Чему се клинци данас радују, а чему смо се радовали пре 20 година

Природа детињства се променила. Нема више толико природе у њему.
Колико сте само пута помислили на то како се ваше детињство разликује од оног које живи ваше дете? Као папагаји данас понављамо да смо играли кликере, жмурке, ластиш, опонашали хероје из омиљених цртаћа. Ево, на пример ја, увек сам хтела да будем розе ренџер, али сам ту улогу морала да делим с другарицом из комшилука – данас она, сутра ја. Ах, те среће кад дође мој дан…
croppedimage445296-skauti-2aА чему се данашњи клинци највише радују? Новом ајфону, конзоли или најновијој верзији омиљене игрице? Када бисте једној девојчици од седам или осам година дали у руке ластиш вероватно би вас само бледо гледала и питала да ли може да добије мобилни телефон да одигра своју игрицу.
Да не буде да причамо напамет, ево и неколико поражавајућих резултата истраживања на глобалном нивоу:
– деца данас проводе упола мање времена напољу него пре 20 година;
– деца старости између 8 и 18 година проводе у просеку 7 сати и 38 минута дневно користећи различите електронске уређаје (ТВ, телефон, рачунар, таблет, МП3, конзоле)
– у току једне просечне недеље, само 6% деце старости од 9 до 13 година сами одлазе напоље да се играју
Иако смо наслућивали да ће резултати бити поражавајући, ово делује и страшније него што смо мислили. Само 6% деце одлази напоље да се игра без пратње! Није ни чудо што су деца данас много агресивнија него раније. Па ми смо сву своју енергију избацивали трчећи с друговима по крају и смишљајући како да оберемо трешње а да нас комшија не види. А где данас деца да истроше нагомилану енергију – па у школи, наравно. Или код куће. То су једина два места где проводе своје време…
Добро, рећи ћете, тачно је то, али ни време није исто као кад смо ми били деца. Родитељи се једноставно плаше да своју децу тек тако пусте у природу. Опасности вребају са свих страна, а у родитељским очима оне су 10 пута веће него што заиста јесу. Рећи ћете и да данас деца имају много више домаћих задатака и мање времена за игру. Па, одакле онда оних 8 сати за гледање цртаних филмова и играње игрица?
Родитељи, морате пронаћи време и начин да своју децу вратите природи! Па шта ако им мало буде хладно, па шта ако дохвате понеку бубу или се ожаре на коприву? Бабе кажу да је то здраво.
Али не само бабе, него и научници који су то помно истраживали. Кажу да су деца која проводе време напољу:
croppedimage445296-sklonite– срећнија и здравија
– да су паметнија и креативнија
– имају бујнију машту и радозналија су
– храбрија су и снажнија
– имају бољу концентрацију
– далеко мање су агресивна
– постижу боље резултате у школи
– боље упознају природу, окружење, планету и науче да их чувају и цене
– имају много мање шансе да буду депресивна
Па не требају нам научници да бисмо то знали! Довољно је да своју децу посматрамо како се понашају када су напољу. Све желе да виде, осете, чују, додирну. Сва чула су им активна, терају их на пажљиво посматрање, постављање питања о природи и учење кроз игру. Идеја за забаву никад не понестане, осмех с лица не силази, све док мама не каже да је време да се крене кући.
Знамо да је уз осмочасовно радно време и обавезе код куће тешко, готово немогуће одвојити време да децу изведете у природу. Баш зато данас постоје школице извиђача које ће помоћи да своје дете ипак вратите природи. То не значи да је то довољно, али корисно јесте – и те како.
Једна од школица коју смо издвојили да вам помогнемо јесте она коју организује Хотел Јавор (на планини Јавор, код Ивањице) а која је привлачна подједнако по садржају (који је веома разнолик) и цени (школица је бесплатна за госте хотела). Проверили смо и цене у самом хотелу. Изненађујуће су приступачне, у складу са стандардом у Србији.
Сама школица траје шест дана, а за то време деца могу да науче: основне путне знаке, постављање шатора, оријентацију у природи, паљење ватре, прављење чворова, извиђачке песмице, игрице и поздраве, коришћење компаса и проналажење ствари у природи и многе друге занимљиве ствари.
Ако за период рекреативне наставе или породичног одмора бирате зиму, онда можете да очекујете још веће уживање – бесплатну школицу скијања за децу!
Кроз ову школицу, на овај или неки сасвим другачији начин, свакако не пропустите сваку прилику да своје дете пошаљете у природу. И дете и природа ће вам бити захвални!
А.Ц.