Detinjci – običaji danas i kako su se obeležavali nekad

20 decembra, 2020

Najradosniji porodični praznik koji se obeležava tri nedelje pre Božića su Detinjci.

Na ovaj dan roditelji (ili neko drugi – bake i deke, rođaci, komšije) rano ujutru vezuju decu, tražeći od njih da “otkupe” svoju slobodu. Ona deca koja su tokom godina štedela otkupljuju se poklonima ili novcem, ali ništa manje vredno je i obećanje da će biti dobri i vredni kojim se takođe mogu “osloboditi”.

Nedelju dana kasnije obeležavaju se Materice, a dve nedelje kasnije – Oci. Za sva tri praznika, Detinjce, Materice i Oce, pravi se svečana gozba ali obavezna posna, imajući u vidu da je u toku Božićni post. Oko trpeze se okuplja cela porodica i oni provode ceo dan zajedno sve ove praznike.

Vezivanje za Detinjce, Materice i Oce ima višestruku simboliku.

Simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama, zatim upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama.

Početkom 20 veka, Detinjci, Materice i Oci su bili slavljeni u okviru porodice, ali su se kućne dogodovštine sa “vezivanjem” prepričavale po kafanama i na ženskim sedeljkama. Na Detinjce roditelji “vezuju” svoju decu parčetom kanapa, a potom se deca “dreše” poklonima. Vriska mlađe dece u bežanju pred roditeljima je obaveštavala kad se i kod koga počinjalo. Naravno, obično bi otac dao neku paru da se majci kupi poklon. Poneko dete bi uštedelo nešto od kusura iz prodavnica, pa bi kupilo simboličan poklon. Važno je bilo pokazati pažnju.

Deca bez roditelja koja su se sama starala o sebi, a takvih nije bilo malo na Dorćolu, uvek su “slučajno” prolazila pored kuća onih supružnika koji nisu imali dece. Često su oni baš te nedelje izlazili “poslom” na ulicu, praveći se da ne haju za decu oko njih. Iznenada bi im se u rukama našli komadi kanapa i počela bi trka po ulici, uz neviđenu ciku i vrisku. Najčešće bi najmlađi koji ne mogu još dovoljno brzo da pobegnu prvi bili uhvaćeni i “vezani”. Pošto nisu imali čime da se “otkupe”, poklone su dobijali ako svečano izjave da su dobri bili cele godine.

Ako ste jutros zaboravili da vežete decu i dobijete obećanje da će biti dobri, nije kasno ni da to uradite bilo kad u toku dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama