Декан Учитељског факултета о проблему мале матуре: Ми као професори смо најодговорнији

20 јуна, 2020

Решења комбинованог теста са мале матуре појавила су се јуче на друштвеним мрежама. Како је до тога дошло истражује и полиција. Међутим, проблем са малом матуром се се понавља из године у годину и чини се да га неће решити полиција, ствар је много дубље природе. Новинари портала Нова о томе су разговарали са деканом Учитељског факултета у Београду Данимиром Мандићем, који проблем види у систему вредности и форми понашања која је постала прихватљива. “Ми као професори универзитета и наставници смо најодговорнији. Наша улога, као елите друштва, је вероватно највећа”, примећује наш саговорник.

Мандић је део школовања и специјализације провео у Америци, па примећује да је тамо савест студената и ђака на неком другачијем нивоу.

“Завршио сам специјализацију у Америци. Савест студента је таква да наставник уопште не мора да дежура на испиту. Никоме не пада на памет да погледа у другога или да нешто преписује. Ми морамо да радимо на развоју васпитне функције и на развијању савести деце, да су управо знања која она показују њима значајна, а не неком спољашњем фактору. Мислим да је то много значајније, да коригујемо свест људи, него да било каквим полицијским или репресивним методама утичемо на нешто што је у последње две-три деценије можда постало форма понашања која је прихватљива”, примећује декан.

“Највећу одговорност, али и најлепши посао управо имају учитељи – 80 посто карактерних особина човека се развија до осме или десет године. Ако им до тада, на неки начин, усадимо у свест колики је значај поштеног, али и искреног рада, мислим да ће касније комплетан живот бити једноставнији, умеренији, да ће однос међу људима бити хуманији. И оно што су пре више од века говорили: један динар уложен у образовање, штеди десет динара уложених у полицију. Не можемо репресивним мерама никада да постигнемо оно што можемо васпитним мерама од раног узраста”, закључује декан Учитељског факултета у Београду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Декан Учитељског факултета о проблему мале матуре: Ми као професори смо најодговорнији"

  1. Mima каже:

    Lako je Vama da preuzimate krivicu na “nas” nastavnike, kada Vi, u ovom slučaju, niste u opasnosti da budete optuženi za nešto možda i niste učinili. Da se dovodi u pitanje ispravnost u radu nastavnika sa Učiteljskog fakulteta, mislim da biste požurili da osudite brzopleto donošenje zaključaka i skinete krivicu sa sebe i svog kadra.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама