Da li je ovo srpska reč s najviše sinonima?

13 maja, 2015

 
Sigurni smo da jeste – „ono za ubijanje muva” svi zovu drugačije. U jednoj zatvorenoj FB grupi koja se bavi rešavanjem jezičkih nedoumica, neko je postavio pitanje koji izraz je za ovaj predmet najispravniji. Odgovori su bili različiti, a jedna članica se baš potrudila i navela čak 130 sinonima ono što neki zovu muvalica, neki tepalica, neki muvotres, neki… uh, pročitajte i sami, pa odaberite:

zna-li-neko– Muvara, muvokolj, mušarica, pecarica, mlatilica za muve, pecaljka, muvotepalo, tapkalica, peca, muvobran, muhotepaljka, tupkalo, šljipkalo, muhalo, tabalica, muhobojka, peckalica, tepalo, šljepkavac, ruski sprej za muve, laparača, mušopec, muhohvat, ono za muve, muharem, muhoprc, muvotep, tepomuvac, muvarica, muvozez, tepaljka, muhoklep, muvopizdilica, palica za muve, muvoubilica, ono što ima onu mrežu što ubija muve, šljapača, smrtko, prakač, muvotres, muvokil, muvosmrt, muhošpljos, muvotepač, muhospičilica, muhotepalica, muvač, muholovka, packalica, muvošljep, ubijalica, šickalo, tepač, metlica za muve, muholovac, istrebljivač, tucimušica, muhošpljeskalica, ubicomuv, ubijaljka, muvalica, muvomlat, muvopič, muvoriknjalo, muvosmrtilo, muvofrk, klepača, tapkalo, lupkalica, batina za muve, packa za muve, muhomat, muvarnik, pičilica, loparica, ubitaljka, tepaljče, ubijač za muve, mlatač, muvoubijalo, muvotuc, flekavica, muhotreba, PVO za muve, lovilica, tucko, muvospič, ubica za muve, šljapalica, puška za muve, pif paf, mlatarica, pap za muve, muvopljas, lovomušač, muvoubijač, muhotep, muhotuc, tepalica, komarcotepač, muvokidalica, hitler, zunzopič, muvozviz, tepko, mlatimuv, klepalica, muvašinter, treskalica, mušičarka, lopatica za muve, terminator, rumunski sprej za muve, bijačlica, šljepkalo, muvoklep, ubimuv, metlica, šljipko, muvopec, praher za muvoterminator, tabač, ubivotka, muhotuk, muvoopičivač, udrigazamuve, puckalica, muvotrebač, muvoubica.

Što se nas tiče, to je peckalica. I tačka!

Foto: Vukajlija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


22 komentara na "Da li je ovo srpska reč s najviše sinonima?

 1. sneza kaže:

  evo i 131 sinonim koji mi upražnjavamo: MUOŠIC!
  patentirali smo ga brat i ja 😀

 2. Kristina kaže:

  132 rec muvopic

 3. Tijana kaže:

  133.reč pičilica 🙂

 4. Tolkin kaže:

  Pljeskavica, muhamašač

 5. Ja kaže:

  Moja mama to zove puška za muve. 😀

 6. Marija kaže:

  Evo jednog sinonima koji nedostaje: pljeskavac (kod nas se to uvek tako zvalo).

 7. Bibi kaže:

  Kod nas u kući je to opičaljka za muve, paćkalica, faćkalica..

 8. Silvija kaže:

  Kratko i jasno…udaraljka 🙂

 9. Jovan kaže:

  Kod nas u kući je ..mirko.. Koliko je dobar (mirko)za muve i komarce toliko i za decu. ;):) Da bi smirili decu kad preteraju dovoljno je da kazemo: Zvacu mirka i izbrojim do 3!!!:):):)

 10. Ana kaže:

  U mojoj porodici se zove praćka

 11. još jedna kaže:

  kebalica

 12. Marina kaže:

  Muvać!

 13. Sandra kaže:

  Hitler za muve!

 14. Ivanka momcilovic kaže:

  Na obliznjem izletistu, u popodnevnim satima, jedan prijatelj je hitno istrcao iz sobe trazeci muvotepac ( sa akcentom na poslenji slog) ka ko bi ubio pauka. Znaci moze da se zove i *paukotepac.
  Sve ovo je za prijatan smeh!

 15. jelena kaže:

  Moja deca to zovu pi*dilica za muve.

 16. Igor kaže:

  TUP-TUP

 17. Zlata kaže:

  Pljevalica 🙂

 18. Sandman kaže:

  Pljeskavica

 19. ... kaže:

  Mušičarka :), kod nas, a ja sam čula i za Muvalica, Peckalica i Lopatica

 20. zoran kaže:

  Za to imam dva naziva:
  – zunzozviz
  – retardaljka

 21. KikiGM kaže:

  Picvajz

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama