Да ли знате да простор у ком ваше дете проводи већи део дана чисте жене чија је плата 24.000 динара?

А да плата васпитача, она највиша, за оне са завршеним факултетом и деценијама стажа – 66.000 динара? За најважнији посао на свету. Или макар један од најважнијих.

Према Уредби и коефицијентима зарада која је потпуно изгубила смисао, физички раднику вртићу месечно заради 22.000, спремачица 24.000. По Закону, њима се тај износ допуњује до минималца. Али, сама чињеница да је предвиђена плата за спремачицу која брине о хигијени простора у ком бораве стотине деце једва 200 евра, понижавајућа је.

Зато се више од две хиљаде запослених у предшколским установама широм Србије окупило у недељу, 20. марта, пет минута пре поднева, на београдском Тргу Николе Пашића. У организацији Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања Србије, протест је имао за циљ да одлазећој власти, али и оној каква год буде изабрана, још једном скрене пажњу на велике проблеме који прате ову делатност.

Након окупљања и бурних реакција окупљених на проблеме са којима се запослени у предшколском васпитању и образовању сусрећу, учесници протеста су се преко Теразија упутили ка Министарству просвете, где је скуп окончан, застајући успут испред Старог двора, Министарства финансија и здања Владе Србије.

Протест је почео перформансом “Уредба мора бити здрава”, што је за учеснике и говорнике био увод у тематски део скупа “Уредимо уредбу – није тешко дати реч”. Реч је о Уредби о коефицијентима за обрачун плата. Окупљени су том приликом поручили да ће рећи „не“ мизерним платама, самовољи градских управа, гурању проблема под тепих и невидљивом предшколству.

“Решили смо да потегнемо питање измене Уредбе како би наше предшколство било боље. И не само за нас, него за спремачице, вешерке, помоћне раднике и друге. Ми смо делатност од јавног значаја, без нас не може да функционише ниједна привреда нити локална самоуправа. Својим оснивачима поручујемо да не могу да очекују да ћемо да ћутимо. Свима нам мора бити добро”, поручила је једна од учесница протеста.

На бини са које су се обраћали говорници постављени су пластични лавори, а изведени перформанс је престављао својеврсни пандан наступу Констракте, што је недвосмислено указивало на забрињавајући положај запослених у делатности предшколског васпитања и образовања.

Гордана Синђелић, професионална спремацица, рекла је да од раних јутарњих сати или чисти снег, уколико је зима, или одмах прелази на чишћење прашине до краја смене.

“Ми спуштамо и тешке креветиће, њих има и по 80, што је јако тешко за једну жену. Ми смо одлазиле и у ковид центре, где смо радили за 23.000 динара. Па то је непристојно. Без нас то не може да функционише, а све нас је мање и мање. Јако смо незадовољне, не видимо се, а велика нам је одговорност”, рекла је Синђелићка.

Данијела Васиљевић из Чачка упитала је, да ли је можда случајно са њима данас и министар Бранко Ружић.

“Бавим се финансијама у вртићима, 70% администрације има плату од 42.000 динара. Ту смо за родитеље, ту за запослене. Често радимо тај посао за двоје или троје, а рокови морају да се испоштују. Најнижа плата је 22.000 динара, дозволите да и ми из вртића дођемо на посао и не бринемо за своју егзистенцију. Уредите Уредбу и реците и да”, казао је Васиљевић.

Окупљени су дошли из Краљева, Сремска Митровице, Крагујевца, Чачка, Горњег Милановца, Власотинца, Панчева и других већих градова широм Србије.

Пре шест дана већ је одржан један протест, где је више стотина васпитача тражило формирање Радне групе која ће се бавити њиховим проблемима. Окупљени су поручили да су остављени на милост и немилост локалних самоуправа, а позван је и министар Бранко Ружић да им се придружи.

Након протеста окупљени су формирали колону и упутили се ка Министарству просвете.

За тренутак су застали испред Председништва и поручили председнику Александру Вучићу да они имају проблем.

“Дошли смо да Вам се јавимо и да кажемо да имамо проблем. Видимо се, председниче”, поручила је секретар Синдиката Слободанка Нинић.

Испред Министарства просвете васпитачи су рекли да је то њихова кућа.

“Показали смо да не знамо за страх и ми ћемо ићи напред. Дивно је бити домаћин данас. Ми смо хумани, пуни љубави, али нама је егзистенција доведена у питање. Чим прођу избори ми ћемо доћи у још већем броју само да им кажемо да не одустајемо. Не смемо одустати”, закључили су учесници протеста, а потом се разишли.