Десет награђених дечјих књига на попусту 25%!

Дечја недеља је национална манифестација која се обележава сваке године током прве недеље октобра.

Током Дечје недеље организација Пријатељи деце Србије традиционално додељује књижевну награду Невен чији је циљ подстицање стваралаштва за децу и афирмација аутора и најуспешнијих остварења за децу у протеклој години. Ова најстарија и најзначајнија награда у области културе за децу, установљена је 1955. године.

Додељује се у три категорије: белетристика, популарна наука и илустрација књиге или сликовнице.

За 30 година постојања Креативни центар је освојио чак 28 Невена.

Ове године, колекцију су допуниле две нове награде и то за књиге:

Лутања баштенских патуљака аутора Гордане Малетић, за најбоље дело из области белетристике и

Наша гошћа година Марице Кицушић, као најбољем делу из области илустрације.

Поводом Дечје недеље, која се ове године одржава од 5. до 11. октобра, читаоце очекује посебна акција. Десет одабраних књига Креативног центра које су током година добиле награду Невен биће на попусту од 25%!

Лутања баштенских патуљака (Невен за белетристику за 2019)

Својим романом под називом Лутања баштенских патуљака, намењеном млађим основцима, ауторка Гордана Малетић уводи читаоце у тајанствени свет необичних јунака. Баштенски патуљци можда за некога представљају само украсе у цвећу, али то не важи и за ауторку која зна њихову тајну.

Наша гошћа година (Невен за илустрацију за 2019)

Наша гошћа година је збирка нежних песама и прича о годишњим добима нашег познатог песника Добрице Ерића, коју је написао на наговор свог пријатеља Душка Радовића. Књига је намењена млађим основцима, а са много пажње и љубави илустровала ју је Марица Кицушић.

Сазвежђе виолина (Невен за белетристику за 2018)

Књига Весне Алексић Сазвежђе виолина, намењена старијим основцима, узбудљива је прича о одрастању генерације X – деце рођене осамдесетих година прошлог века. Ово је нежна и узбудљива прича о одрастању у време појаве гранџа, првих видео-игрица и злокобног преливања борбе добра и зла из стрипова у прави живот.

Чудесно путовање (Невен за белетристику за 2017)

У покушају да сину пред спавање исприча причу која се заиста догодила, награђивани писац Златко Васић повешће своје мале читаоце на право узбудљиво путовање. Као и у свим великим и славним романима које волимо, и овде се говори о једном храбром јунаку који креће у авантуру упознавања света. Књига Чудесно путовање намењена је млађим основцима.

Лето када сам научила да летим (Невен за белетристику за 2015)

Одлазак на море с баком у посету код друге баке свакако не звучи као летовање из снова једне тинејџерке. А када се све дешава на Хвару, где не познајеш никог и не разумеш речи и обичаје, па ни зашто твоја бака плаче при сусрету са сестром, летовање почиње да личи на кошмар. Главна јунакиња Софија повлачи се у књиге, музику и сањарење у нади да ће јој тако брже проћи време. Један од најнаграђиванијих савремених романа за младе Лето када сам научила да летим написала је Јасминка Петровић, а намењен је старијим основцима.

Зеленбабини дарови (Невен за белетристику за 2013)

Вођен жељом да спасе свет, али не сасвим лишен себичних мотива, дечак по имену Мика пролази кроз чудесне светове и необична искушења. Сваки из свог разлога, Мика и маљутак Завиша затичу се у служби код Зеленбабе, старице велике моћи и тајанственог порекла. Хоће ли дечак и маљутак успети да се изборе с моћним митским бићима и да докажу да заслужују тајанствене

Зеленбабине дарове?

Зеленбабини дарови, чудесна прича о магијским бићима, људском свету и њиховом спајању и раздвањају намењена је основцима, а одломци овог романа налазе се и у оквиру домаће лектире за пети разред.

Београд за децу (Невен за илустрацију за 2012)

Београд за децу, аутора Јова Анђића, модерно је дизајниран и опремљен водич који деци представља наш главни град и упознаје их с његовим најважнијим знаменитостима. На илустрацијама Миленка Стевановића оживеле су београдске улице, славне личности из наше историје, задужбине и задужбинари, као и све оно што наш град чини атрактивним, важним и занимљивим.

Астрономија (Невен за популарну науку за 2012)

Књига Астрономија Николе Божића упознаје младе с основним принципима астрономске науке и открива им мноштво занимљивости које су у вези с њом. Читалац из ње сазнаје шта је астрономија, каква све сазвежђа постоје, како се крећу планете и сателити, како настаје помрачење Сунца и Месеца и друго. У овој књизи, намењеној читаоцима школског узраста, комбинују се историјски подаци, научна достигнућа и практични рад, што омогућава деци да лакше праве изборе и доносе одлуке о својим будућим активностима.

Српске народне бајке (Невен за илустрацију за 2000)

Пред читаоцима је раскошно илустрована књига са српским народним бајкама онаквим какве је забележио Вук Караџић. За разлику од других издања, ова књига доноси и нешто сасвим ново: фотографије и цртеже грађевина, предмета и митолошких бића која се у бајкама помињу, као и објашњења многих мање познатих речи и израза на маргинама текста. Српске народне бајке маестрално је илустровао Добросав Боб Живковић.

С децом око света 1 (Невен за илустрацију и Невен за популарну науку за 1998)

Изузетно издање С децом око света написала је Татјана Родић, а илустровао Душан Павлић. Уз помоћ ове изванредно графички опремљене књиге родитељи и васпитачи могу да крену с децом на пут око света и да посете 22 земље на свих пет континената. Упознаће се са обичајима, навикама, песмицама, поздравима, јелима, играчкама и другим занимљивостима из тих земаља. На овај начин деца предшколског и млађег школског узраста врло рано стичу осећај за поштовање другачијих културних образаца.