Да ли је угрожен наставни процес због короне?

Зараза не угрожава наставни процес, број инфицираних знатно мањи него у новембру

Foto: Canva

Број заражених ђака и наставника по школама није велики. Укупно је заражено и у изолацији два одсто од укупног броја свих учесника у наставном процесу.

Ове податке дала нам је Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије, која каже да овај проценат није алармантан ако се зна да је у новембру било заражено 11 одсто ђака и наставног особља. Тада је, због наглог повећања броја оболелих по школама, и донета одлука да се раније иде на зимски распуст.

Наша саговорница истиче и да се број заражених повећао једино у Врању, проценат је четири одсто, али да ни ту овом граду ситуација није алармантна као што је била у јесен прошле године.

У Министарству просвете истичу да прате ситуацију о стању у школама и поступају по препорукама кризних штабова и органа надлежних за јавно здравље.

– Школе имају прецизна упутства о поступању у случају појаве вируса корона. Родитељи увек имају могућност да изаберу модел наставе коју ће њихово дете похађати – непосредно или онлајн – кажу у овом министарству.

Наши саговорници подсећају да Министарство просвете не процењује епидемиолошку ситуацију и не налаже мере:

– То могу једино надлежне институције, заводи за јавно здравље и кризни штабови, који су стручни за ову процену и препоруке одговарајућих мера. Ове њихове надлежности су утврђене прописима из области здравства.

Председник Форума београдских гимназија Александар Марков нам је потврдио да нема информацију о повећаном броју оболелих међу гимназијалцима, посебно после повратка са зимског распуста. И председник Скупштине Удружења директора средњих школа Србије Дејан Недић нам је потврдио да је у сталном контакту са колегама и да нико од њих није упознат са већим заражавањем средњошколаца у школама на чијем су челу.

Позитивни у Трећој београдској гимназији

ОД 330 ученика првог разреда у Трећој београдској гимназији, позитивних на корону је 13, тако да нема места паници и настава се одвија нормално, потврдила нам је Олга Чокаш, директорка школе. У једном одељењу првака, у половини групе,појавила су се два случаја, тако да је свих 15 ученика прешло на онлајн наставу. Према речима Чокашеве, од другог до четвртог разреда има још десет оболелих ученика, као и два професора. Она наводи да је међу ђацима друге године потврђен један позитиван на вирус корона, у трећем разреду – троје, а у четвртом њих шесторо. Гимназију похађа више од 1.200 ученика.

Извор: Новости