Didaktički materijali u praksi za osnovce (na bazi Montesori pedagogije)

Didaktički materijal na bazi Montesori pedagogije koje sam osmislila pruža mogućnost korišćenja velikog broja materijala i tehnika za ispoljavanje kreativnosti i pruža mogućnost za međupredmetnu kompetenciju.

Pomoću motivacionog sadržaja podstakla sam kod dece prirodnu radoznalost.

Sadržaji su pružili put od zadovoljstva ovladavanja tehnikama do kreativnosti i usvajanja sadržaja na temu „Predmeti u prostoru i odnosi među njima”, kao i za temu „Veličina, položaj i oblik predmeta”.

Od stiropora sam izrezala oblike kornjača na čijim leđima su prorezi različitih oblika. Učenici su imali za zadatak da prepoznaju oblike i  stave u određeni prorez. Kasnije sve to oboje. 

Takoće sam izrezala razne oblike kvadra, kocke, kupe, piramide gde su učenici spajali delove i sastavljali kucu.

Nacrtala sam dva šablona oblika ribe. Jedan šablon se stavi u drugi i pomoću parčića sunđera koji se umoči u temperu boju sa dodatkom malo vode, oslikavaju se oblici trougla različitih veličina. Ova tehnika se zove Pošoar.

Od brašna, vode i sirćeta smo napravili različite oblike pravougaonoka, kvadrata i trougla koje su se prirodnim putem sušili i nizali ogrlice po želji. Na ovaj način delim učenike u grupe za zajednički rad.

Za sabiranje i oduzimanje učenici su na časovima likovne kulture crtali i bojili cvetove sa laticama a ispod svakog cveta napisala sam po tri broja. Zadatak učenika je da prebroje latice i štipaljkom obeleže broj odnosno okače štipaljku na određeni broj.

Zatim sabiraju sva tri broja i na sredini cveta upisuju zbir.

  • Od zbira oduzimaju jedan po jedan broj. Može i kombinaciju prvi i treći  da oduzmu od zbira, ili drugi i treći broj.
  • Jedan od brojeva dodaju zbiru a preostala dva oduzmu i niz drugih kombinacija.

Za temu Proleće kao i sve pesme vezane za to godišnje doba napravili smo košnice za koje smo iskoristili plastične flaše i balone gde smo ukrašavali žutim i crnim trakama naizmenično. Pčelice smo pravili od plastike i vunice. Od kartonske kutije napravili smo košnice i ramove takođe od kartona sa otvorima koje su učenici popunjavali kuglicama napravljenih od zgužvanih žutih salveta koje su nam poslužile i za predstavljanje zanata u okviru Profesionalne orijentacije.

Pomoću štapa i kanapa pravili smo pecaljke. Na kraju kanapa visi po jedan magnet. Tako pecajući slova sastavljaju reč, rečenicu, otkrivaju naslov nastavne jedinice. Primenljivo i interesantno vezano za sve predmete.

Jednostavno sredstvo – igračka koja liči na ringišpil koja služi kao držač ili nosač raznih likovnih sadržaja koji zajedno čine jednu neobičnu slikovnicu. Ovakva slikovnica može da predstavi seriju crteža koji su tematski vezani kao i povezanu priču u slikama koju je lako gledati i čitati po delovima i u celini. Kada se okači može da se vrti svaki list i gleda  sa jedne i sa druge strane.

Po svom izledu je atraktivna, a  po svom sadržaju interesantna deci, jer prvo privlači pažnju kao igračka, a zatim pobuđuje interesovanje da se upozna njen sadržaj.

Ovako se može raditi na strukturisanju znanja iz raznih oblasti i sa različitim temama.

Napravila sam je od biciklističkog točka, drvenog stalka i šipke.

Englez Džon Spilsberi koji je izrađivao mape, 1760. godine jednu kartu zalepio je na ploču, i podelivši je na nejednake delove, stvorio prvu slagalicu.

Čitajući o igračkama za sva vremena podstaklo me je da često koristim slagalice u nastavi koje sama sa učenicima izrađujem.

Autor: Bojana Pešić, OŠ „Čegar”, Niš