Dekan Učiteljskog fakulteta o problemu male mature: Mi kao profesori smo najodgovorniji

20 juna, 2020

Rešenja kombinovanog testa sa male mature pojavila su se juče na društvenim mrežama. Kako je do toga došlo istražuje i policija. Međutim, problem sa malom maturom se se ponavlja iz godine u godinu i čini se da ga neće rešiti policija, stvar je mnogo dublje prirode. Novinari portala Nova o tome su razgovarali sa dekanom Učiteljskog fakulteta u Beogradu Danimirom Mandićem, koji problem vidi u sistemu vrednosti i formi ponašanja koja je postala prihvatljiva. “Mi kao profesori univerziteta i nastavnici smo najodgovorniji. Naša uloga, kao elite društva, je verovatno najveća”, primećuje naš sagovornik.

Mandić je deo školovanja i specijalizacije proveo u Americi, pa primećuje da je tamo savest studenata i đaka na nekom drugačijem nivou.

“Završio sam specijalizaciju u Americi. Savest studenta je takva da nastavnik uopšte ne mora da dežura na ispitu. Nikome ne pada na pamet da pogleda u drugoga ili da nešto prepisuje. Mi moramo da radimo na razvoju vaspitne funkcije i na razvijanju savesti dece, da su upravo znanja koja ona pokazuju njima značajna, a ne nekom spoljašnjem faktoru. Mislim da je to mnogo značajnije, da korigujemo svest ljudi, nego da bilo kakvim policijskim ili represivnim metodama utičemo na nešto što je u poslednje dve-tri decenije možda postalo forma ponašanja koja je prihvatljiva”, primećuje dekan.

“Najveću odgovornost, ali i najlepši posao upravo imaju učitelji – 80 posto karakternih osobina čoveka se razvija do osme ili deset godine. Ako im do tada, na neki način, usadimo u svest koliki je značaj poštenog, ali i iskrenog rada, mislim da će kasnije kompletan život biti jednostavniji, umereniji, da će odnos među ljudima biti humaniji. I ono što su pre više od veka govorili: jedan dinar uložen u obrazovanje, štedi deset dinara uloženih u policiju. Ne možemo represivnim merama nikada da postignemo ono što možemo vaspitnim merama od ranog uzrasta”, zaključuje dekan Učiteljskog fakulteta u Beogradu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Dekan Učiteljskog fakulteta o problemu male mature: Mi kao profesori smo najodgovorniji"

  1. Mima kaže:

    Lako je Vama da preuzimate krivicu na “nas” nastavnike, kada Vi, u ovom slučaju, niste u opasnosti da budete optuženi za nešto možda i niste učinili. Da se dovodi u pitanje ispravnost u radu nastavnika sa Učiteljskog fakulteta, mislim da biste požurili da osudite brzopleto donošenje zaključaka i skinete krivicu sa sebe i svog kadra.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama