Danas je utorak. I danas sam imala onlajn roditeljski sastanak

8 decembra, 2020

Danas je utorak, poštovani i drage, i danas sam imala roditeljski sastanak. Na Viberu, na internetu, ne licem u lice… Kakvo vreme, takvi i izazovi, to je to. Da mi je neko pre samo godinu dana pričao da ću imati i ovoliku tremu, mislila bih da me baš i ne poznaje dobro. Ali, ne poznajemo ni mi ovaj virus, ovu pandemiju, nove mere države i iznenadni raspust, pa ništa. U stvari, i najboljima se događa da su nespremni. Eto, priznajem.

Ipak, ovog puta razlog za uznemirenost nisu bile loše ocene ove dvojice tinejdžera čija sam i mama i učiteljica i hitna pomoć i kuvarica. Ne, ne, naprotiv. Njih dvojica nikad bolje ocene nisu imali, jedan peti, drugi osmi razred, mlađi hoće da se igra, starijeg pubertet kida, a sve pršti od petica i pohvala! Ne mogu, eto, ne mogu da ne kažem da sam za to zaslužna pomalo i ja. Tačnije, moja odluka da umesto rasporeda dodatnih privatnih časova i što luđih maski, uložim u Easy start testove.

To, ako ćemo pravo, i nije bila neka odluka za koju je trebalo sazvati kućni savet, jer ceo komplet testova za jedno dete koštao me je kao jedan porodični odlazak na ćevape, na primer. Bez pomfrita.

Stigla pošiljka. Ova dvojica potomaka mirni ko bubice, ne zapitkuju, ne smaraju u traganju za kraćim putem do odgovora, čujem iz prikrajka da se međusobno preslišavaju i dopunjuju, pa zovu dedu da pitaju je l’ zna odgovor, pa objašnjavaju koliko su testovi ’kul’ i smeju se, konačno se smeju dok uče, a ja… ma da se istopim od miline, eto to.

Mesec dana kasnije, evo me, peglam suknju i sama se preslišavam kako da i nastavnici i roditeljima najlakše objasnim sve te petice. Počeću sa ’Lako je, ima rešenja!’, recimo. Pa ću da im pokažem neki od testova? Ili da sve predmete poređam po stolu i naoružam se strpljenjem? Prvo ću da namažem nokte, konačno imam vremena za sebe, uštedela sam i novac i zdravlje i srećna sam, a to valja pokazati, razmišljam naglas u nadi da ću ukrotiti i tremu i ponos. A hoću, jer je ovo jedna od najboljih odluka u mom roditeljskom i školskom izazovu, hoću, jer mogu.

’Dobar dan, kako ste?’, rekla je razredna na početku.

’Dobar dan, evo odlično, razredna, želim nešto da podelim sa svima, mnogo je važno za decu, za znanje, za sve je mnogo važno, samo mi dajte minut da vam pokažem!’ izustim u dahu, pa reč, dve o mukama, pa tri o Easy start’ programu, pa par o sjajnoj ’Škola plus’ ideji o temeljnom znanju, pa još nekoliko o prednostima, alatima za učenje, odličnim cenama… i onda sekund, dve muk.

A onda je usledilo milion pitanja o svemu, evo još uvek odgovaram na njih i šaljem linkove za onlajn narudžbine, trema pobegla glavom bez obzira, ponosna sam što mogu da pomognem, srećna sam zbog dece, svoje i vaše, i danas je sve bolje nego juče i konačno ne govorimo o problemima, nego ih rešavamo.

A rešenja ima. Probajte ovaj moj recept, sigurna sam da ćete uskoro biti i srećni i ponosni i zbog dece i zbog svoje odluke da u pomoć pozovete ’Easy start’.

I najbolji ponekad traže pomoć. Priznajte i deci i sebi.

(PR)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama