Данско васпитање: Мало обавеза и много припрема за живот, а слобода је кључ

21 априла, 2021

Ибен Дисинг Сандал, психолог из Данске и ауторка књига “Дански рецепт за срећно дете” и “Игра на дански начин”, објаснила је да је са својом децом по цео дан плесала, измишљајући што шашавије покрете, голицала их је, допуштала им да се пењу на њу, правила се да им црта на леђима, а онда су оне погађале шта је на том “цртежу”.

Foto: Canva

Ако знамо да су Данци једна од три најсрећније нације на свету, онда је логично да закључимо да њихова деца имају изузетно радосно детињство. Зашто је то тако?

Шта их то чини бескрајно срећним и постоји ли неки рецепт за такав успех? Постоји, врло је једноставан и баш зато изводљив. Нагласак је на игри – слободној. Свака спутаност је искључена. Нема унапред израђених формула.

Пуштала их је да истражују свет око себе. Увек је све било праћено песмом и смехом.

Слобода је кључ

Код Данаца се много полаже на самосталност у креирању слободног времена, а не да им се стално намећу неки програми и у вези са њима постављају очекивања, која малишанима само стварају пресију.

– То ништа не кошта, не захтева много времена, а ствара осећај повезаности и врло је важно за здраво одрастање детета – каже Данкиња. – Јер, игра повећава самопоштовање, самосвесност, ментално и физичко здравље, подстиче машту и независност, креативност и способност за преузимање ризика, изазова, за решавање проблема и ношење са новим ситуацијама.

Дете се не затрпава обавезама током дана

Она објашњава да је потпуно погрешно претрпавати дете свакодневним обавезама – часовима језика, плеса, фудбала, које ће их као припремити за свет одраслих, јер их тиме ускраћујемо за време које би могли да проведу за истраживање, маштање, креативност из сопствених, а не организованих искустава.

Колико они као нација брину о правим вредностима, потврђује и податак да већ дуги низ година имају редован школски предмет – Учење о емпатији.

Једном недељно, деца од 6. до 16. године, изучавају како могу да помогну једни другима, колико је важно да примете када је неко од другара тужан или забринут, са циљем да их те вештине припреме за живот – како да се побољшају међуљудски односи, како може да се спречи злостављање, постигне успех на послу…

Извор: Магазин Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Данско васпитање: Мало обавеза и много припрема за живот, а слобода је кључ"

  1. Rajcen каже:

    Neka uvedu inkluziju, tako se empatija najbolje razvija.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама