“Деца на респираторима немају пратећих болести, вакцинација старијих од 12 више није потреба, него обавеза родитеља”

20 октобра, 2021

Према информацијама које медији данас преносе, дечак стар 16 година, без пратећих болести, преминуо је данас у свом дому у Крушевцу. Био је позитиван на коронавирус. Троје деце је због короне на респираторима, једно има 17 година, друго 15 година, а најмлађа је беба од пет месеци. Подаци који забрињавају, а педијатар и начелница дечјег одељања у болници Др Драгиша Мишовић Оливера Остојић напомиње да су теже клиничке слике код деце почеле да се јављају од почетка септембра и да су све учесталије.

Опомиње и податак да су деца која су завршила на респиратору била потпуно здрава и нису имали никакве хроничне болести.

„Дечак је само благо гојазан, девојчица је потпуно здрава. О беби и да не причам“, каже др Остојић и додаје да су оба пацијента на респиратору, а имају 15 и 17 година, могли да буду вакцинисани, али нису.

„Вирус јесте мутирао, ту нема приче. Имамо мере које не поштујемо, имамо вакцине, али се не вакцинишемо. То је допринело и морао је да се спусти вирус и међу децу. Млађи родитељи често нису вакцинисани, па онда то преносе на децу. То је један зачарани круг. Требало би родитељи да развију свест и да се ти млађи родитељи у тридесетим и четрдесетим годинама вакцинишу“, поручује наша саговорница и додаје да је проблем и то што је вирус ушао и у школе.

„Родитељи до сада нису веровали да има потребе за вакцинацијом деце и сви су мислили да теже форме неће задесити најмлађе. Сада дефинитивно има потребе да се сви вакцинишу, да се спрече тежи облици. Дозвољена је вакцинација деце старије од 12 година, мислим да сада то више није само потреба, него и обавеза родитељска“, напомиње др Остојић.

Поводом стања деце на респираторима огласио се и директор Института за мајку и дете доктор Владислав Вукомановић.

Он је за РТС рекао да је сваки пацијент који је на респиратору животно угрожен и да став „моје дете сигурно неће да се зарази није добар начин размишљања“.

Извор: Нова

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама