Danica Grujičić o HPV vakcini: Ne čitajte po internetu nego verujte svom lekaru i zaštitite svoju decu

novembar 3, 2022

Svake godine u Srbiji 1.500 žena oboli od raka grlića materice, a polovina izgubi tu bitku. Prevencija postoji i od nedavno je besplatno dostupna devojčicama i dečacima do 19 godina. Reč je o HPV vakcini u okviru zdravstvenog osiguranja.

Foto: MC Beograd

Međutim, zbog nepoverenja i straha, većina dece tog uzrasta i dalje nije vakcinisana.

Tim povodom u Domu sindikata organizovan je panel povodom osnivanja alijanse “VeličanstveNE” koju čine Udruženje za borbu protiv raka grlića materice i raka jajnika “Progovori” i Udruženje žena “Naša Aska”, zajedno sa predstavnicima struke, države i poznatim ličnostima.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je poželela da niko ne “čita po internetu” već da veruje svom lekaru i naglasila da sve žene koje su do sada sumnjale da li treba da prime ovu vakcinu, treba to da učine i zaštite vakcinom i svoju decu.

Predsednica i ginekolog Udruženja “Naša Aska” Mima Fazlagić je kazala da se značajno promenila starosna struktura obolelih te da sada u velikom procentu obolevaju mlađe žene.

“Ovo je bila bolest starijih žena, a u Srbiji je danas 70 odsto populacije između 17 i 23 godine zaraženo HPV-om. Tome ima leka, u Australiji koja ovu vakcinu i izmislila na 100.000 žena zaraženo je sedam”, rekla je Fazlagić.

Farmaceutkinja Ivana Rapajić vakcinu je primila u Australiji i kazala je da je na primeru te zemlje jasno da je moguće iskoreniti HPV.

“Moja ćerka je vakcinisana u školi u sedmom razredu, a tada i 95 procenata njenih vršnjaka, u jednom danu, tokom redovnog godišnjeg sistematskog pregleda”, rekla je Rapajićeva.

Pomoćnik ministra prosvete Miloš Blagojević kazao je da će Ministarstvo prosvete sa školama učestvovati koliko god bude mogao da prenese prave informacije deci i roditeljima.

Izvor: Tanjug/Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama