Деца морају да брину о својим родитељима

1 августа, 2017

Обавеза издржавања старијих чланова породице није детаљно регулисана законом, али постоје прописи који регулишу и ту област. Много потомака уопште не мари за своје очеве и мајке, правдајући се да немају новца ни за себе

 
ПУНОЛЕТНА деца треба да брину о својим родитељима, али то није детаљно регулисано законом. Не постоји, међутим, ни казнена политика која би их на то натерала, а разне иницијативе да се прописима уреди ова област још увек нису уродиле плодом. Већи је проблем не што не брину или не могу да им помогну, него што су врло често старије особе изложене и насиљу.
– Не верујем да би се доношењем закона који би се бавио само бригом о старима решили проблеми и спречило насиље над старим особама – каже Надежда Сатарић из невладине организације за бригу о старима “Амити”. Она сматра да у Србији и сада постоји довољно законске регулативе која забрањује насиље над старима у члановима Породичног закона, али је већи изазов примена тих закона и сарадња разних институција у том процесу.
– Деца су и сада у обавези да издржавају своје немоћне родитеље када не могу да зарађују или немају примања – објашњава наша саговорница. – Зна се тачно да пунолетна деца морају новчано да помогну и одређено је колико та помоћ треба да износи. Међутим, то се не примењује из простог разлога што они немају ни за себе.
Сатарић објашњава да би прича о насиљу и о издржавању било много мање ако би решили основни проблем, а то је да се пружи шанса и могућност радно способнима да раде и зараде за себе и своје породице.
– Морамо да промовишемо значај породице и породичних вредности – каже она. – Да вратимо породицу у центар друштва. Да радимо на васпитању и развоју породичних вредности, а не на казненој политици. Никада се проблеми нису решавали казнама.
 

ПЕНЗИЈУ ИМА 84 ОДСТО СТАРИХ
У СРБИЈИ тренутно живи око 1,3 милиона особа старијих од 65 година. Од свих њих, 84 одсто прима пензију, остали или примају пензију из неког другог система – рад у иностранству, имају имовину, или живе у домаћинству где бар један члан има примања. Веома мали број људи је без икакве пензије, што је на светском нивоу веома добар резултат. То је резултат претходних времена у којима је била висока запосленост, када смо имали однос седам радника на једног пензионера, и када су се доприноси уплаћивали.

Адвокат Милан Павловић каже да је нашим законима у одређеном домену регулисана брига деце о родитељима. Према Породичном закону дете је обавезно да издржава родитеље уколико су они неспособни за рад или немају довољно средстава да сами себе издржавају. Kолико је познато, до сада нико није одговарао због непоштовања одредаба овог закона.
– Дете ће издржавати родитеља сразмерно својим могућностима и уколико би та обавеза представљала велико оптерећење за дете онда родитељи не би имали право на издржавање – каже адвокат.
– Законом о раду регулисано је и да због бриге и неге чланова уже породице, запослени има право на пет дана плаћеног одсуства у току календарске године.
 
УЗРОK НАСИЉА KОРИСТ
СТАРИЈЕ жене доживљавају вишеструке облике дискриминације и три пута су чешће жртве насиља од старијих мушкараца, показује недавно истраживање организације “Амити”. Разлог је најчешће користољубље, и злостављачи су углавном деца.
Ј. Ж. СKЕНДЕРИЈА
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


5 коментара на "Деца морају да брину о својим родитељима

 1. Tina каже:

  Slažem se da treba da se reguliše ova oblast.U nekom periodu,doba SFRJ,radilo se,sticane su penzije.Neko nije hteo,nema obaveza,druži se sa “komšilukom”,naravno i sa zaposlenim.Sad treba pomoć.Gde su bili kad se “sticala penzija”.Da ne bude zablude-mali iznosi ok,ali ni dan radnog angažovanja i sad daj mi?

 2. Svitac каже:

  Kao što je zakon regulisao da bake i deke moraju da izdržavaju unuke ako roditelji ne rade.

  1. Tanja каже:

   Ne.”Ukoliko su radno sposobni roditelji i živi’. Zakon je uneo ovu rečenicu a ona je spas kod tužbi.Centar za socijalni rad u gradu I.Srbije,ukinuo je socijalnu pomoć većini korisnika sa savetom ”babe i dede” od penzija da pomognu školovanje unuka,treba samo da ”tuže” pa sud dodeli izdržavanje.Brdo tužbi.Osnovni sud odlučio je u korist unuka ”unuci se školuju” ali Viši sud vratio je SVE predmete… sa obrazloženjem ”roditelji unuka su živi i radno sposobni”.

 3. radica каже:

  A šta kada roditelj maltretira i isterava punoletno dete koje radi iz kuće?

  1. Jole каже:

   Zakon kaže da roditelj ima obavezu da se brine o detetu maksimalno do 26. godine ukoliko ono i dalje pohađa redovno školovanje. Dakle, punoletno dete koje ne studira može da ostane u roditeljskoj kući samo ukoliko roditelji to žele.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама