Deca rođena posle 2008. na Novom Zelandu neće moći da kupe cigarete NIKAD u životu

11 decembra, 2021

Novi Zeland zabraniće prodaju cigareta sledećoj generaciji svojih građana, sa ciljem da se pušenje kao navika potpuno iskoreni.

Deca rođena posle 2008. godine neće moći da kupe cigarete, kao ni cigare, nikad u životu, dok žive na Novom Zelandu, propisuje zakon koji bi trebalo da bude usvojen naredne godine.

“Želimo da budemo sigurni da naša deca nikad neće početi da puše” – izjavio je ministar zdravlja doktor Ayesha Verall.

Ova odluka naišla je na oprečna mišljenja.

Dok jedni tvrde da je to odlična mera, drugi kažu da se na taj način ograničavaju slobode i otvara veliki prostor za crno tržište.

Ipak, Novi Zeland je odlučan da dostigne svoj cilj, a to je smanjenje broja pušača na 5% celokupnog stanovništva, do 2025, sa ciljem da se u dužem roku eliminiše potpuno.

U ovom trenutku, procene su da Novi Zeland ima 13% pušača. Ministar zdravlja ove zemlje izjavio je da pušenje uzrok čak 25% kancera i vodeći uzrok smrti koja se može prevenirati u njihovoj populaciji.

Osim toga, najavljene su i pojačane kontrole kao i uklanjanje cigareta iz supermarketa i sa kioska. Praktično će broj prodajnih mesta koja će imati pravo da ih prodaju biti smanjen sa 8000 na 500.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama