Деца спавају све мање, а пред екраном су све више

9 септембра, 2020

Светски трендови сугеришу да се време спавања деце смањује, док се истовремено повећавају и време проведено пред екранима, али и прекомерна тежина и дебљина.

Време проведено испред екрана, као и количина сна најјаснији су сигнал због ког настају проблеми с телесном тежином деце, закључак је студије у којој је учествовало више од 4000 деце у узрасту од две до 11 година из осам европских земаља.

Светски трендови сугеришу да се време спавања деце смањује, док се истовремено повећавају и време проведено пред екранима, али и прекомерна тежина и дебљина.

Широм света 90 одсто адолесцената не спава препоручених девет до 11 сати ноћу, што се подудара с повећаном употребом екрана. Процењује се да само у Великој Британији млади у узрасту од осам до 19 година проводе у просеку 44 сата недељно зурећи у разне екране.

Ова нова открића поткрепљују доказе из претходних студија који показују да су и трајање спавања и време гледања у екране независно повезани с прекомерном тежином, додајући при томе доказе о томе како та понашања међусобно делују и утичу на промене у телесној тежини младе популације.

“Спавање је често потцењен, али важан део дечјег развоја, а редован недостатак сна узрокује разне здравствене проблеме. Наши налази сугеришу да трајање спавања игра улогу у вези између времена проведеног уз екране и прекомерне тежине, али потребно је више истраживања да би се разумео механизам у основи овог односа”, рекла је водитељка истраживања др Вивека Гузман.

Извор: РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама