Danska otvara školu bez klupa

6 oktobra, 2021

Danska ima u planu da unese inovacije u svoj obrazovni sistem i to kroz otvaranje novih, drugačijih škola, čiji će fokus biti na podsticanju prirodne dečje radoznalosti i kreativnosti.

Prva takva škola biće uskoro otvorena u gradu Varde i nosiće naziv Frello, po lokalnom umetniku koji se zvao Oto Frello. U školu će se upisati oko 900 učenika i biće bitno različita od svih ostalih škola u svetu – neće imati ni učionice ni klupe.

Umesto toga, postojaće posebne sobe, po predmetima, za svaki od njih. Nešto slično kabinetima, ali mnogo drugačije od onoga što postoji kod nas.

U izgradnji škole korišćeni su materijali poput kamena i drveta, a na krovu se nalaze bašte. Oni koji učestvuju u realizaciji ovog projekta veruju da će se deca u ovakvoj školi osećati kao kod kuće, ali će istovremeno i naučiti sve ono što je potrebno.

“Izgradnjom ove škole dobili smo školu budućnosti. Da smo isti novac potrošili na izgradnju tradicionalne škole, dobili bismo isto ono što smo već imali, a bez mogućnosti da probamo nove stvari.” rekao je gradonačelnik Erik Buhl.

“Osim toga, veoma je važno da gledamo 30-40 godina u budućnost, umesto da se fokusiramo na period do sledećih izbora. Nešto što bi, mislim, trebalo da se trudimo da promenimo mi u javnom sektoru.” dodao je.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama