Да, треба да се забринете ако и ваша деца гледају Игру лигње (Squid game)

13 октобра, 2021

Тренутно најгледанија серија међу корисницима Нетфликс апликације у Србији је широм планете мегапопуларан јужнокорејски серијал под називом Игра лигње (Squid game). Серија која је управо данас постала Нетфликсово најгледаније остварење икад, заправо је изузетно насилан трилер у ком се 456 људи који су бескућници или су презадужени, очајни, без наде, такмиче за коначну награду од 39 милиона долара.

Такмичење се састоји у наизглед сасвим безазленим играма које међусобно играју – дечје игре које сви они памте из детињства. Али, у тим дечјим играма, сви они који изгубе – умиру.

Можда сте за серију само чули, а можда сте и један од оних који су остали будни до раних јутарњих сати гледајући је. Шта год да је у питању, свакако се надамо да сте повели рачуна о томе да својој малолетној деци не дозволите приступ овом садржају.

Зашто ниједно дете не треба да гледа Squid game?

Игру лигње критиковали су наставници широм света који су у страху да би деца могла доћи на идеју да имитирају изазове из серије, а посебно насилне сцене у којима се такмичари рањавају и убијају.

Епизоде серије садрже врло насилне сцене у којима се такмичари убијају или тешко рањавају. У свакој епизоди ликови се такмиче у крвавим верзијама традиционалних игара. Ко победи, иде у следећи круг, а губитник буде убијен.

Игре се одвијају у дворцу који личи на кесицу бомбона, а чувају га стражари обучени у ружичасто.

Школе упозоравају: Насиље подстиче насиље

“Драги родитељи, запазили смо да велики број наших ученика гледа Squid game. Примећено је и да повећан број деце почиње да копира ове игре на игралишту, што доводи до сукоба. Деца која гледају ту серију изложена су страшним призорима насиља и такво понашање деце у школи нећемо толерисати”, стоји у писму који је директор једне америчке школе упутио родитељима ђака, а преноси The Independent.

“Желим да вас подсетим да ова серија није прикладна за млађе од 15 година и да је то наглашено с разлогом. НИЈЕ ПРИМЕРЕНА ЗА УЧЕНИКЕ ОСНОВНИХ ШКОЛА. Родитељи сваког детета које опонаша такво понашање биће позвани у школу и примениће се санкције. Молимо вас да не затварате очи пред опасностима овог ТВ програма по вашу децу и уместо тога примените позитивно понашање. Претварање да пуцате једни у друге није прикладно нити прихватљиво. Молимо вас да нас подржите у заштити наше деце”, пише у наставку апела и ова школа није једина која је реаговала због поменута серије.

У којој мери су основци у Србији изложени овом садржају – не знамо, али апелујемо на родитеље да се не заваравају како је то “само серија” и како њихова деца јако добро знају да направе разлику између фикције и стварног живота. Овај садржај није примерен за основце и то је важно да имате на уму.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Да, треба да се забринете ако и ваша деца гледају Игру лигње (Squid game)"

  1. Алекса каже:

    Ма дајте бре људи, ово је серија. Деца једино ако су ретардирана ће да покушају да реплицирају сцене из серије. Не треба цензурисати ништа!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама