Кон: Деца ће бити заштићена одласком у школу, више него да су седела код куће

10 августа, 2020

Др Предраг Кон гостовао је у Јутарњем програму Прве телевизије и причао о корони, смањењу броја заражених и студентима.

Фото Бета

Коментарисао је и нова жаришта, вакцину против короне и питање “које највише нервира” – колико ће све ово трајати?

– Београд није жариште, он је потенцијално жариште због великог броја могућих контаката и брзог ширења заразе. И питање другог таласа је питање за сваку земљу појединачно. Све је то, у суштини, један талас, који има пикове, ударе и погоршања. Ниједном се није десило да се то потпуно заустави, да имамо 28 дана на нули. То се десило само у неким земљама. Већина, па и ми, улазимо у одређене ризике као што су повратак студената и деце у школе. Може се очекивати пренос вируса, али морамо да смањимо тај пренос што је могуће више. Да не дозволимо да то иде неком прогресијом – рекао је он

– На време смо започели све, опет биће тесна сарадња са епидемиолошким службама и школама. Сваки случај позитивности ће одмах бити издвојен, чак није ни замишљено да се појави. Пратићемо цело одељење ако неко дете буде позитивно, и цело ће бити задржано код куће. Родитељи морају да знају да у том узрасту, до 11-12 година, екстремно су ретки тешки случајеви – рекао је он.

– Под оваквом контролом, какву планирамо, мислим да ће деца бити безбеднија него до сада. Контрола ће одмах откривати на самом почетку ризик, нема могућности да се нешто искомпликује. Нећемо изгубити ту ништа што се деце тиче, питање је да ли ће пренети на старије, тај ризик дефинитивно постоји. И то одмах сада морамо саопштити, да та деца представљају појачан ризик за баке и деке, о томе причамо од првог дана пандемије. Моћи ће да се виде, али са маскама. Нема додиривања, љубљења и грљења, али уз маске, можемо да се видимо – рекао је он.

– Неколико година ће ово трајати, без вакцине. Све је мања могућност да ће вирус нестати, он ће остати, а како ће се даље све одвијати, непознаница је која нас све највише нервира – рекао је он.

– Деца ће бити заштићена одласком у школу, више него да су седела код куће. Ако она не буду у друштву, на крају ћемо морати да их вакцинишемо, а ја нисам за то – рекао је Кон и поновио да би вакцину требало да приме најризичнији.

Извор: Мондо/Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Кон: Деца ће бити заштићена одласком у школу, више него да су седела код куће

 1. Ivana каже:

  “Deca će biti zaštićena odlaskom u školu, više nego da su sedela kod kuće.”
  Moje dete bi u školu moralo da ide gradskim prevozom. Treba li da dodam da se podrazumeva i iz škole kući? Inače ima ugrožen imunitet, mnogostruke alergije. Kako će konkretno ovo moje dete biti zaštićenije nego kod kuće? Kad mi pružite dokaze, i obezbedite to što obećavate – poslaću ga u školu. Inače – teško Boga mi!

 2. Алекса каже:

  ”И то одмах сада морамо саопштити, да та деца представљају појачан ризик за баке и деке, о томе причамо од првог дана пандемије.”
  Овај човек Кон је геније. Пре неколико дана је изјавио да деца нису значајни преносиоци и да зато могу да иду у школу. А сад представљају опасност опет за баке и деке. Професоре, у школи ради значајан број људи који су годиште бака и дека те исте деце. Зар за њих не представљају опасност? Или сте дошли до закључка да вирус неће прећи на наставнике? На те исте наставнике који не могу да буду у контакту са својим унуцима али са другом децом могу. Заиста се дивим Вашем двоструком аршину.
  ”Родитељи морају да знају да у том узрасту, до 11-12 година, екстремно су ретки тешки случајеви – рекао је он.” Али, зато ако пренесу на баке и деке, тешко нама. А на наставнике? Ма, њих има колико хоћете…

 3. Milena каже:

  verujem da ce se uvesti distanca izmedju profesora i ucenika.
  zaista ne razumem roditelje.prvo su kukali da ne salju decu u skolu,pa onda kad su morali da ucestvuju u ucenju dece,pa domaci pa grupe na viberu,kao smucilo im se,bolja je skola.sad opet ne valja.
  neki unucici zive daleko od baka i deka pa se svodi na online pricu a sad kad mora maske da se nose i distanca koliko toliko smak sveta.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама