Данска отвара школу без клупа

6 октобра, 2021

Данска има у плану да унесе иновације у свој образовни систем и то кроз отварање нових, другачијих школа, чији ће фокус бити на подстицању природне дечје радозналости и креативности.

Прва таква школа биће ускоро отворена у граду Варде и носиће назив Frello, по локалном уметнику који се звао Oto Frello. У школу ће се уписати око 900 ученика и биће битно различита од свих осталих школа у свету – неће имати ни учионице ни клупе.

Уместо тога, постојаће посебне собе, по предметима, за сваки од њих. Нешто слично кабинетима, али много другачије од онога што постоји код нас.

У изградњи школе коришћени су материјали попут камена и дрвета, а на крову се налазе баште. Они који учествују у реализацији овог пројекта верују да ће се деца у оваквој школи осећати као код куће, али ће истовремено и научити све оно што је потребно.

“Изградњом ове школе добили смо школу будућности. Да смо исти новац потрошили на изградњу традиционалне школе, добили бисмо исто оно што смо већ имали, а без могућности да пробамо нове ствари.” рекао је градоначелник Erik Buhl.

“Осим тога, веома је важно да гледамо 30-40 година у будућност, уместо да се фокусирамо на период до следећих избора. Нешто што би, мислим, требало да се трудимо да променимо ми у јавном сектору.” додао је.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама