Digitalni udžbenici – kako će izgledati i na koji način će olakšati rad nastavnicima

24 aprila, 2018

Ko će dobijati digitalne udžbenike? Kome su oni namenjeni? Kako će izgledati? Kako su razvijani?
Ova i mnoga druga pitanja muče nastavnike koji će od septembra raditi, ne samo po novom planu i programu, već i uz nove, digitalne materijale. Neke od nepoznanica koje se tiču digitalnih udžbenika razjasnila nam je Ljiljana Marinković, direktorka izdavačke kuće Kreativni centar, koja je i jedan od vodećih izdavača udžbenika na našem tržištu.
Zakon o udžbenicima iz 2015. obavezao je izdavače da uz svaki udžbenik kreiraju i odgovarajući elektronski materijal namenjen učeniku, a Ministarstvo prosvete nedavno je promovisalo projekat Digitalni nastavnik – digitalni udžbenik. Kako je Kreativni centar odgovorio na te zahteve?
– Elektronski ili digitalni obrazovni materijali sastavni su deo savremenog obrazovanja. U mnogim zemljama oni se uspešno koriste u nastavi, mada moram reći da je štampani udžbenik i dalje neprikosnoven, naročito u osnovnoj školi. Digitalni materijali su posebno privlačni roditeljima jer oni brinu zbog toga što deca najveći deo vremena za kompjuterom provode zabavljajući se i žele da im ponude neke bolje sadržaje, a mnogi nastavnici već odavno sami kreiraju digitalne sadržaje kako bi nastavu učinili zanimljivijom i dinamičnijom. Od tehnologije ne treba bežati. Ona nam pruža neverovatne mogućnosti i digitalna pismenost je jedan od preduslova uspeha u modernom društvu. Važno je samo da se upotrebi u prave svrhe.
Naravno, da bi digitalni materijal ušao u nastavu, nužno je da škole budu opremljene kompjuterima i da nastavnici u većem broju budu obučeni za njegovo korišćenje. Budući da su i u našoj zemlji najavljene ubrzana nabavka opreme i edukacija nastavnika, stiču se preduslovi za šire korišćenje digitalnih materijala, pa smo i mi u Kreativnom centru pripremili digitalni sadržaj koji će pratiti naše udžbenike. Reč je o dva tipa materijala – digitalni udžbenici namenjeni nastavnicima pomoći će nastavnicima da lakše održe čas i obogate ga brojnim foto, video i audio sadržajima i primerima interaktivnih zadataka, što će svakako osavremeniti nastavu, dok će interaktivni digitalni materijali namenjeni samostalnom radu učenika služiti za proveru znanja u školi i kod kuće.
Na koji je način Kreativni centar razvijao svoje digitalne udžbenike?
Sredinom aprila u Beogradu je predstavljen projekat Razvoj digitalnih materijala za osnovnu školu, na kojem naša kuća radi u saradnji sa Institutom za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, a uz podršku organizacije Helvetas Srbija. Kako su digitalni udžbenici novina na srpskom tržištu, želeli smo da putem ovog projekta dođemo do stručnih smernica koje bi nam omogućile kreiranje vrhunskog elektronskog obrazovnog materijala.
Projekat je započet u septembru 2017, a trajaće do septembra 2018. godine. U okviru projekta organizovan je i studijski put u Švajcarsku, gde smo s vodećim izdavačima elektronskih obrazovnih materijala razmenili iskustva. Na taj način došli smo do značajnih saznanja o tome kakav bi elektronski materijal bio najbolja dopuna postojećim udžbenicima. Sada je pred nama faza testiranja tih materijala i nadamo se da ćemo tokom nje dobiti korisne smernice koje će nam pomoći da digitalni materijal još više unapredimo. Materijal će biti testiran u školama u aprilu i maju, a nastavnicima i učenicima biće dostupan od septembra.
Na šta ste posebno ponosni kada je reč o digitalnim materijalima?
Misija Kreativnog centra jeste kreiranje visokokvalitetnih udžbenika po najvišim evropskim standardima, o čemu svedoči čak šest evropskih nagrada za najbolji udžbenik koje su naša izdanja do sada dobila (Svet oko nas za 1. razred, Muzička kultura za 3. razred, Veseli vrtić za predškolce, Likovno za predškolce, edicija Zabavni svet geometrije za predškolce i mlađe osnovce, Matematika kao igra za predškolce i mlađe osnovce). Takva priznanja obavezuju, pa smo se potrudili da kreiramo i vrhunski digitalni materijal, koji treba suštinski da unapredi učenje, a ne da bude samo „modni dodatak“ štampanim udžbenicima, što se, nažalost, s digitalnim materijalima često dešava.
Naši materijali zasnovani su na istraživanjima eksperata, pa su zato prava podrška smislenoj proveri znanja i omogućavaju efikasno učenje. I to je nešto što stalno ponavljamo i što stvarno smatramo najvažnijim kvalitetom naših knjiga, a imamo i mnogo potvrda od nastavnika, đaka i roditelja koji su koristili naše knjige da je zaista tako. Često se u javnosti čuje mišljenje da ima previše izdavača udžbenika i da su sve knjige, pošto se rade po istom programu, na neki način međusobno slične. To zaista nije tako – metodički pristupi se razlikuju i upravo u njima leži ključ za dobre rezultate učenja.
Na koji vam je način saradnja sa Institutom za psihologiju pomogla da razvijete kvalitetan digitalni sadržaj?
Sa Institutom za psihologiju sarađujemo od osnivanja naše kuće, a stručnjaci Instituta bili su uključeni u rad na mnogim udžbenicima Kreativnog centra kao eksperti za obrazovni dizajn. Smatrali smo stoga da je njihovo stručno znanje neophodno i za dizajniranje novih elektronskih materijala.
Uz njihovu pomoć došli smo do saznanja o tome kakvi materijali treba da budu da bi doneli nešto suštinski novo u odnosu na štampane udžbenike, kao i da bi odgovarali obrazovnim standardima i saznajnim mogućnostima dece različitog uzrasta.
Ovako inovativan projekat i ovo istraživanje za Kreativni centar predstavljaju dobru priliku za najavu proslave tridesetogodišnjice izlaska prve knjige, koju ćemo obeležiti naredne godine.
Konačno, na koji će način postojanje digitalnih udžbenika olakšati rad nastavnicima i usvajanje znanja đacima?
Digitalni udžbenici nastavnicima će na neki način objediniti udžbenik i priručnik za nastavnike i sadržavaće mnoštvo specijalno kreiranih atraktivnih sadržaja, koji mogu obogatiti nastavu i učiniti je očiglednijom. Velika prednost digitalnih materijala za nastavnike jeste to što se mogu stalno obogaćivati i puniti novim sadržajima i sigurna sam da će se to nastavnicima dopasti.
Materijali namenjeni učenicima prate školski plan i program i sadrže dvadeset raznovrsnih tipova zadataka. Svaki zadatak se automatski pregleda posle rešavanja, pa nastavnici i roditelji mogu da prate napredak svakog učenika. Materijal se može koristiti na različitim uređajima. Na taj način deca će unaprediti svoju digitalnu pismenost, a provera znanja će dobiti i specifičnu igrovnu dimenziju, što je deci posebno privlačno.
Primeri elektronskog materijala:


 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Digitalni udžbenici – kako će izgledati i na koji način će olakšati rad nastavnicima"

  1. B kaže:

    DIGITALNI NASTAVNIK, kako to samo zvuči. U kakvu li se sve ovo “musaku” pretvorilo, samo zarad tezge i profita, upakovano u tolike kvadratne metre “dobrobiti”.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama