Данас је Светски дан читања наглас – препоручујемо вам издања у којима ћете уживати са својом децом

Вероватно сте чули за Светски дан књиге, Светски дан дечје књиге, можда и за Свестки дан поезије. Али смо готово сигурни да нисте чули да постоји и – Светски дан читања наглас. О томе колико је важно да деци читате сваког дана, по најмање 15 минута, писали смо много пута. Зато предлажемо да Светски дан читања наглас, који се ове године обележава управо данас, 3. фебурара, прославите управо – читајући са децом.

Читање наглас развија машту и критичко мишљење, нарочито ако је комбиновано са постављањем питања и разговором о прочитаном. Такође, читање наглас развија породично заједништво тако што окупља породицу, што може бити одлична прилика за разговор о многим важним темама.

За ову прилику Креативни центар припремио је посебну акцију – сликовнице из едиције Пустоловине за предшколце биће на посебном попусту од 30%.

Акција ће важити на сајту, као и у књижарама (ТЦ „Еуроцентар“, Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш) од понедељка, 1. фебруара до недеље, 7. фебруара 2021. године.

Ево шта о важности читања деци у раном узрасту каже психолог др Марина Виденовић:

“Рана писменост почиње у породици. Дете, сусрећући се са причама, песмама, бајкама гради темељ од кога може да зависи колико ће добро касније овладати читањем и писањем. 

Савет који се може извући делује једноставан: Читајте детету, причајте и разговарајте са њим, како би једног дана дете волело да чита и пише и имало богат речник. Међутим, није важно само  да читате детету, важно је и шта му читате и како то чините. Важно је да одрасли мењају начин говора, наглашавају битне делове приче, постављају питања детету, коментаришу, како би се осигурали да имају поред себе пажљивог слушаоца за кога читање има развојне добити.

Читање је прилика да тандем родитељ-дете развија блискост и боље се упозна. Пребрзо прелетање преко текста, без задржавања на појединим деловима, није нарочито корисно. Одрасли би требало да се наоружају стрпљењем и спреме на то да ће дете тражити да му се текст чита у више наврата. Поновно читање већ прочитаног текста јесте важно за богаћење речника и развијање осећаја сигурности у себе.”     

Препоруке за породично читање наглас

За уживање у породичном читању, предлажемо вам сликовнице Џулије Доналдсон (1948), најпопуларније списатељице дечјих књига у Великој Британији. Прва књига јој је објављена када је имала више од 40 година и убрзо је постала писац чије су књиге већ двадесет година у самом врху листа најпродаванијих књига за децу широм света.

Написала је више од 210 књига, углавном сликовница, а многе се сматрају класицима дечје књижевности. Она је ауторка планетарно омиљеног код нас названог Грозон. Сликовница Грозон преведена је на више од 70 језика и продата у преко 13 милиона примерака. Библиотекари из Велике Британије изабрали су ову књигу за једну од десет најбољих сликовница свих времена.

Принц Вилијам је 2019. године одликовао Џулију Доналдсон највишим орденом Уједињеног Краљевства.

О успеху књига Џулије Доналдсон сведочи и чињеница да се у Великој Британији отприлике на сваких 11 секунди прода једна њена књига.

„Књиге Џулије Доналдсон изузетно су популарне, пре свега због веома вештог приповедања у стиховима, који су лаки за памћење и којима ће се деца увек радо враћати. У њеним причама често има елемената понављања, који децу умирују, па приче могу одлично да функционишу и као приче за лаку ноћ.“, наводи Дејан Беговић, уредник и преводилац Џулијиних сликовница. Зека Песник, Прутко, Збуњено мајмунче и других.

У издању Креативног центра до сада је објављено осам књига Џулије Доналдсон, а у плану је још неколико нових наслова који ће бити објављени током ове и наредне године.

Због бриљантне риме и духовитих ситуација њене сликовнице задовољство је читати наглас. Оне су савршене за слушање код куће, у ауту, пред спавање – у било које време!