Čemu se klinci danas raduju, a čemu smo se radovali pre 20 godina

21 oktobra, 2015

Priroda detinjstva se promenila. Nema više toliko prirode u njemu.
Koliko ste samo puta pomislili na to kako se vaše detinjstvo razlikuje od onog koje živi vaše dete? Kao papagaji danas ponavljamo da smo igrali klikere, žmurke, lastiš, oponašali heroje iz omiljenih crtaća. Evo, na primer ja, uvek sam htela da budem roze rendžer, ali sam tu ulogu morala da delim s drugaricom iz komšiluka – danas ona, sutra ja. Ah, te sreće kad dođe moj dan…
croppedimage445296-skauti-2aA čemu se današnji klinci najviše raduju? Novom ajfonu, konzoli ili najnovijoj verziji omiljene igrice? Kada biste jednoj devojčici od sedam ili osam godina dali u ruke lastiš verovatno bi vas samo bledo gledala i pitala da li može da dobije mobilni telefon da odigra svoju igricu.
Da ne bude da pričamo napamet, evo i nekoliko poražavajućih rezultata istraživanja na globalnom nivou:
– deca danas provode upola manje vremena napolju nego pre 20 godina;
– deca starosti između 8 i 18 godina provode u proseku 7 sati i 38 minuta dnevno koristeći različite elektronske uređaje (TV, telefon, računar, tablet, MP3, konzole)
– u toku jedne prosečne nedelje, samo 6% dece starosti od 9 do 13 godina sami odlaze napolje da se igraju
Iako smo naslućivali da će rezultati biti poražavajući, ovo deluje i strašnije nego što smo mislili. Samo 6% dece odlazi napolje da se igra bez pratnje! Nije ni čudo što su deca danas mnogo agresivnija nego ranije. Pa mi smo svu svoju energiju izbacivali trčeći s drugovima po kraju i smišljajući kako da oberemo trešnje a da nas komšija ne vidi. A gde danas deca da istroše nagomilanu energiju – pa u školi, naravno. Ili kod kuće. To su jedina dva mesta gde provode svoje vreme…
Dobro, reći ćete, tačno je to, ali ni vreme nije isto kao kad smo mi bili deca. Roditelji se jednostavno plaše da svoju decu tek tako puste u prirodu. Opasnosti vrebaju sa svih strana, a u roditeljskim očima one su 10 puta veće nego što zaista jesu. Reći ćete i da danas deca imaju mnogo više domaćih zadataka i manje vremena za igru. Pa, odakle onda onih 8 sati za gledanje crtanih filmova i igranje igrica?
Roditelji, morate pronaći vreme i način da svoju decu vratite prirodi! Pa šta ako im malo bude hladno, pa šta ako dohvate poneku bubu ili se ožare na koprivu? Babe kažu da je to zdravo.
Ali ne samo babe, nego i naučnici koji su to pomno istraživali. Kažu da su deca koja provode vreme napolju:
croppedimage445296-sklonite– srećnija i zdravija
– da su pametnija i kreativnija
– imaju bujniju maštu i radoznalija su
– hrabrija su i snažnija
– imaju bolju koncentraciju
– daleko manje su agresivna
– postižu bolje rezultate u školi
– bolje upoznaju prirodu, okruženje, planetu i nauče da ih čuvaju i cene
– imaju mnogo manje šanse da budu depresivna
Pa ne trebaju nam naučnici da bismo to znali! Dovoljno je da svoju decu posmatramo kako se ponašaju kada su napolju. Sve žele da vide, osete, čuju, dodirnu. Sva čula su im aktivna, teraju ih na pažljivo posmatranje, postavljanje pitanja o prirodi i učenje kroz igru. Ideja za zabavu nikad ne ponestane, osmeh s lica ne silazi, sve dok mama ne kaže da je vreme da se krene kući.
Znamo da je uz osmočasovno radno vreme i obaveze kod kuće teško, gotovo nemoguće odvojiti vreme da decu izvedete u prirodu. Baš zato danas postoje školice izviđača koje će pomoći da svoje dete ipak vratite prirodi. To ne znači da je to dovoljno, ali korisno jeste – i te kako.
Jedna od školica koju smo izdvojili da vam pomognemo jeste ona koju organizuje Hotel Javor (na planini Javor, kod Ivanjice) a koja je privlačna podjednako po sadržaju (koji je veoma raznolik) i ceni (školica je besplatna za goste hotela). Proverili smo i cene u samom hotelu. Iznenađujuće su pristupačne, u skladu sa standardom u Srbiji.
Sama školica traje šest dana, a za to vreme deca mogu da nauče: osnovne putne znake, postavljanje šatora, orijentaciju u prirodi, paljenje vatre, pravljenje čvorova, izviđačke pesmice, igrice i pozdrave, korišćenje kompasa i pronalaženje stvari u prirodi i mnoge druge zanimljive stvari.
Ako za period rekreativne nastave ili porodičnog odmora birate zimu, onda možete da očekujete još veće uživanje – besplatnu školicu skijanja za decu!
Kroz ovu školicu, na ovaj ili neki sasvim drugačiji način, svakako ne propustite svaku priliku da svoje dete pošaljete u prirodu. I dete i priroda će vam biti zahvalni!
A.C.
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama