Детињци – обичаји данас и како су се обележавали некад

20 децембра, 2020

Најрадоснији породични празник који се обележава три недеље пре Божића су Детињци.

На овај дан родитељи (или неко други – баке и деке, рођаци, комшије) рано ујутру везују децу, тражећи од њих да “откупе” своју слободу. Она деца која су током година штедела откупљују се поклонима или новцем, али ништа мање вредно је и обећање да ће бити добри и вредни којим се такође могу “ослободити”.

Недељу дана касније обележавају се Материце, а две недеље касније – Оци. За сва три празника, Детињце, Материце и Оце, прави се свечана гозба али обавезна посна, имајући у виду да је у току Божићни пост. Око трпезе се окупља цела породица и они проводе цео дан заједно све ове празнике.

Везивање за Детињце, Материце и Оце има вишеструку симболику.

Симболизује чврсте породичне везе, слогу, мир, поштовање и међусобно помагање у свим приликама, затим упућује укућане на штедљивост и истрајност у врлинама.

Почетком 20 века, Детињци, Материце и Оци су били слављени у оквиру породице, али су се кућне догодовштине са “везивањем” препричавале по кафанама и на женским седељкама. На Детињце родитељи “везују” своју децу парчетом канапа, а потом се деца “дреше” поклонима. Вриска млађе деце у бежању пред родитељима је обавештавала кад се и код кога почињало. Наравно, обично би отац дао неку пару да се мајци купи поклон. Понеко дете би уштедело нешто од кусура из продавница, па би купило симболичан поклон. Важно је било показати пажњу.

Деца без родитеља која су се сама старала о себи, а таквих није било мало на Дорћолу, увек су “случајно” пролазила поред кућа оних супружника који нису имали деце. Често су они баш те недеље излазили “послом” на улицу, правећи се да не хају за децу око њих. Изненада би им се у рукама нашли комади канапа и почела би трка по улици, уз невиђену цику и вриску. Најчешће би најмлађи који не могу још довољно брзо да побегну први били ухваћени и “везани”. Пошто нису имали чиме да се “откупе”, поклоне су добијали ако свечано изјаве да су добри били целе године.

Ако сте јутрос заборавили да вежете децу и добијете обећање да ће бити добри, није касно ни да то урадите било кад у току дана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама