Деца боље разумеју прочитано “са папира” него са екрана

13 јула, 2020

Најбољи начин учења и даље је “из књиге”. Истраживање показало да деца боље разумеју прочитано кад читају текст са папира него са екрана.

Foto: Canva

Деци читање боље иде ако је текст који треба да прочитају одштампан, него ако читају са екрана било које врсте, показала је недавно спроведена студија.

У Норвешкој је спроведено истраживање у којем је учестововало више од 1.100 десетогодишњака, који су решавали два идентична тестаразумевања прочитаног текста, од којих је један био “на екрану”, а други на добром, старом папиру.

Анализа добијених одговора показала је даготово трећина ђака (30 одсто њих) има боље резултате кад решава тест на папиру. Код половине деце (53 одсто) није било разлике у резултатима, а испоставило се да је пребацивање на “екран” најтеже за девојчице које су иначе јако добри ђаци.

Научници који су радили ово истраживање сматрају да би укључивање дигиталних решења у наставу требало да буде пажљиво и постепено спроведено.

У модерним учионицама, нарочито током ове пандемије корона вируса, онлајн ресурси били су драгоцени и за ђаке и за професоре.

У студији објављеној у стручном часопису International Journal of Educational Research, истиче се да се ове разлике у разумевању прочитаног и резултатима тестова појављују у групи популације која је одрасла окружена дигиталним уређајима, јер је генерација којој припадају мали испитаници “екранима” била окружена практично од рођења, што значи да им ова врста технологије није ни страна ни неприродна.

“Ови резултати примећени су упркос чињеници да деца у Норвешкој имају и приступ и искуство у коришћењу интернета и дигиталних уређаја”, наводи се у студији научника са Универзитета у Ставангеру, у Норвешкој. Могуће је, кажу истраживачи, да се разлика у разумевању прочитаног јавља због лоших навика у читању са екрана, или због тога што су деца морала да скролују.

“Резултати показују да биимплементација дигиталних технологија у процес образовања у основним школама требало да буде врло пажљиво спроведена”, поручују научници.

Извор: РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама