Дигитални свет у издању Вулкан знања је најбољи уџбеник за први разред у Европи

10 новембра, 2021

На недавно одржаном Франкфуртском сајму књига, најпрестижнијој манифестацији овог типа у свету, својим издањима први пут представила се и домаћа издавачка кућа „Вулкан издаваштво“ и том приликом постигла велики успех. Њихов уџбеник за предмет Дигитални свет освојио је златну медаљу и понео титулу Најбољег уџбеника у Европи, у категорији за први разред.

Освојити овакву награду само по себи је велико признање, али ако се сетимо и тога да је Дигитални свет у нашим школама потпуно нов предмет за који раније нисмо имали уџбеник, тај успех постаје још већи.

Ауторски тандем који стоји иза овог уџбеника чине докторка методике наставе Гордана Рацков, истовремено и учитељица, и професор информатике Арпад Пастор. Вероватно управо захваљујући знању и искуству које имају – једно од њих у изучавању и предавању самог предмета, а друго у раду са најмлађим ђацима, Дигитални свет за први разред у издању „Вулкан издаваштва – Вулкан знања“ издвојио се од осталих уџбеника из исте категорије и понео титулу најбољег.

О томе како су уџбеник креирали, шта су имали на уму, као и какве су специфичности самог предмета, разговарамо са ауторима, Арпадом Пастором и Горданом Рацков.

Како се родила идеја да заједно напишете уџбеник за предмет за који до сада није било материјала? 

ГР: Прва сарадња са „Вулкан знањем“ била је у раду на дигиталним уџбеницима и рецензијама за поједине уџбенике ове куће. Пре писања уџбеника били смо њихови корисници пар година. Када је изашао нови програм наставе и учења за Дигитални свет контактирали су нас за пробне лекције. Њима су се свиделе и започели смо са интензивним радом на писању уџбеника. С обзиром да смо користили уџбенике „Вулкан знања“ било је лепо упустити се у писање уџбеника и то за један потпуно нов предмет у основној школи. 

Колега Арпад и ја смо већ радили заједно неке пројекте у школи тако да смо са одушевљењем прихватили понуду за сарадњу. Ја сам стекла богато методичко искуство на докторским студијама и у раду са ученицима нижег школског узраста, а Арпад је врстан информатичар и програмер. У раду на уџбенику помоћ смо добијали и од наше уреднице Милице Цветиновић. 

Колико је тај посао био изазован?

ГР: Дигитални свет је нов наставни предмет за који раније није постојао написан уџбеник. Предмет је обавезан и требало је написати озбиљан уџбеник примерен првацима. Било је тешко почети од нуле, али друге стране, то је била олакшавајућа околност, јер нам је дата слобода у креирању уџбеника који ће бити тако конципиран да буде интересантан и примамљив ученицима, а инспиративан наставницима. 

Гледали смо да олакшамо његову употребу учитељима – обезбедили смо решења која се налазе у приручницима, видео-упутства за рад на рачунарима и додатне наставне материјале.

Паралелно смо радили и дигитални уџбеник у ком едукативни садржаји допуњују штампани уџбеник и омогућавају ученицима да уче кроз игру и забаву и наводе их да буду креативни. Дигитални уџбеник садржи 3Д анимације, видео и аудио-записе, интерактивне тестове, образовне алате и игре за развој различитих когнитивних вештина.

Шта су циљеви које сте себи поставили када је реч о уџбенику, шта би он требало да пружи учитељима, а шта деци?

ГР: Императив нам је био да уџбеник може да се користи у различитим ситуацијама и различито опремљеним учионицама, да га користе учитељи различитог предзнања, а да ученицима омогућава самосталан рад или уз помоћ родитеља или старатеља. То је омогућила одлична навигација у уџбенику, јасна (визуелно заснована) упутства како да га користите и атрактиван приступ у обради тема.

Водили смо рачуна да садржаји буду у складу са узрастом, затим да користимо адекватне примере, али и да уџбеник садржи довољан број вежби и одговарајући тип задатака. 

Учење је организовано кроз игру и забаву, тако да се у уџбенику могу наћи различите илустрације, стрипови, ребуси, слагалице, логички задаци. Управо то су чланови међународног жирија истакли у оцени Дигиталног света: добро структуиран садржај, обухваћене важне теме везане за безбедност на интернету, заштиту животне средине, свакодневно дигитално окружење и развој алгоритамског начина размишљања, много могућности за индивидуална истраживања која укључују чланове породице, што ствара прилику за дискусију о дигиталним темама у породици.

Да ли верујете да дигиталну писменост треба неговати већ у раном узрасту?

АП: Деца у раном узрасту се интуитивно јако добро сналазе на дигиталним уређајима, немају страх од непознатог као одрасли. Они углавном уређаје користе за забаву, гледање видеа са Youtube-а, играње игрица и користе га за комуникацију. Међутим, у школи је потребан је предмет кроз који могу да сазнају како се уређаји правилно користе. Поздрављам одлуку Министарства да од првог разреда уведе информатику како би се у раном узрасту правилно дигитално описменили. Важно је да се ученици обуче за рад на рачунару и коришћење разних програма како би видели чему још служи рачунар, поред оног за шта га они користе. Циљ овог предмета јесте да сваки ученик који прође кроз основну школу буде дигитално писмен и оспособљен за рад на рачунару како би био конкурентан за свако могуће занимање. Које год занимање да изаберу касније у животу, једно је сигурно, морају бити дигитално писмени како би одговорили свим изазовима којима ће бити изложени у савременом динамичном радном окружењу.

Учитељима је такође овај предмет нов. Шта бисте им саветовали? На који начин да га ђацима приближе и како да их најбоље усмере када је реч о коришћењу дигиталних уређаја?

АП: У току писања уџбеника поред смерница које смо имали у виду исхода из програма наставе и учења, водили смо рачуна како све то да објаснимо ученицима првог разреда и олакшамо учитељима. Када смо одређивали концепцију уџбеника, водила нас је мисао да напишемо уџбеник који бисмо ми, као учитељи волели да користимо у раду са ученицима. Уџбеник смо прилагодили ученицима првог разреда, задаци су разумљиви њиховом узрасту, интересантни, забавни, а у исто време смо водили рачуна да не улетимо у замку и да направимо сликовницу. Лекције уџбеника садрже довољно материјала за реализацију сваког часа, како на самом часу, тако и кроз домаће задатке код куће. Као што смо рекли раније, уџбеник прати и његова дигитална верзија која садржи велики број додатних мултимедијалних материјала и интерактивне тестове са питањима који су другачији од оних у штампаном издану. Сваки час који може да се реализује на рачунару обрађен је помоћу додатног видео-упутства. Овим смо максимално желели да помогнемо учитељима да што лакше реализују наставу предмета помоћу наших уџбеника и додатних материјала који прате уџбеник.

Коначно, у медијима и јавности често се говори о томе да је деци екрана довољно и код куће, али много мање о томе да би их требало едуковати како да користе интернет и технологију уопште. Да ли је и то био један од циљева овог уџбеника?

АП: Наравно, циљ је био да науче правилно коришћење рачунара као и свих дигиталних уређаја. Исто тако је важно да имају меру при употреби дигиталних уређаја и да често праве паузе у раду. Мора се водити рачуна о безбедности приликом коришћења интернета, прегледа разних видео прилога који су им на дохват руке, поготово у том узрасту, када су јако осетљиви. Све смо то објаснили у уџбенику, наглашавајући да кад год виде непожељан садржај треба да се обрате својим родитељима/старатељима, учитељу/учитељици или некој другој одраслој особи од поверења. У уџбенику наглашавамо, да се обрате Националном контакт центру за безбедност деце на интернету који пружа заштиту у случају опасности.

У Дигиталном свету за први разред нагласак је био на упознавању ученика са правилним руковањем и на правилној употреби свих дигиталних уређаја. Такође ученици се упознају са основама програмирања – шта је то алгоритам.

Ми смо већ наставили сарадњу са „Вулкан знањем“ и написали смо уџбеник за други разред који се од ове школске године користи у школама. У њему се полако проширује знање, па ученици уче како да направе анимацију, како да цртају у Paint-у, како да програмирају у Скречу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама