Da li se piše "Smrt majke Jugovića" ili "Smrt Majke Jugovića"?

11 maja, 2016

“Hoće li ovo društvo da podstiče mlade da pokazuju znanje i budu nagrađeni zbog toga, ili će da obeshrabruje tako što će njihov uspeh zavisiti od trenutnog i neargumentovanog stava konfuznog sistema”, zapitao Danilo Spasojević, profesor srpskog jezika iz Kraljeva, u otvorenom pismu Društvu za srpski jezik preko platforme 
Danilo Spasojević, profesor srpskog jezika i književnosti iz Kraljeva uputio je na platformi Moj Nedeljnik, otvoreno pismo (vidi link) kolegama i članovima Društva za srpski jezik sa molbom da mu objasne zbog čega devojčici iz Osnovne škole “Živan Maričić” u Žiči nije dozvoljeno da nastavi takmičenje na “Književnoj olimpijadi” zbog pravopisne greške, iako je tačno odgovorila na pitanje.
Profesor je objasnio da učenica pomenute škole nije dobila bod za tačno urađen 11. zadatak takmičenja iz književnosti i tako se nije kvalifikovala za republičko takmičenje, iako je odgovor bio tačan. “Ona je kao tačan odgovor napisala ‘Smrt majke Jugovića’. U ključu za pregledače jedini dozvoljen odgovor je bio ‘Smrt Majke Jugovića’. Odgovor nije priznat zbog pravopisne greške”, navodi profesor Spasojević u pismu.
On ističe da, iako ne predaje devojčici već njegova koleginica koja se i obraćala Društvu za srpski jezik ali je dobila štur i opšti odgovor, mora da se u ime profesije pita zašto je ova učenica onemogućena da se dalje takmiči ako je to zaslužila svojim znanjem.
On, istovremeno, daje odgovor, potpuno paradoksalan – jer je učila iz literature koja se koristi u redovnoj nastavi, iz čitanke za šesti razred Izdavačke kuće „Klett”, koju je odobrilo Ministarstvo prosvete. On podseća da i dodatna literatura daje identične rezultate.
“Znamo da se Društvo poziva na Pravopis srpskoga jezika Matice srpske (2010) i da u tom izdanju (koje je vrlo osporavano prethodnih godina u univerzitetskim krugovima) autori preporučuju da se „majka Jugovića” piše kao „Majka Jugovića”. Verovatno otud još jedna floskula koja se nešto hrabrijim i upornijim nastavnicima baca u lice: „Bez obzira na to što piše u udžbenicima, vi ste dužni da se informišete o stanju stvari i na taj način da pravovremeno pripremite učenike u skladu sa važećim pravopisom”, navodi profesor i zaključuje:
“Hoće li ovo društvo da podstiče mlade da pokazuju znanje i budu nagrađeni zbog toga, ili će da obeshrabruje tako što će njihov uspeh zavisiti od trenutnog i neargumentovanog stava konfuznog sistema?”
 
Izvor: nedeljnik.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama