Деца не могу да се вакцинишу против коронавируса – ниједна од постојећих вакцина није предвиђена за млађе од 18

14 децембра, 2020

Иако се већ неколико дана у јавности говори о потенцијалном одузимању деце родитељима који одбију да их вакцинишу против коронавируса, ово не само да није истина, већ деца неће моћи да приме ову вакцину, чак ни ако родитељи буду то желели.

Наиме, како је изјавио професор доктор Георгиос Константинидис, председник Удружења педијатара Србије, ниједна од вакцина није тестирана на деци.

– Ниједна од вакцина против вируса КОВИД-19 које се сада помињу и које ће бити у масовној употреби није предвиђена за децу млађу од 18 година. То, наравно, није неоправдано, с обзиром на то да су се деца показала као најчвршћа карика у погледу отпорности на коронавирус. Ствар је у томе да свака вакцина мора бити прилагођена посебно деци у погледу неколико параметара. На пример, она би, између осталог, морала да има мању алергеност. О томе се приликом прављења вакцине, у овом тренутку, није размишљало због поменутих епидемиолошких карактеристика коронавируса – наглашава професор Константинидис.

Слично пишу и светски медији попут Reutersa или BBC-ја, који наводе да ће приоритет бити људи старији од 60 година и они са одређеним медицинским стањима која се повезују са тежим клиничким сликама узрокованим коронавирусом.

Истраживачи са Оксфорд универзитета раније ове године су изјавили да ће у другој фази развоја вакцине истражити могућности њене примене код деце узраста од 5 до 12 година.

Компаније Pfizer и Moderna почеле су тестирање вакцине на тинејџерима и млађој деци.

Тестирање ће обухватити 3000 добровољаца узраста од 12 до 18 година, у шест држава САД-а.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама