Дигитални уџбеници – како ће изгледати и на који начин ће олакшати рад наставницима

Ко ће добијати дигиталне уџбенике? Коме су они намењени? Како ће изгледати? Како су развијани?
Ова и многа друга питања муче наставнике који ће од септембра радити, не само по новом плану и програму, већ и уз нове, дигиталне материјале. Неке од непознаница које се тичу дигиталних уџбеника разјаснила нам је Љиљана Маринковић, директорка издавачке куће Креативни центар, која је и један од водећих издавача уџбеника на нашем тржишту.
Закон о уџбеницима из 2015. обавезао је издаваче да уз сваки уџбеник креирају и одговарајући електронски материјал намењен ученику, а Министарство просвете недавно је промовисало пројекат Дигитални наставник – дигитални уџбеник. Како је Креативни центар одговорио на те захтеве?
– Електронски или дигитални образовни материјали саставни су део савременог образовања. У многим земљама они се успешно користе у настави, мада морам рећи да је штампани уџбеник и даље неприкосновен, нарочито у основној школи. Дигитални материјали су посебно привлачни родитељима јер они брину због тога што деца највећи део времена за компјутером проводе забављајући се и желе да им понуде неке боље садржаје, а многи наставници већ одавно сами креирају дигиталне садржаје како би наставу учинили занимљивијом и динамичнијом. Од технологије не треба бежати. Она нам пружа невероватне могућности и дигитална писменост је један од предуслова успеха у модерном друштву. Важно је само да се употреби у праве сврхе.
Наравно, да би дигитални материјал ушао у наставу, нужно је да школе буду опремљене компјутерима и да наставници у већем броју буду обучени за његово коришћење. Будући да су и у нашој земљи најављене убрзана набавка опреме и едукација наставника, стичу се предуслови за шире коришћење дигиталних материјала, па смо и ми у Креативном центру припремили дигитални садржај који ће пратити наше уџбенике. Реч је о два типа материјала – дигитални уџбеници намењени наставницима помоћи ће наставницима да лакше одрже час и обогате га бројним фото, видео и аудио садржајима и примерима интерактивних задатака, што ће свакако осавременити наставу, док ће интерактивни дигитални материјали намењени самосталном раду ученика служити за проверу знања у школи и код куће.
На који је начин Креативни центар развијао своје дигиталне уџбенике?
Средином априла у Београду је представљен пројекат Развој дигиталних материјала за основну школу, на којем наша кућа ради у сарадњи са Институтом за психологију Филозофског факултета у Београду, а уз подршку организације Хелветас Србија. Како су дигитални уџбеници новина на српском тржишту, желели смо да путем овог пројекта дођемо до стручних смерница које би нам омогућиле креирање врхунског електронског образовног материјала.
Пројекат је започет у септембру 2017, а трајаће до септембра 2018. године. У оквиру пројекта организован је и студијски пут у Швајцарску, где смо с водећим издавачима електронских образовних материјала разменили искуства. На тај начин дошли смо до значајних сазнања о томе какав би електронски материјал био најбоља допуна постојећим уџбеницима. Сада је пред нама фаза тестирања тих материјала и надамо се да ћемо током ње добити корисне смернице које ће нам помоћи да дигитални материјал још више унапредимо. Материјал ће бити тестиран у школама у априлу и мају, а наставницима и ученицима биће доступан од септембра.
На шта сте посебно поносни када је реч о дигиталним материјалима?
Мисија Креативног центра јесте креирање висококвалитетних уџбеника по највишим европским стандардима, о чему сведочи чак шест европских награда за најбољи уџбеник које су наша издања до сада добила (Свет око нас за 1. разред, Музичка култура за 3. разред, Весели вртић за предшколце, Ликовно за предшколце, едиција Забавни свет геометрије за предшколце и млађе основце, Математика као игра за предшколце и млађе основце). Таква признања обавезују, па смо се потрудили да креирамо и врхунски дигитални материјал, који треба суштински да унапреди учење, а не да буде само „модни додатак“ штампаним уџбеницима, што се, нажалост, с дигиталним материјалима често дешава.
Наши материјали засновани су на истраживањима експерата, па су зато права подршка смисленој провери знања и омогућавају ефикасно учење. И то је нешто што стално понављамо и што стварно сматрамо најважнијим квалитетом наших књига, а имамо и много потврда од наставника, ђака и родитеља који су користили наше књиге да је заиста тако. Често се у јавности чује мишљење да има превише издавача уџбеника и да су све књиге, пошто се раде по истом програму, на неки начин међусобно сличне. То заиста није тако – методички приступи се разликују и управо у њима лежи кључ за добре резултате учења.
На који вам је начин сарадња са Институтом за психологију помогла да развијете квалитетан дигитални садржај?
Са Институтом за психологију сарађујемо од оснивања наше куће, а стручњаци Института били су укључени у рад на многим уџбеницима Креативног центра као експерти за образовни дизајн. Сматрали смо стога да је њихово стручно знање неопходно и за дизајнирање нових електронских материјала.
Уз њихову помоћ дошли смо до сазнања о томе какви материјали треба да буду да би донели нешто суштински ново у односу на штампане уџбенике, као и да би одговарали образовним стандардима и сазнајним могућностима деце различитог узраста.
Овако иновативан пројекат и ово истраживање за Креативни центар представљају добру прилику за најаву прославе тридесетогодишњице изласка прве књиге, коју ћемо обележити наредне године.
Коначно, на који ће начин постојање дигиталних уџбеника олакшати рад наставницима и усвајање знања ђацима?
Дигитални уџбеници наставницима ће на неки начин објединити уџбеник и приручник за наставнике и садржаваће мноштво специјално креираних атрактивних садржаја, који могу обогатити наставу и учинити је очигледнијом. Велика предност дигиталних материјала за наставнике јесте то што се могу стално обогаћивати и пунити новим садржајима и сигурна сам да ће се то наставницима допасти.
Материјали намењени ученицима прате школски план и програм и садрже двадесет разноврсних типова задатака. Сваки задатак се аутоматски прегледа после решавања, па наставници и родитељи могу да прате напредак сваког ученика. Материјал се може користити на различитим уређајима. На тај начин деца ће унапредити своју дигиталну писменост, а провера знања ће добити и специфичну игровну димензију, што је деци посебно привлачно.
Примери електронског материјала: