Део београдских школа и данас онлајн – за преглед једне школе потребно два до три сата

Школе у Београду на чије су адресе стигле дојаве о постављеним бомбама, још нису у потпуности прегледане. То значи да има ученика који ће наставу и данас похађати онлајн.

Foto: Canva

“Није у питању једна, две дојаве, у питању је више од стотину пријава, а да би се једна школа темељно прегледала потребно је два до три сата. Када стигне такво обавештење полиција креће да ради свој посао, прво се покреће истрага одакле и како је стигла претећа порука. Полицајци одлазе да евакуишу школу и обезбеђују објекат, онда долази контрадиверзиона екипа која је специјализована за претрагу. Све то је велико оптерећење за полицију, јер са таквим дојавама, поготово када су у питању деца, нема шале”, објаснио је за Н1 Бора Бањац, бивши начелник Управе за борбу против организованог криминала..

Иако је број припадника КД екипе МУП Србије тајна која се не саопштава, према незваничним информацијама, у Београду постоје три екипе при Полицијској управи и једна при жандармерији, што је сасвим довољно у редовним околностима. Међутим, кад стигне више од 100 дојава, као што је то био случај пре два дана, немогуће је у кратком року детаљно прегледати све.

А док школа није детаљно прегледана, ђаци не могу да се врате у клупе, што је проблем и за родитеље и за сам образовни систем који томе мора да се прилагођава.