustanove zajedno utvrđuju radno vreme Predškolske ustanove. Upravni odbor daje saglasnost za predškolski program i godišnji plan rada ustanove. Ovo znači da Upravni odbor daje saglasnost za potrebne kadrove za rad u vrtićima, a ne Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Iz Ministarstva nam takođe potvrđuju da ne postoji ideja da deca budu u vrtiću od jutra do večeri, već se roditelji opredeljuju za smenu, t.j. prema ponudi vrtića i svojim potrebama. Kako kažu, sadašnji programi u celodnevnom trajanju su programi koji traju 9, 10 i 11 sati.

Piše: Maria Milojković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama