Дежурство ученика – израбљивање?

децембар 15, 2019

У Канцеларији заштитнице права деце у Хрватској кажу да за дежурство ученика на улазу у школу нема законског основа и сматрају и да оно најчешће није у најбољем интересу ученика.

Основна школа Неделишће у Међимурској жупанији (Хрватска) је по налогу просветне инспекције укинула дежурства ученика на улазу у школу, након анонимне пријаве да се децу израбљују, пише Вечерњи лист.

Дневник подсећа да су генерације ученика годинама дежурале на улазним вратима школа, где су дочекивали родитеље који долазе на разговор с учитељима, чували гардеробне ормариће, а у неким школама дежурни су помагали у кухињи и постављали тањире на столове.

Али, након анонимне пријаве да се деца израбљују готово као робови, да су изложена тешком физичком раду у кухињи и опасностима код дежурања на улазу, ОШ Неделишће је по налогу инспекције укинула дежурства на улазу, а очекујући да ће инспекција забранити и помоћ у кухињи, одмах је укинут и тај облик ученичког ангажмана.

Директор школе Ивица Паић објаснио је да је инспекција одлуку донела позивајући се на одредбу која говори о томе да је дете у школи дужно бити на часовима и на одредбу из правилника која каже да се ученицима у школи мора обезбедити сигурно окружење. Из тога се посредно може извући закључак да, ако се дете налази на улазним вратима школе, може се потенцијално догодити опасност ако неко насрне на њега.

Директор сматра да је дежурање на улазу део традиције те да је имало своју педагошку и сваку другу сврху. Није то само дежурање, то је и домаћинство јер, кад вам дођу странке, учите се опхођењу и комуникацији, каже Паић. Објашњава да су дежурства била регулисана кућним редом школе усвојеним на већима родитеља, ученика и учитеља, а донео га је Школски одбор.

Кућни ред су сад променили. Осим што на ходнику више нема дежурних, нема их ни у трпезарији, па се 220 ученика у једној смени гурају у њој током само једног великог одмора, уместо досадашња два. Између одмора дежурни ученици су кувару досад помагали да покупи тањире, да би до идућег одмора све било спремно за следећу групу деце.

Облик дежурства ученика који се проводи тако да деца сама стоје на вратима, разговарају са непознатим особама које долазе у школу и легитимишу посетиоце, сматрамо непримереним и супротним најбољим интересима деце. На тај начин деца се доводе у непосредну опасност због могућих инцидентних понашања посетилаца, а и неоправдано се на њих пребацује одговорност за “чување” школе, што мора бити на одраслима – кажу у Канцеларији заштитника деце

Осим угрожене сигурности деце, време проведено у дежурању најчешће није одговарајуће педагошки осмишљено, а ученици при томе и губе наставу, сматрају у Канцеларији и препоручују да се такви случајеви пријаве Самосталном сектору за инспекцијски надзор Министарства просвете и образовања.

Извор: vecernji.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама