Digitalne table i tableti u još 500 škola

 

Od početka školske godine prvaci i petaci koji uče prema novom planu i programu imaju nastavu u 2.000 digitalnih učionica i slušaju predavanja prema najsavremenijim svetskim principima, a ta mogućnost od 1. septembra biće uvedena u još 10.000 učionica. To je na sastanku s uspešnim nastavnicima najavila premijerka Ana Brnabić, pojasnivši da će uvođenje „potpuno novog standarda u obrazovanju” biti omogućeno povezivanjem na brzi internet još 500 škola.

Ove novosti Brnabićeva je najavila u društvu Mladena Šarčevića, ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koji je istakao da Vlada Srbije ima više od 200 saradnika koji učestvuju u unapređenju obrazovnog sistema u zemlji.

– Redovni sastanci s najboljim profesorima iz osnovnih i srednjih škola bitni da čujemo šta treba da korigujemo, a šta ide u dobrom smeru – objasnio je ministar Šarčević.

On je još na početku školske godine za „Politiku” rekao da digitalne učionice u državne škole uvodi prema receptu koji gotovo deceniju primenjuje u svom privatnom obrazovnom sistemu „Ruđer Bošković”, jer u njima „đaci mnogo lakše usvajaju gradivo”.

– Digitalne učionice mnogo znače učenicima, u njima su u nastavu uključeni razni mediji i ona postaje zanimljivija. Nastavnik vodi čas preko interaktivne table, a đaci ga prate na tabletu i još u toku predavanja odgovaraju na zadatke koje im postavi. Zahvaljujući tome, odmah ima uvid u to da li je svaki đak shvatio gradivo ili ne i pojašnjava ono za šta smatra da im nije jasno. Čas im prolazi brže, profesori su im sada nekako zanimljiviji, kreativniji i svi su zadovoljniji. Škole iz cele Srbije se javljaju za digitalizaciju. Elektronski udžbenici mogu se koristiti i van ovih učionica, ako škole imaju elektronske table – opisuje način rada u digitalnim učionicama ministar Šarčević.

Jedna od prednosti ove digitalizacije je i u tome što će najbitnije delove lekcija učenici direktno proveravati u svom elektronskom udžbeniku, što im odgovara, jer i van škole više čitaju na tabletu i mobilnom telefonu, a sve manje koriste knjige.

Podsetimo, ministar Šarčević je za naš list naglasio da ovakve korenite promene sa svojim timom uvodi u obrazovni sistem jer je „red da već jednom stignemo svet”.

– Nije u pitanju uslovljavanje Evrope, sami smo se za to opredelili, da uredimo sistem koji je decenijama zapuštan – istakao je Šarčević.

 

Izvor: Politika