Da li je ugrožen nastavni proces zbog korone?

20 februara, 2021

Zaraza ne ugrožava nastavni proces, broj inficiranih znatno manji nego u novembru

Foto: Canva

Broj zaraženih đaka i nastavnika po školama nije veliki. Ukupno je zaraženo i u izolaciji dva odsto od ukupnog broja svih učesnika u nastavnom procesu.

Ove podatke dala nam je Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, koja kaže da ovaj procenat nije alarmantan ako se zna da je u novembru bilo zaraženo 11 odsto đaka i nastavnog osoblja. Tada je, zbog naglog povećanja broja obolelih po školama, i doneta odluka da se ranije ide na zimski raspust.

Naša sagovornica ističe i da se broj zaraženih povećao jedino u Vranju, procenat je četiri odsto, ali da ni tu ovom gradu situacija nije alarmantna kao što je bila u jesen prošle godine.

U Ministarstvu prosvete ističu da prate situaciju o stanju u školama i postupaju po preporukama kriznih štabova i organa nadležnih za javno zdravlje.

– Škole imaju precizna uputstva o postupanju u slučaju pojave virusa korona. Roditelji uvek imaju mogućnost da izaberu model nastave koju će njihovo dete pohađati – neposredno ili onlajn – kažu u ovom ministarstvu.

Naši sagovornici podsećaju da Ministarstvo prosvete ne procenjuje epidemiološku situaciju i ne nalaže mere:

– To mogu jedino nadležne institucije, zavodi za javno zdravlje i krizni štabovi, koji su stručni za ovu procenu i preporuke odgovarajućih mera. Ove njihove nadležnosti su utvrđene propisima iz oblasti zdravstva.

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov nam je potvrdio da nema informaciju o povećanom broju obolelih među gimnazijalcima, posebno posle povratka sa zimskog raspusta. I predsednik Skupštine Udruženja direktora srednjih škola Srbije Dejan Nedić nam je potvrdio da je u stalnom kontaktu sa kolegama i da niko od njih nije upoznat sa većim zaražavanjem srednjoškolaca u školama na čijem su čelu.

Pozitivni u Trećoj beogradskoj gimnaziji

OD 330 učenika prvog razreda u Trećoj beogradskoj gimnaziji, pozitivnih na koronu je 13, tako da nema mesta panici i nastava se odvija normalno, potvrdila nam je Olga Čokaš, direktorka škole. U jednom odeljenju prvaka, u polovini grupe,pojavila su se dva slučaja, tako da je svih 15 učenika prešlo na onlajn nastavu. Prema rečima Čokaševe, od drugog do četvrtog razreda ima još deset obolelih učenika, kao i dva profesora. Ona navodi da je među đacima druge godine potvrđen jedan pozitivan na virus korona, u trećem razredu – troje, a u četvrtom njih šestoro. Gimnaziju pohađa više od 1.200 učenika.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama