Da li u školi u Kruševcu zaista postoje dve užine – jedna za decu koja plaćaju, a druga za socijalno ugrožene

oktobar 4, 2023

Informacija da se u jednoj kruševačkoj osnovnoj školi tokom podele užine formiraju dva reda – jedan za besplatnu užinu, drugi za decu koja plaćaju, preplavila je danas društvene mreže i izazvala budne reakcije. Autorka spornog Fejsbuk posta objasnila je da su joj deca, učenici ove škole, rekla da se prilikom preuzimanja užine dele u dve grupe – prvu koju čine oni koji plaćaju užinu i dobijaju kvalitetniji sendviča, a druga koja staje u red sa oznakom B (besplatno). Oni, navodno, dobijaju kiflu sa džemom u tragovima.

Foto: Canva

– Posle današnjeg razgovora sa decom nižih razreda osnovne škole ostala sam zgrožena, besna i revoltirana. U pomenutoj školi decu dele u dve grupe na taj način što jedni kojima roditelji plaćaju užinu stoje u jednom redu, a drugi red je namenjen socijalno ugroženim kategorijama i tamo piše slovo “b”, što znači besplatno.

Prvoj grupi dece se, navodi se u objavi, za užinu dele sendviči sa šunkom i kačkavaljem uz pride sok, a socijalno ugroženoj deci se dele prazne kifle.

“Deca se žale da im te suve kifle zapadaju i dolaze kući redovno mrtvi gladni. E, sada zamislite samo ove malene koji stoje u drugom redu tako poniženi koji jedu kifle koje im zapadaju, dok se drugoj deci deli bogata užina. Odgovorni su svi zaposleni u toj školi što su uopšte dozvolili da deca stoje u ta dva različita reda i da jedu različite užine. Pitala bih te iste zaposlene kako bi se oni osećali da ih neko deli i razvrstava po nekakvim redovima i da ih diskriminiše po bilo kom osnovu…. – napisala je, između ostalog, žena na svom fejsbuk profilu.

U želji da saznamo da li je ovo stvarno istina, kontaktirali smo školu o kojoj je reč.

– Našu školu pohađa 1300 učenika i organizacija rada je na zavidnom nivou. Tvrdimo da ne postoji diskriminacija ni u jednom segmentu života škole, pa ni u podeli užine. Užina se dostavlja tako što je redari iz kuhinje nose u učionice. Ne postoje nikakva dva reda niti razlika u kvalitetu dopremljene užine bez obzira na to da li je besplatna ili ne. – kažu iz ove škole i dodaju da je su “svi navodi u objavi laži i neistine”.

Direktorka škole kazala je i da je o celoj situaciji obaveštena PU Kruševac, te da će biti podneta i krivična prijava.

Inače, sa autorkom posta koji je “podigao prašinu” smo kontaktirali kako bismo je zamolili da nas poveže sa roditeljima dece koja su joj ispričala da u školi postoje dva reda. Njen odgovor bio je: “Nađite ih sami.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Da li u školi u Kruševcu zaista postoje dve užine – jedna za decu koja plaćaju, a druga za socijalno ugrožene

 1. Aleksandra kaže:

  Jesmo li hteli kapitalizam? Eto nam ga, nema više jednako za sve, imali, ili nemali da plate…
  Još nešto o čemu bi trebalo razmišljati, iako će nekima možda biti surovo: Šta mislite, za koga glasaju roditelji te dečice koja jedu obroke sa džemom u tragovima?

 2. Hm kaže:

  U nasoj skoli u Krusevcu, mi placamo uzinu koja izgleda bas kao ta iz opisa za socijalno ugrozene….
  Itekako ima razlike koja skola dobija koju uzinu, a svi je placamo isto i dobijamo iz iste kuhinje.
  Sramno je sta pojedinci rade da kradu na deci! Nije problem u novcu, vec u hrani koju ta deca jedu! U predskolskom im brane da nose od kuce, ali zato redovno suvo testo imaju za uzinu i to bez ikakvog dodatka uz nju!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama