Дигитално описмењавање почиње у вртићу

8 фебруара, 2017

Представници министарстава просвете из десет земаља, окупљени у Београду, уз помоћ стручњака из Британског савета расправљали о томе како да помогну младима који неспремно улазе на тржиште рада, јер не поседују дигиталне вештине које тражи 21. век

Како припремити младе за дигиталну економију 21. века и смањити јаз између вештина које будући запослени поседују и оних које тражи индустрија, између високе стопе незапослености и недостатка дигиталне писмености – теме су о којима су разговарали министри и представници десет земаља источне Европе и централне Азије, потпомогнути стручњацима из Велике Британије. Том приликом је у Палати Србија потписан и споразум о сарадњи између Министарства просвете и Британског савета. Ова међународна конференција је уједно и увод у тродневни сајам „Нове технологије у образовању 2017”, који данас почиње у Белекспо центру, уз учешће 6.500 учитеља, наставника, универзитетских професора, директора школа, родитеља, као и представника привредног и невладиног сектора.

Српски министар просвете Младен Шарчевић је рекао да се већ неко време ради са Британским саветом на заједничком документу „Стратешки оквир за смањење дигиталног јаза у земљама западног Балкана” и да ће на овој конференцији настојати да пронађу она места у системима образовања у којима су неопходне циљане промене и подршка.

Европска комисија процењује да 50 одсто становништва ЕУ не поседује дигиталне вештине. Подаци из Велике Британије су да 72 одсто послодаваца не позивају на интервју за посао „дигитално неписмене” кандидате

– Базична дигитална писменост потребна је свим грађанима. Хвала вам што сте дошли да удружимо напоре и кроз сарадњу и размену идеја и искустава дођемо до нових мера образовне политике које воде ка вишем степену знања и вештина ученика и студената потребних за учешће на дигиталном тржишту рада – рекао је Шарчевић.
Амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф отворио је конференцију речима да је правилно улагање у дигиталне вештине, нарочито младих, веома важно за сваку економију. Он је навео процену Центра за економију и пословна истраживања у Великој Британији која каже да би улагања од 1,8 милијарди фунти у развој дигиталних вештина, у наредних 10 година донела 14,3 милијарде фунти кроз остварене уштеде на државном нивоу, личне уштеде и реинвестирање тих средстава.
– У протекле четири године веома напорно радимо да унапредимо дигиталне вештине запослених у образовању младих на западном Балкану. У том периоду, у нашим програмима је учествовало више од 10.000 људи, око 200.000 је користило баш дигитални садржај, а преко друштвених мрежа укључили смо око милион људи – рекао је амбасадор Киф.
Професорка др Џо Бил, директорка за образовање у Британском савету, рекла је да Европска комисија процењује да 50 одсто становништва ЕУ не поседује дигиталне вештине. Подаци из Велике Британије, рекла је, показују да 72 одсто послодаваца не позивају на интервју кандидата за посао који не поседује ИТ вештине, као и да они који поседују дигиталну писменост зарађују од три до 10 одсто више од оних који их не поседују.
Како је објаснила, Британски савет у 110 земаља, уз помоћ министарстава просвете, организује низ обука за лидере у образовању и наставнике, како би се младима помогло да стекну кључне вештине које су им потребне за запошљавање. На том путу ће младима и наставницима помоћи и сајам „Нове технологије у образовању”, на којем ће бити 180 говорника и више од 40 компанија.
Подсетимо, већ четврту годину заредом, посетиоци овог догађаја су у могућности да чују и упознају стручњаке, иноваторе, ентузијасте и партнере из региона, али и целог света и виде како ће изгледати (или већ изгледа) учионица будућности. Теме о којима ће се говорити на конференцији тичу се употребу ИКТ-а у у предшколском, основном, средњем и високом образовању, инклузивном образовању, развоју лидерства у школама и развоју људских ресурса. Учешће на конференцији је бесплатно, а предавања ће бити на српском и енглеском језику.
Аутор: Сандра Гуцијан
Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама