Da nikad više, ni za jedno dete ne bude kasno – hoćemo Amber Alert!

januar 11, 2023

Strah – tako čvrsto se skopčao sa tim, najviše iščekivanim, iz iskustva sa druge strane, poznatim, a potpuno novim i iznenađujućim osećajem – postati roditelj.

Strah – u punoj svojoj snazi, u svim mogućim nijansama, sa i bez priloga, onakav kakav nikada nisam upoznala. Pritajio se i sačekao svoj trenutak, a niko mi nije rekao da će doći ruku pod ruku sa onim najlepšim.

Lukavo se nasmejao mojoj naivnosti, i pokazao da ga uopšte ne interesujem ja, nego oni koje najkraće poznajem, a najviše volim. Da, zbog tih malih ruku, razbijenih kolena, velikog sveta, a sitnih koraka, sa Strahom sam na Ti.

I sasvim mi je dovoljan onaj kad toplomer pokaže 39 sa 5 ili kad masnica ispod oka nikako da prođe, i onaj zbog upornog i iscrpljujućeg škrgutanja zuba ili onaj kada mi u sekundi ispusti ruku. Još mogu i da podnesem onaj kad se pitam kako im je tamo gde nisam ja, ili, još gore, kad sam baš ja tu. Ali više od – Šta ako… Možda ako… Bilo koje Ako! Ako! ne bih mogla.

Hajde da znamo sve korake kada se svi oni najgori strahovi udruže! Hajde da ne dozvolimo da traju duže nego što moraju! Hajde da povučemo granicu kod Daleko bilo i Da se više nikada ne ponovi! Da, kada udari svom silinom, mi uzvratimo duplo jače! Da ne vrisne nijedno – Gde sam?!

Da ne krikne nijedno – Gde je?!

Deca gledaju u nas.

Zbog njih. Zbog nas koji ih najviše volimo.

Da ne bude kasno.

Hoćemo Amber Alert u Srbiji!

Amber alert je sistem alarmiranja javnosti u slučaju nestanka dece. Nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine. Nazvan je po devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, Amber Hagerman, koja je oteta i ubijena.

Funkcioniše tako što se u slučaju nestanka nekog deteta, a ukoliko postoji sumnja da je dete oteto, informacija širi putem interneta, na televiziji, radiju, bilbordima, kako bi doprla do što više ljudi, odnosno alarmirala javnost.

Na taj način, građani, ukoliko imaju bilo kakve informacije, mogu to odmah da prijave policiji.

U državama u kojima se ovo sprovodi procenat pronalaska dece koja nestanu je 90%!

Ukoliko i vi smatrate da je ovo važno da se uvede i kod nas podelite ovaj (ili neki drugi post na ovu temu) na svojim društvenim mrežama.

Autor: Maja Radović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Da nikad više, ni za jedno dete ne bude kasno – hoćemo Amber Alert!"

  1. Upit o Amber alertu kaže:

    Ako sam dobro razumela, predlog je da MUP šalje nalog mobilnim operaterima da nam šalju bulk poruke o nestalim licima i ti operateri to rade ne koristeći softver koji se zove Amber alert. MUP isto šalje objave medijima i one se šalju ne koristeći aplikaciju Amber alert. Uzbunjivanje se u ovim scenarijima ne vrši preko Ambera. Šta je onda uloga softvera Amber alert? Da li mogu da postuju javno trening i procesnu dokumentaciju za aplikaciju? Ako predlažu izmene zakona da bi se dozvolilo MUP-u da šalju bulk poruke sa ciljem uzbunjivanja u slučaju nestalog lica ako to već nije dozvoljeno istim, a možda i jeste, nisam pravnik pa ne znam, ondamek postuju predlog zakona. Ovde nije objašnjeno šta Amber tačno radi što bismo mi mogli da podržimo ili tačnije, šta softver radi što već MUP ne može da izvede bez ove aplikacije koja je nedovoljno objašnjena. Interesuje me i da li je aplikacija samostalna ili se traži njena integracija sa sistemom MUP-a gde se nalaze svi naši podaci. Ako se integriše, koji i čiji podaci će biti mapirani i prikupljeni, koji su nivoi pristupa tim podacima i ko ih kontroliše. Slažemo se svi da MUP treba da podigne alarm, ali mi ovde nije jasna uloga Amber alerta osim kao organizacije koja može dodatno da podeli podatke nestalog deteta, samo je pitanje kome osim na svojoj stranici putem međusobnog deljenja. Amber ne vrši uzbunjivanje ako sam dobro razumela, već samo MUP, ili možda grešim.Mek me isprave i podele edukativni i procesni materijal da bismo se upoznali sa radom Ambera? Meni end to end proces ovde nije jasan.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama