Kon: Deca će biti zaštićena odlaskom u školu, više nego da su sedela kod kuće

10 avgusta, 2020

Dr Predrag Kon gostovao je u Jutarnjem programu Prve televizije i pričao o koroni, smanjenju broja zaraženih i studentima.

Foto Beta

Komentarisao je i nova žarišta, vakcinu protiv korone i pitanje “koje najviše nervira” – koliko će sve ovo trajati?

– Beograd nije žarište, on je potencijalno žarište zbog velikog broja mogućih kontakata i brzog širenja zaraze. I pitanje drugog talasa je pitanje za svaku zemlju pojedinačno. Sve je to, u suštini, jedan talas, koji ima pikove, udare i pogoršanja. Nijednom se nije desilo da se to potpuno zaustavi, da imamo 28 dana na nuli. To se desilo samo u nekim zemljama. Većina, pa i mi, ulazimo u određene rizike kao što su povratak studenata i dece u škole. Može se očekivati prenos virusa, ali moramo da smanjimo taj prenos što je moguće više. Da ne dozvolimo da to ide nekom progresijom – rekao je on

– Na vreme smo započeli sve, opet biće tesna saradnja sa epidemiološkim službama i školama. Svaki slučaj pozitivnosti će odmah biti izdvojen, čak nije ni zamišljeno da se pojavi. Pratićemo celo odeljenje ako neko dete bude pozitivno, i celo će biti zadržano kod kuće. Roditelji moraju da znaju da u tom uzrastu, do 11-12 godina, ekstremno su retki teški slučajevi – rekao je on.

– Pod ovakvom kontrolom, kakvu planiramo, mislim da će deca biti bezbednija nego do sada. Kontrola će odmah otkrivati na samom početku rizik, nema mogućnosti da se nešto iskomplikuje. Nećemo izgubiti tu ništa što se dece tiče, pitanje je da li će preneti na starije, taj rizik definitivno postoji. I to odmah sada moramo saopštiti, da ta deca predstavljaju pojačan rizik za bake i deke, o tome pričamo od prvog dana pandemije. Moći će da se vide, ali sa maskama. Nema dodirivanja, ljubljenja i grljenja, ali uz maske, možemo da se vidimo – rekao je on.

– Nekoliko godina će ovo trajati, bez vakcine. Sve je manja mogućnost da će virus nestati, on će ostati, a kako će se dalje sve odvijati, nepoznanica je koja nas sve najviše nervira – rekao je on.

– Deca će biti zaštićena odlaskom u školu, više nego da su sedela kod kuće. Ako ona ne budu u društvu, na kraju ćemo morati da ih vakcinišemo, a ja nisam za to – rekao je Kon i ponovio da bi vakcinu trebalo da prime najrizičniji.

Izvor: Mondo/Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


3 komentara na "Kon: Deca će biti zaštićena odlaskom u školu, više nego da su sedela kod kuće

 1. Ivana kaže:

  “Deca će biti zaštićena odlaskom u školu, više nego da su sedela kod kuće.”
  Moje dete bi u školu moralo da ide gradskim prevozom. Treba li da dodam da se podrazumeva i iz škole kući? Inače ima ugrožen imunitet, mnogostruke alergije. Kako će konkretno ovo moje dete biti zaštićenije nego kod kuće? Kad mi pružite dokaze, i obezbedite to što obećavate – poslaću ga u školu. Inače – teško Boga mi!

 2. Aleksa kaže:

  ”I to odmah sada moramo saopštiti, da ta deca predstavljaju pojačan rizik za bake i deke, o tome pričamo od prvog dana pandemije.”
  Ovaj čovek Kon je genije. Pre nekoliko dana je izjavio da deca nisu značajni prenosioci i da zato mogu da idu u školu. A sad predstavljaju opasnost opet za bake i deke. Profesore, u školi radi značajan broj ljudi koji su godište baka i deka te iste dece. Zar za njih ne predstavljaju opasnost? Ili ste došli do zaključka da virus neće preći na nastavnike? Na te iste nastavnike koji ne mogu da budu u kontaktu sa svojim unucima ali sa drugom decom mogu. Zaista se divim Vašem dvostrukom aršinu.
  ”Roditelji moraju da znaju da u tom uzrastu, do 11-12 godina, ekstremno su retki teški slučajevi – rekao je on.” Ali, zato ako prenesu na bake i deke, teško nama. A na nastavnike? Ma, njih ima koliko hoćete…

 3. Milena kaže:

  verujem da ce se uvesti distanca izmedju profesora i ucenika.
  zaista ne razumem roditelje.prvo su kukali da ne salju decu u skolu,pa onda kad su morali da ucestvuju u ucenju dece,pa domaci pa grupe na viberu,kao smucilo im se,bolja je skola.sad opet ne valja.
  neki unucici zive daleko od baka i deka pa se svodi na online pricu a sad kad mora maske da se nose i distanca koliko toliko smak sveta.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama