Deset nagrađenih dečjih knjiga na popustu 25%!

5 oktobra, 2020

Dečja nedelja je nacionalna manifestacija koja se obeležava svake godine tokom prve nedelje oktobra.

Tokom Dečje nedelje organizacija Prijatelji dece Srbije tradicionalno dodeljuje književnu nagradu Neven čiji je cilj podsticanje stvaralaštva za decu i afirmacija autora i najuspešnijih ostvarenja za decu u protekloj godini. Ova najstarija i najznačajnija nagrada u oblasti kulture za decu, ustanovljena je 1955. godine.

Dodeljuje se u tri kategorije: beletristika, popularna nauka i ilustracija knjige ili slikovnice.

Za 30 godina postojanja Kreativni centar je osvojio čak 28 Nevena.

Ove godine, kolekciju su dopunile dve nove nagrade i to za knjige:

Lutanja baštenskih patuljaka autora Gordane Maletić, za najbolje delo iz oblasti beletristike i

Naša gošća godina Marice Kicušić, kao najboljem delu iz oblasti ilustracije.

Povodom Dečje nedelje, koja se ove godine održava od 5. do 11. oktobra, čitaoce očekuje posebna akcija. Deset odabranih knjiga Kreativnog centra koje su tokom godina dobile nagradu Neven biće na popustu od 25%!

Lutanja baštenskih patuljaka (Neven za beletristiku za 2019)

Svojim romanom pod nazivom Lutanja baštenskih patuljaka, namenjenom mlađim osnovcima, autorka Gordana Maletić uvodi čitaoce u tajanstveni svet neobičnih junaka. Baštenski patuljci možda za nekoga predstavljaju samo ukrase u cveću, ali to ne važi i za autorku koja zna njihovu tajnu.

Naša gošća godina (Neven za ilustraciju za 2019)

Naša gošća godina je zbirka nežnih pesama i priča o godišnjim dobima našeg poznatog pesnika Dobrice Erića, koju je napisao na nagovor svog prijatelja Duška Radovića. Knjiga je namenjena mlađim osnovcima, a sa mnogo pažnje i ljubavi ilustrovala ju je Marica Kicušić.

Sazvežđe violina (Neven za beletristiku za 2018)

Knjiga Vesne Aleksić Sazvežđe violina, namenjena starijim osnovcima, uzbudljiva je priča o odrastanju generacije X – dece rođene osamdesetih godina prošlog veka. Ovo je nežna i uzbudljiva priča o odrastanju u vreme pojave grandža, prvih video-igrica i zlokobnog prelivanja borbe dobra i zla iz stripova u pravi život.

Čudesno putovanje (Neven za beletristiku za 2017)

U pokušaju da sinu pred spavanje ispriča priču koja se zaista dogodila, nagrađivani pisac Zlatko Vasić povešće svoje male čitaoce na pravo uzbudljivo putovanje. Kao i u svim velikim i slavnim romanima koje volimo, i ovde se govori o jednom hrabrom junaku koji kreće u avanturu upoznavanja sveta. Knjiga Čudesno putovanje namenjena je mlađim osnovcima.

Leto kada sam naučila da letim (Neven za beletristiku za 2015)

Odlazak na more s bakom u posetu kod druge bake svakako ne zvuči kao letovanje iz snova jedne tinejdžerke. A kada se sve dešava na Hvaru, gde ne poznaješ nikog i ne razumeš reči i običaje, pa ni zašto tvoja baka plače pri susretu sa sestrom, letovanje počinje da liči na košmar. Glavna junakinja Sofija povlači se u knjige, muziku i sanjarenje u nadi da će joj tako brže proći vreme. Jedan od najnagrađivanijih savremenih romana za mlade Leto kada sam naučila da letim napisala je Jasminka Petrović, a namenjen je starijim osnovcima.

Zelenbabini darovi (Neven za beletristiku za 2013)

Vođen željom da spase svet, ali ne sasvim lišen sebičnih motiva, dečak po imenu Mika prolazi kroz čudesne svetove i neobična iskušenja. Svaki iz svog razloga, Mika i maljutak Zaviša zatiču se u službi kod Zelenbabe, starice velike moći i tajanstvenog porekla. Hoće li dečak i maljutak uspeti da se izbore s moćnim mitskim bićima i da dokažu da zaslužuju tajanstvene

Zelenbabine darove?

Zelenbabini darovi, čudesna priča o magijskim bićima, ljudskom svetu i njihovom spajanju i razdvanjaju namenjena je osnovcima, a odlomci ovog romana nalaze se i u okviru domaće lektire za peti razred.

Beograd za decu (Neven za ilustraciju za 2012)

Beograd za decu, autora Jova Anđića, moderno je dizajniran i opremljen vodič koji deci predstavlja naš glavni grad i upoznaje ih s njegovim najvažnijim znamenitostima. Na ilustracijama Milenka Stevanovića oživele su beogradske ulice, slavne ličnosti iz naše istorije, zadužbine i zadužbinari, kao i sve ono što naš grad čini atraktivnim, važnim i zanimljivim.

Astronomija (Neven za popularnu nauku za 2012)

Knjiga Astronomija Nikole Božića upoznaje mlade s osnovnim principima astronomske nauke i otkriva im mnoštvo zanimljivosti koje su u vezi s njom. Čitalac iz nje saznaje šta je astronomija, kakva sve sazvežđa postoje, kako se kreću planete i sateliti, kako nastaje pomračenje Sunca i Meseca i drugo. U ovoj knjizi, namenjenoj čitaocima školskog uzrasta, kombinuju se istorijski podaci, naučna dostignuća i praktični rad, što omogućava deci da lakše prave izbore i donose odluke o svojim budućim aktivnostima.

Srpske narodne bajke (Neven za ilustraciju za 2000)

Pred čitaocima je raskošno ilustrovana knjiga sa srpskim narodnim bajkama onakvim kakve je zabeležio Vuk Karadžić. Za razliku od drugih izdanja, ova knjiga donosi i nešto sasvim novo: fotografije i crteže građevina, predmeta i mitoloških bića koja se u bajkama pominju, kao i objašnjenja mnogih manje poznatih reči i izraza na marginama teksta. Srpske narodne bajke maestralno je ilustrovao Dobrosav Bob Živković.

S decom oko sveta 1 (Neven za ilustraciju i Neven za popularnu nauku za 1998)

Izuzetno izdanje S decom oko sveta napisala je Tatjana Rodić, a ilustrovao Dušan Pavlić. Uz pomoć ove izvanredno grafički opremljene knjige roditelji i vaspitači mogu da krenu s decom na put oko sveta i da posete 22 zemlje na svih pet kontinenata. Upoznaće se sa običajima, navikama, pesmicama, pozdravima, jelima, igračkama i drugim zanimljivostima iz tih zemalja. Na ovaj način deca predškolskog i mlađeg školskog uzrasta vrlo rano stiču osećaj za poštovanje drugačijih kulturnih obrazaca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama