Da li se menja koncept male mature?

12 avgusta, 2022

Da li će umesto pet predmeta koji su sastavni deo kombinovanog testa đaci ubuduće polagati jedan od njih – još nije zvanično potvrđeno.

Foto: Canva

– Ministarstvo prosvete je u skladu sa Strategijom razvoja obrazovanja, u saradnji sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, pristupilo sagledavanju kvaliteta završnog ispita i razmatranju mogućnosti promene koncepta kombinovanog testa. – kažu u Ministarstvu za Danas.

Napominju da su od Zavoda tražili da dostavi predlog programa završnog ispita koji bi se primenjivao od školske 2022/2023. godine.

Ako je suditi prema sadržaju testiranja koje su sredinom juna ove godine polagali svi učenici sedmog razreda (od jeseni osmaci), oni bi pored maternjeg jezika i matematike birali jedan od pet predmeta koji su se do sada polagali u sklopu kombinovanog testa na maloj maturi.

Iz Ministarstva su tada pojasnili za Danas da je svrha ovog testiranja da učenici steknu uvid u svoje znanje i u strukturu mogućeg budućeg trećeg testa za završni ispit na kraju osmog razreda.

„Probno testiranje u sedmom razredu se odnosi na izradu trećeg, kombinovanog testa, gde se učenici, a na osnovu isticanja u prirodnim, odnosno društvenim naukama opredeljuju za predmet iz kog će rešavati test. Predmeti između kojih se opredeljuju na probnom testiranju su: fizika, hemija, biologija, geografija i istorija“, rekli su ranije iz Ministarstva.

Kombinovani test na maloj maturi već godinama se pominje kao najslabija karika završnog ispita, pre svega jer se znanje iz pet predmeta ispituje sa samo 20 zadataka, a raniji predlozi stručnjaka išli su u pravcu ideje da bi broj ispitnih pitanja trebalo povećati, kao i broj otvorenih zadataka. Međutim, nijedna prosvetna vlast nije želela da se lati ovog „vrućeg kolača“.

Više na: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama