Dežurstvo učenika – izrabljivanje?

decembar 15, 2019

U Kancelariji zaštitnice prava dece u Hrvatskoj kažu da za dežurstvo učenika na ulazu u školu nema zakonskog osnova i smatraju i da ono najčešće nije u najboljem interesu učenika.

Osnovna škola Nedelišće u Međimurskoj županiji (Hrvatska) je po nalogu prosvetne inspekcije ukinula dežurstva učenika na ulazu u školu, nakon anonimne prijave da se decu izrabljuju, piše Večernji list.

Dnevnik podseća da su generacije učenika godinama dežurale na ulaznim vratima škola, gde su dočekivali roditelje koji dolaze na razgovor s učiteljima, čuvali garderobne ormariće, a u nekim školama dežurni su pomagali u kuhinji i postavljali tanjire na stolove.

Ali, nakon anonimne prijave da se deca izrabljuju gotovo kao robovi, da su izložena teškom fizičkom radu u kuhinji i opasnostima kod dežuranja na ulazu, OŠ Nedelišće je po nalogu inspekcije ukinula dežurstva na ulazu, a očekujući da će inspekcija zabraniti i pomoć u kuhinji, odmah je ukinut i taj oblik učeničkog angažmana.

Direktor škole Ivica Paić objasnio je da je inspekcija odluku donela pozivajući se na odredbu koja govori o tome da je dete u školi dužno biti na časovima i na odredbu iz pravilnika koja kaže da se učenicima u školi mora obezbediti sigurno okruženje. Iz toga se posredno može izvući zaključak da, ako se dete nalazi na ulaznim vratima škole, može se potencijalno dogoditi opasnost ako neko nasrne na njega.

Direktor smatra da je dežuranje na ulazu deo tradicije te da je imalo svoju pedagošku i svaku drugu svrhu. Nije to samo dežuranje, to je i domaćinstvo jer, kad vam dođu stranke, učite se ophođenju i komunikaciji, kaže Paić. Objašnjava da su dežurstva bila regulisana kućnim redom škole usvojenim na većima roditelja, učenika i učitelja, a doneo ga je Školski odbor.

Kućni red su sad promenili. Osim što na hodniku više nema dežurnih, nema ih ni u trpezariji, pa se 220 učenika u jednoj smeni guraju u njoj tokom samo jednog velikog odmora, umesto dosadašnja dva. Između odmora dežurni učenici su kuvaru dosad pomagali da pokupi tanjire, da bi do idućeg odmora sve bilo spremno za sledeću grupu dece.

Oblik dežurstva učenika koji se provodi tako da deca sama stoje na vratima, razgovaraju sa nepoznatim osobama koje dolaze u školu i legitimišu posetioce, smatramo neprimerenim i suprotnim najboljim interesima dece. Na taj način deca se dovode u neposrednu opasnost zbog mogućih incidentnih ponašanja posetilaca, a i neopravdano se na njih prebacuje odgovornost za “čuvanje” škole, što mora biti na odraslima – kažu u Kancelariji zaštitnika dece

Osim ugrožene sigurnosti dece, vreme provedeno u dežuranju najčešće nije odgovarajuće pedagoški osmišljeno, a učenici pri tome i gube nastavu, smatraju u Kancelariji i preporučuju da se takvi slučajevi prijave Samostalnom sektoru za inspekcijski nadzor Ministarstva prosvete i obrazovanja.

Izvor: vecernji.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama