Дигитални изазов за децу и наставнике света

Ученици трећег разреда ОШ ,,Вук Караџић” из Лознице су, са својом учитељицом Горданом Симић, од новембра до маја, учествовали у Модулу 4 међународног пројекта Магична интеркултурална мрежа пријатељства под називом Дигитални изазов за децу и наставнике светa. Творац овог пројекта је учитељица Жељана Радојичић Лукић, добитница бројних награда за свој рад. У њему је учествовало 280 школа из 9 држава.

Пројекат је усмерен на сналажење и понашање ученика при учењу и комуникацији у дигиталном свету. Путем седам пројектних задатака ученици су, уз помоћ своје учитељице, на креативан и примерен начин, осветлили из свих углова ову тему. Направили су Одељенски дигитални бонтон. Опробали се у улози вршњачких едукатора, представљајући школске лекције својим другарима на занимљив начин. Били су ловци на скривене поруке у рекламама, цртаним филмовима, видео-играма и бајкама, учећи да их препознају пошто оне нису очигледне. Као лидери љубави и доброте, даривали су другарима у боравку књиге, играчке и друштвене игре. Током претпоследњег задатка ученици су, уз помоћ учитељице, направили Вршњачки приручник о дигиталном отиску у којем су нагласили колико је важно да деца знају да се  дигитални отисак не може обрисати и да буду опрезни у коришћењу интернета због сопствене безбедности. У последњем задатку ученици су осмислили сценски перформанс на песму ,,Бирај речи – хејт спречи”.

Много тога су током трајања пројекта ученици научили, али и забавили се и повезали са вршњацима из региона. Преко Zoom платформе разговарали су са вршњацима из Скопља и њиховом учитељицом Анетком Трајковом.

Пројекат ће се сматрати успешним уколико 1% ученика савлада бонтон виртуелног света или да само једно дете на свету поштедимо вршњачког сајбер насиља.