Danas je Svetski dan čitanja naglas – preporučujemo vam izdanja u kojima ćete uživati sa svojom decom

3 februara, 2021

Verovatno ste čuli za Svetski dan knjige, Svetski dan dečje knjige, možda i za Svestki dan poezije. Ali smo gotovo sigurni da niste čuli da postoji i – Svetski dan čitanja naglas. O tome koliko je važno da deci čitate svakog dana, po najmanje 15 minuta, pisali smo mnogo puta. Zato predlažemo da Svetski dan čitanja naglas, koji se ove godine obeležava upravo danas, 3. feburara, proslavite upravo – čitajući sa decom.

Čitanje naglas razvija maštu i kritičko mišljenje, naročito ako je kombinovano sa postavljanjem pitanja i razgovorom o pročitanom. Takođe, čitanje naglas razvija porodično zajedništvo tako što okuplja porodicu, što može biti odlična prilika za razgovor o mnogim važnim temama.

Za ovu priliku Kreativni centar pripremio je posebnu akciju – slikovnice iz edicije Pustolovine za predškolce biće na posebnom popustu od 30%.

Akcija će važiti na sajtu, kao i u knjižarama (TC „Eurocentar“, Makedonska 30, Beograd; Uroša Martinovića 12, Novi Beograd; Sinđelićev trg 19, Niš) od ponedeljka, 1. februara do nedelje, 7. februara 2021. godine.

Evo šta o važnosti čitanja deci u ranom uzrastu kaže psiholog dr Marina Videnović:

“Rana pismenost počinje u porodici. Dete, susrećući se sa pričama, pesmama, bajkama gradi temelj od koga može da zavisi koliko će dobro kasnije ovladati čitanjem i pisanjem. 

Savet koji se može izvući deluje jednostavan: Čitajte detetu, pričajte i razgovarajte sa njim, kako bi jednog dana dete volelo da čita i piše i imalo bogat rečnik. Međutim, nije važno samo  da čitate detetu, važno je i šta mu čitate i kako to činite. Važno je da odrasli menjaju način govora, naglašavaju bitne delove priče, postavljaju pitanja detetu, komentarišu, kako bi se osigurali da imaju pored sebe pažljivog slušaoca za koga čitanje ima razvojne dobiti.

Čitanje je prilika da tandem roditelj-dete razvija bliskost i bolje se upozna. Prebrzo preletanje preko teksta, bez zadržavanja na pojedinim delovima, nije naročito korisno. Odrasli bi trebalo da se naoružaju strpljenjem i spreme na to da će dete tražiti da mu se tekst čita u više navrata. Ponovno čitanje već pročitanog teksta jeste važno za bogaćenje rečnika i razvijanje osećaja sigurnosti u sebe.”     

Preporuke za porodično čitanje naglas

Za uživanje u porodičnom čitanju, predlažemo vam slikovnice Džulije Donaldson (1948), najpopularnije spisateljice dečjih knjiga u Velikoj Britaniji. Prva knjiga joj je objavljena kada je imala više od 40 godina i ubrzo je postala pisac čije su knjige već dvadeset godina u samom vrhu lista najprodavanijih knjiga za decu širom sveta.

Napisala je više od 210 knjiga, uglavnom slikovnica, a mnoge se smatraju klasicima dečje književnosti. Ona je autorka planetarno omiljenog kod nas nazvanog Grozon. Slikovnica Grozon prevedena je na više od 70 jezika i prodata u preko 13 miliona primeraka. Bibliotekari iz Velike Britanije izabrali su ovu knjigu za jednu od deset najboljih slikovnica svih vremena.

Princ Vilijam je 2019. godine odlikovao Džuliju Donaldson najvišim ordenom Ujedinjenog Kraljevstva.

O uspehu knjiga Džulije Donaldson svedoči i činjenica da se u Velikoj Britaniji otprilike na svakih 11 sekundi proda jedna njena knjiga.

„Knjige Džulije Donaldson izuzetno su popularne, pre svega zbog veoma veštog pripovedanja u stihovima, koji su laki za pamćenje i kojima će se deca uvek rado vraćati. U njenim pričama često ima elemenata ponavljanja, koji decu umiruju, pa priče mogu odlično da funkcionišu i kao priče za laku noć.“, navodi Dejan Begović, urednik i prevodilac Džulijinih slikovnica. Zeka Pesnik, Prutko, Zbunjeno majmunče i drugih.

U izdanju Kreativnog centra do sada je objavljeno osam knjiga Džulije Donaldson, a u planu je još nekoliko novih naslova koji će biti objavljeni tokom ove i naredne godine.

Zbog briljantne rime i duhovitih situacija njene slikovnice zadovoljstvo je čitati naglas. One su savršene za slušanje kod kuće, u autu, pred spavanje – u bilo koje vreme!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama