Dečja nedelja

30 septembra, 2016

 

                                                            

                                        “NEĆU DA BRIGAM, HOĆU DA SE IGRAM!”

decja

Tradicija obeležavanja Dečje nedelje u svetu i kod nas meri se decenijama.
Dečja nedelja je prvi put obeležena 1934. godine na predlog organizacije Prijatelji dece Srbije, a 1987. godine  definisana je  Zakonom o društvenoj brizi o deci.

Pročitajte i Dečja nedelja – ovo su prava deteta

Manifestacija Dečja nedelja se svake godine održava u mesecu oktobru, sa ciljem skretanja pažnje javnosti na decu i mlade, na dete kao nosioca prava, na potrebe dece u porodici, društvu i lokalnoj zajednici, na njihovo pravo da odrastaju u što boljim uslovima, na jednake šanse za razvoj i ostvarenje potencijala

Pročitajte i Tabla prijateljstva za Dečju nedelju


Osnovni koncept Dečje nedelje je:
*    Koncept prava deteta, čije uvođenje u normativni sistem Republike Srbije datira početkom ovoga veka, a potvrđen je novim Ustavom iz 2006. godine.
*    Opšti protokol za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja  koji je Vlada Republike Srbije usvojila 2005. godine. Porodičnim zakonom, iste godine, u nacionalno zakonodavstvo ugrađeni su glavni principi Konvencije o pravima deteta (pravo na život, opstanak i razvoj, pravo na najbolji interes deteta, pravo na participaciju i pravo na nediskriminaciju).


*    Od posebnog značaja su dokumenta  koja se odnose na integraciju dece sa smetnjama u razvoju, poboljšanje dostupnosti i kvaliteta obrazovanja, sa posebnim akcentom na decu iz marginalizovanih grupa.

Izvor: austojeskolazgodna.blogspot.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama