Da li će se podići procenat zaraženih, koji će biti uslov za prelazak na onlajn nastavu

septembar 15, 2021

Da li će biti promena u režimu rada škola, odnosno postojećih antikovid mera, biće razmatrano na sastanku u petak, saznaje “Blic”. Očekuje se da se tada prelomi i da li će biti testiranja đaka i nastavnika, kao i da li će se podići procenat zaraženih, koji će biti uslov za prelazak na onlajn nastavu.


Tim za škole, na čijem sastanku će se razmatrati ova dva pitanja, grubo rečeno je krizni štab u malom. Osim članova Ministarstva prosvete čine ga predstavnici Ministarstva zdravlja i Instituta Batut. Prema saznanjima “Blica”, ukoliko bude doneta odluka o testiranju đaka, bris će se deci uzimati iz nosa. Odluku o mogućem testiranju i načinu na koji će se izvoditi kao i po kom principu će se uzimati uzorci, donosi zdravstvena struka. Taj predlog bi trebalo da bude predočen u petak.

Kako za “Blic” kažu u Ministarstvu prosvete, ukoliko ovakva odluka bude i doneta, to ne znači da se razmišlja o testiranju sve dece u svim školama. Takođe, u ovom trenutku nije ni tema da se đaci testiraju ako ima zaraženih u odeljenju ili školi.

– Ukoliko uopšte bude doneta odluka o testiranju, reč je o sticanju uvida, uzrokovanju, a kako bi se stekao bolji uvid na koji se način kreće virus unutar škola. Praktično, sa Batutom bi se dobila realna slika transmisije virusa u školama – kažu u Ministarstvu.

Kako dodaju, za sve će biti potrebna dozvola roditelja. U Ministarstvu naglašavaju da je cilj svih napora da se omogući da đaci idu na nastavu u školske klupe i da se onlajn nastava svede na minimum.

– Od početka smo stava da su škole najsigurnije mesto i da je transimisija virusa u školama najmanja – poručuju u Ministarstvu.

Druga bitna tema na sastanku u petak treba da bude i ima li uslova da se poveća broj zaraženih koji su uslov za prelazak na onlajn. Do sada od početka pandemije obrazac je bio da se prelazi na onlajn ukoliko su zaražena dva đaka. Generalno, to je oko deset-petnaest odsto zaraženih u jednom odeljenju.

Kako saznajemo, ide se na liberalizaciju ovog principa, tako da nije isključeno da predlog bude da se poveća broj zaraženih koji su uslov prelaska na onlajn. Ova tema je “načeta” na poslednjoj sednici Kriznog štaba u prošlu subotu. Deo Kriznog štaba smatrao je da treba “olabavati” ovaj princip.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je danas za medije da se “za sada nastava na daljinu odvija u malom broju škola i ne bi trebalo da čudi da u istom gradu imamo nekoliko modela”.

– Uveli smo takozvani semafor sistem, centralizovani model u kojem su ključni parametri broj vakcinisanih i zaraženih. Ukoliko u istom gradu imamo u jednoj školi veći broj zaraženih nego u drugim školama, tu će biti uvedena nastava onlajn, ali ne i škole u kojima je epidemiološka situacija povoljnija – objasnio je Ružić.

I nadalje najmlađi đaci idu u školu na tradicionalan način, a svi ostali uzrasti će se prilagođavati realnoj epidemiološkoj situaciji. Ministar prosvete je dodao da sve epidemiološke odluke i preporuke donosi medicinska struka kojih se obrazovni sistem pridržava, a to važi za nošenje maski i za sve ostale mere koje budu propisane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Da li će se podići procenat zaraženih, koji će biti uslov za prelazak na onlajn nastavu

  1. Mila kaže:

    Ako bude iz grla testiranje ok, iz nosa necu dozvoliti.

  2. Aleksa kaže:

    Pa, da, u pravu ste, učitelji su nebitni.

  3. Milica kaže:

    Ne daj bože da testirate decu pa da se otkrije da su pozitivni, kako će onda u školu i ko će da ih čuva?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama