Da li znate da prostor u kom vaše dete provodi veći deo dana čiste žene čija je plata 24.000 dinara?

21 marta, 2022

A da plata vaspitača, ona najviša, za one sa završenim fakultetom i decenijama staža – 66.000 dinara? Za najvažniji posao na svetu. Ili makar jedan od najvažnijih.

Prema Uredbi i koeficijentima zarada koja je potpuno izgubila smisao, fizički radniku vrtiću mesečno zaradi 22.000, spremačica 24.000. Po Zakonu, njima se taj iznos dopunjuje do minimalca. Ali, sama činjenica da je predviđena plata za spremačicu koja brine o higijeni prostora u kom borave stotine dece jedva 200 evra, ponižavajuća je.

Zato se više od dve hiljade zaposlenih u predškolskim ustanovama širom Srbije okupilo u nedelju, 20. marta, pet minuta pre podneva, na beogradskom Trgu Nikole Pašića. U organizaciji Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, protest je imao za cilj da odlazećoj vlasti, ali i onoj kakva god bude izabrana, još jednom skrene pažnju na velike probleme koji prate ovu delatnost.

Nakon okupljanja i burnih reakcija okupljenih na probleme sa kojima se zaposleni u predškolskom vaspitanju i obrazovanju susreću, učesnici protesta su se preko Terazija uputili ka Ministarstvu prosvete, gde je skup okončan, zastajući usput ispred Starog dvora, Ministarstva finansija i zdanja Vlade Srbije.

Protest je počeo performansom “Uredba mora biti zdrava”, što je za učesnike i govornike bio uvod u tematski deo skupa “Uredimo uredbu – nije teško dati reč”. Reč je o Uredbi o koeficijentima za obračun plata. Okupljeni su tom prilikom poručili da će reći „ne“ mizernim platama, samovolji gradskih uprava, guranju problema pod tepih i nevidljivom predškolstvu.

“Rešili smo da potegnemo pitanje izmene Uredbe kako bi naše predškolstvo bilo bolje. I ne samo za nas, nego za spremačice, vešerke, pomoćne radnike i druge. Mi smo delatnost od javnog značaja, bez nas ne može da funkcioniše nijedna privreda niti lokalna samouprava. Svojim osnivačima poručujemo da ne mogu da očekuju da ćemo da ćutimo. Svima nam mora biti dobro”, poručila je jedna od učesnica protesta.

Na bini sa koje su se obraćali govornici postavljeni su plastični lavori, a izvedeni performans je prestavljao svojevrsni pandan nastupu Konstrakte, što je nedvosmisleno ukazivalo na zabrinjavajući položaj zaposlenih u delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Gordana Sinđelić, profesionalna spremacica, rekla je da od ranih jutarnjih sati ili čisti sneg, ukoliko je zima, ili odmah prelazi na čišćenje prašine do kraja smene.

“Mi spuštamo i teške krevetiće, njih ima i po 80, što je jako teško za jednu ženu. Mi smo odlazile i u kovid centre, gde smo radili za 23.000 dinara. Pa to je nepristojno. Bez nas to ne može da funkcioniše, a sve nas je manje i manje. Jako smo nezadovoljne, ne vidimo se, a velika nam je odgovornost”, rekla je Sinđelićka.

Danijela Vasiljević iz Čačka upitala je, da li je možda slučajno sa njima danas i ministar Branko Ružić.

“Bavim se finansijama u vrtićima, 70% administracije ima platu od 42.000 dinara. Tu smo za roditelje, tu za zaposlene. Često radimo taj posao za dvoje ili troje, a rokovi moraju da se ispoštuju. Najniža plata je 22.000 dinara, dozvolite da i mi iz vrtića dođemo na posao i ne brinemo za svoju egzistenciju. Uredite Uredbu i recite i da”, kazao je Vasiljević.

Okupljeni su došli iz Kraljeva, Sremska Mitrovice, Kragujevca, Čačka, Gornjeg Milanovca, Vlasotinca, Pančeva i drugih većih gradova širom Srbije.

Pre šest dana već je održan jedan protest, gde je više stotina vaspitača tražilo formiranje Radne grupe koja će se baviti njihovim problemima. Okupljeni su poručili da su ostavljeni na milost i nemilost lokalnih samouprava, a pozvan je i ministar Branko Ružić da im se pridruži.

Nakon protesta okupljeni su formirali kolonu i uputili se ka Ministarstvu prosvete.

Za trenutak su zastali ispred Predsedništva i poručili predsedniku Aleksandru Vučiću da oni imaju problem.

“Došli smo da Vam se javimo i da kažemo da imamo problem. Vidimo se, predsedniče”, poručila je sekretar Sindikata Slobodanka Ninić.

Ispred Ministarstva prosvete vaspitači su rekli da je to njihova kuća.

“Pokazali smo da ne znamo za strah i mi ćemo ići napred. Divno je biti domaćin danas. Mi smo humani, puni ljubavi, ali nama je egzistencija dovedena u pitanje. Čim prođu izbori mi ćemo doći u još većem broju samo da im kažemo da ne odustajemo. Ne smemo odustati”, zaključili su učesnici protesta, a potom se razišli.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama