Da li će informatika smeniti fizičko?

16 novembra, 2016

Najava ministra prosvete da će informatika biti uvedena kao obavezni predmet u osnovne škole umesto izabranog sporta, naišla je na oštre kritike nastavnika fizičkog vaspitanja. Oni tvrde da sportske aktivnosti treba povećavati, a ne smanjivati.

Ruku za informatiku kao obavezan predmet u osnovnim školama dižu profesori iz struke. Kažu, ta praksa je uobičajena u svetu.
“Može da usmeri tu decu kasnije ka nekim profesijama koje su danas deficitarne na tržištu rada. Pre svega informaciono komunikacioni sektor je deficitaran, ne samo kod nas nego i u svetu i ta deca nalaze posao. Time bi se pritisak na tržište rada smanjio”, kaže Branko Kovačević sa Elektrotehničkog fakulteta.
Zakonom o osnovnoj školi jasno je definisano koliko maksimalno časova nedeljno mogu da imaju osnovci. Da bi se uveo novi predmet neki od postojećih morao bi da se izbaci. Prvi na udaru našao se izabrani sport. Taj predlog ne dopada se profesorima fizičkog.
“Deca su u tom uzrastu kao plastelin koji se može oblikovati i oni su u tim takozvanim kritičnim periodima kada se pojedine motoričke i kretne aktivnosti jednostavno prirodno razvijaju i ako ih vi ne stimulišete one se neće razviti. Dolazi do velikog broja dece sa deformitetima i drastičan porast gojazne dece”, objašnjava Saša Jakovljević sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje.
Iz resornog ministarstva pojašnjavaju da će se izborni sport transformisati, a ne ukinuti. Uz dva obavezna časa fizičkog, biće uvedene sportske aktivnosti tri puta nedeljno od po pola školskog časa i to u danima kada nema obaveznog predmeta fizičko vaspitanje.
“Uz povećanje norme nastavnicima fizičkog uđemo u neke druge sportske aktivnosti, na primer međupredmetnim povezivanjem nastave recimo geografije i orijentirng u nekim prostorima ili u predmetima zdrave ishrane i zdravog načina života”, ističe Miloš Blagojević iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
“Mislim da naše škole nemaju dovoljno prostora ni tehničkih uslova. Kada hoće da se bave fizičkom aktivnošću neminovno moraju da se skinu u sportsku opremu, moraju posle toga da se obuku”, naglašava Jakovljević.
Iz Ministarstva su saglasni da organizacija takve nastave nije jednostavna. Ipak, računaju na dobru organizaciju nastavnika fizičkog.
“Neka utakmica subotom kada je nenastavni dan ili u popodnevnoj smeni kao neka druga aktivnost, recimo vožnja bicikla ili nešto drugo”, navodi Balgojević.
Predlozi stižu i od Nacionalnog prosvetnog saveta. Oni rešenje vide u tematskoj nastavi, ali i predlažu povećanje broj časova nedeljno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Da li će informatika smeniti fizičko?

  1. Marko kaže:

    Ovo je izjava . Sportske aktivnosti neće ulaziti u fond časova pa se time neće ni povećati opterećenost učenika, dok će sa druge strane učenici imati mnogo više fizičkih aktivnosti.
    Nece povecati opterecenje ucenika ali ce ucenici imati mnogo vise sportskih aktivnosti…..Ovo moze da prodje samo kod glupih ljudi,

    1. STANKO kaže:

      Nema vise dece na ulici ni na sportskim terenima u slobodno vreme, ukinimo im jos i fiyzicko vaspitanje na sta ce tek da izgledaju ,gojaznost, sedativni nacin zivota blago receno propast u svakom smislu.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama