“Deca na respiratorima nemaju pratećih bolesti, vakcinacija starijih od 12 više nije potreba, nego obaveza roditelja”

20 oktobra, 2021

Prema informacijama koje mediji danas prenose, dečak star 16 godina, bez pratećih bolesti, preminuo je danas u svom domu u Kruševcu. Bio je pozitivan na koronavirus. Troje dece je zbog korone na respiratorima, jedno ima 17 godina, drugo 15 godina, a najmlađa je beba od pet meseci. Podaci koji zabrinjavaju, a pedijatar i načelnica dečjeg odeljanja u bolnici Dr Dragiša Mišović Olivera Ostojić napominje da su teže kliničke slike kod dece počele da se javljaju od početka septembra i da su sve učestalije.

Opominje i podatak da su deca koja su završila na respiratoru bila potpuno zdrava i nisu imali nikakve hronične bolesti.

„Dečak je samo blago gojazan, devojčica je potpuno zdrava. O bebi i da ne pričam“, kaže dr Ostojić i dodaje da su oba pacijenta na respiratoru, a imaju 15 i 17 godina, mogli da budu vakcinisani, ali nisu.

„Virus jeste mutirao, tu nema priče. Imamo mere koje ne poštujemo, imamo vakcine, ali se ne vakcinišemo. To je doprinelo i morao je da se spusti virus i među decu. Mlađi roditelji često nisu vakcinisani, pa onda to prenose na decu. To je jedan začarani krug. Trebalo bi roditelji da razviju svest i da se ti mlađi roditelji u tridesetim i četrdesetim godinama vakcinišu“, poručuje naša sagovornica i dodaje da je problem i to što je virus ušao i u škole.

„Roditelji do sada nisu verovali da ima potrebe za vakcinacijom dece i svi su mislili da teže forme neće zadesiti najmlađe. Sada definitivno ima potrebe da se svi vakcinišu, da se spreče teži oblici. Dozvoljena je vakcinacija dece starije od 12 godina, mislim da sada to više nije samo potreba, nego i obaveza roditeljska“, napominje dr Ostojić.

Povodom stanja dece na respiratorima oglasio se i direktor Instituta za majku i dete doktor Vladislav Vukomanović.

On je za RTS rekao da je svaki pacijent koji je na respiratoru životno ugrožen i da stav „moje dete sigurno neće da se zarazi nije dobar način razmišljanja“.

Izvor: Nova

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama