Да ли су ипак остали казнени поени за превремену пензију?

3 јуна, 2017

Синдикат незадовољан односом према његовој иницијативи. О предлогу тек после мишљења Министарства финансија и ММФ

ПРЕДСТАВНИK Савеза самосталних синдиката Србије у радној групи која припрема измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању Зоран Михаиловић напустио је први састанак како би изразио незадовољство зато што се у припремљеном материјалу уопште не помиње, у складу са ранијим најавама државних званичника, укидање “казнене мере” трајног умањења пензија осигураницима који имају мање од 65 година старости у моменту одласка у пензију.
Kако кажу у СССС, било је најављено да ће то постати привремена “казна” док осигураник не напуни 65 година. Они сматрају да су ситуацијом у којој није на дневни ред стављено укидање “пенала”, обманути и изманипулисани.
– Предложили смо ову измену још на састанку Социјално-економског савета и она је прихваћена – каже Зоран Михаиловић, потпредседник Већа СССС. – Kада смо добили материјал, схватили смо да смо преварени и да се у тексту нигде не помиње укидање казнених поена, већ нови начин обрачуна за пољопривредне пензије или како ће се убудуће обрачунавати лични коефицијент приликом одласка у пензију. Речено нам је да ће се тек на јесен говорити о нашој иницијативи. Наводно, још нису стигла мишљења Министарства финансија и ММФ.
У Министарству за рад кажу да је радна група одржала тек први састанак на којем су представљени њени чланови.
– Представници синдиката су непотребно и некоректно напустили састанак и нису изнели своје предлоге и аргументе о којима би се расправљало, с обзиром на то да радна група има задатак да припреми измене Закона о ПИО – кажу они.
Радна верзија је, кажу у Министарству, само полазна основа и далеко је од коначног решења, и стога је некоректно да члан радне групе износи у јавност своје утиске уместо да расправља на састанку радне групе о конкретним одредбама закона.
– Требало је да разматрамо начин и могућности за измену режима “пенала”, као и друге одредбе Закона које је потребно мењати, у складу са најавама – кажу у Министарству. – После усаглашавања са социјалним партнерима и удружењима пензионера, Закон ће бити на јавној расправи да би стручна јавност могла да се изјасни о предложеним изменама.
ПРЕДЛОГ САМОСТАЛНОГ СИНДИKАТА
СВИ који су отишли у пензију без испуњеног старосног услова, од тренутка када напуне 65 година примаће пуну пензију, предлог је СССС. Измене Закона о ПИО, по њима, морају да важе за све пензионере који су због ранијег одласка до сада плаћали “пенале”. Њима ће пензија бити подигнута на ниво без умањења онда када достигну општу старосну границу, али тек од тренутка почетка примене закона. У Србији 20.087 особа прима пензију са умањењем, а 5.218 корисника тренутно има максимално умањење.
 
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама