Dečji vrtić proizvodi i prodaje struju EPS-u

14 maja, 2021

 U sklopu projekta Ujedinjenih nacija za razvoj energetske efikasnosti lokalnih zajednica, Kragujevac će postati prvi grad u Srbiji sa jednim javnim objektom koji će proizvoditi struju za sopstvene potrebe, a viškove, ukoliko ih bude, prodavati EPS-u. U pitanju je obdanište „Zeka” koje radi u okviru Predškolske ustanove „Đurđevdan”. Ugradnjom solarnih panela, ovaj dečji vrtić postaće prvi javni „prozjumer” u gradu na Lepenici, navedeno je u saopštenju gradske uprave.

Foto: Canva

‒ Prvobitna ideja je bila da na obdaništu „Zeka” napravimo elektranu samo za sopstvene potrebe ove javne ustanove, ali smo sada odlučili da se višak struje usmeri ka „Elektroprivredi Srbije” koja će od nas moći da otkupi izvesne količine električne nergije – naveo je u izjavi za medije gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Izrada projektne dokumentacije poverena je beogradskim firmama „Energija gas i snaga” i „Netinvest”, a radovi na ugradnji solarnih panela trebalo bi da počnu ovog leta. U gradskoj upravi očekuju da će čitav posao biti završen najkasnije do kraja godine.

‒ Dečji vrtić „Zeka” će istovremeno biti potrošač i prodavac struje koju će samostalno proizvoditi. Za sada imamo idejno rešenje i dozvolu za gradnju, a očekujemo da ćemo od EPS-a dobiti i odobrenje za prodaju električne energije. Uključivanjem i drugih javnih objekata u ovaj projekat ostvarićemo uštedu budžetskih sredstava koja grad sada izdvaja za plaćanje računa – objašnjava u razgovoru za „Politiku” gradski energetski menadžer Ana Radojević.

„Prozjumer” je kovanica sastavljena od engleskih reči „prodjuser” – proizvođač, i „konzjumer” – korisnik, a njen tvorac je Avlin Tofler. Ovaj američki pisac i biznismen prvi put je pomenuo ovu kovanicu u svojoj popularnoj knjizi „Treći svet” iz 1980. godine, u kojoj govori o aktivnijem učešću potrošača struje na tržištu električne energije.

Kovanica „prozjumer” naći će se i u zakonskim odredbama Republike Srbije, a građani će, prema najavama ministarke energetike Zorane Mihajlović, već od ovog leta moći da postanu i proizvođači struje, ako se odluče da ugrade solarne panele, bez obzira na to da li žive u kući ili stanu.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama