Дилеме: Да ли је беби потребна вода у периоду док се храни искључиво млеком

30 марта, 2017

Дилеме, дилеме…
Упркос бројним покушајима да се једном заувек разреши питање да ли је беби потребна вода у периоду док се храни искључиво млеком, оно остаје једно од најчешће постављаних.

Иако се у пракси срећу различити ставови педијатара, званичан став најеминентнијих педијатријских удружења заснован на бројним добро поткрепљеним студијама, је јасан – вода није неопходна беби у првих 6 месеци, или док не почне да уноси немлечну храну ( неки родитељи раније почну са увођењем немлечне хране ).
Препорука се односи на све здраве бебе, било да се хране мајчиним млеком или адаптираном формулом, јер је проценат воде у њима сличан и износи око 88%.
Нешто је другачија ситуација код беба које су због лоше социо-економске ситуације на исхрани крављим млеком – тада је неопходно оброк припремати од тзв. “двотрећинског крављег млека“, тј. 1/3 оброка треба да буде вода, а 2/3 кравље млеко. Морам подвући да би боље било када би ову течност попила мама, а беба њено млеко, јер би на тај начин беба имала идеалну исхрану, а трошкови остали исти.
„Није потребно“ не значи „опасно је“. Дакле, ако вам је ово питање толика главоломка, можете понудити вашој беби воду, али: не током првог месеца живота, не пре подоја, него искључиво између два оброка, и водите рачуна какву воду нудите.
Вода мора бити микробиолошки и биохемијски исправна, дакле у обзир долазе само флаширане воде, најбоље оне намењене бебама, зато што је садржај минерала прилагођен њиховим потребама ( пре свега низак садржај натријума ), и водоводска вода у крајевима где је проверено исправна.
Воду из водовода неопходно је прокувати пре употребе ( да кључа минимум 5 минута ). У воду немојте додавати ништа – ни шећер, ни сок, ни лимун… Шта да радите ако беба не буде желела да пије? Врло једноставно – престаните да јој нудите!
Уколико млечну формулу припремате са флашираном водом, није потребно да је прокувате, али је након отварања морате чувати у фрижидеру, и искористити за следећи оброк. Важно је и да водите рачуна да су посуде, мерице и бочица коју користите темељно опране, па затим стерилисане, да формулу чувате у оригиналном паковању, на начин и у року који је на амбалажи означио произвођач, да је припремате опраним рукама, непосредно пре оброка, а остатак не чувате за наредни оброк. Што је беба старија, то су мање ригорозне хигијенске мере неопходне, али руке и посуђе се увек морају темељно и редовно прати, а вода увек мора бити исправна.
Када почнете са увођењем немлечне хране, почните редовно да нудите беби воду између оброка, поново без икаквих додатака. Обзиром да се храна бебама припрема без шећера и соли, очекујте да ваше дете неће одмах бити заинтересовано за воду, јер потребу и даље задовољава млеком. Одуприте се искушењу да понудите сок, како би дете бар нешто попило, да не бисте усталили штетну навику, јер беба ће увек радије изабрати сок него воду. Прво нека се навикне да пије воду, на шта можете причекати и пуна 2-3 месеца, па тек онда, уколико баш желите, дајте беби понекад сок ( здрави су једино свеже цеђени сокови ).
др Ивана Вељић, педијатар
Извор: Мојпедијатар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Дилеме: Да ли је беби потребна вода у периоду док се храни искључиво млеком

 1. Александра каже:

  Ово је толико опасан савет, нарочито у летњим месецима!!!
  Рецимо, ако ћемо том логиком, у100 грама пива има 92 грама воде. У лубеници такође. То не значи да одрасли могу да задовоље своју потребу за водом на тај начин. Као што не значи да проценат воде у мајчином млеку или адаптираној формули имплицира задовољавање бебиних потреба за водом.
  Ово је искључиво моје лаичко мишљење базирано на здравом разуму. Моје обе бебе су рођене у летњим месецима и обавезно сам им давала воду.

 2. Александра каже:

  Мали додатак – ако као и већина мајки дојите своју бебу на два или три сата, зар је нормално да беба не уноси течност три сата у сред августа, рецимо. Или да морате да је дојите чешће јер је жедна и тако реметите ритам прехране

 3. Gricko каже:

  Kada sam god ponudila mojim bebama (ne slušajući stručnjake) vodu nakon dojenja a kasnije i Bebelaca, htele su vodu, kako kad, nekad samo dvadesetak mililitara a nekad više. Bilo mi je van pameti da im ne ponudim vodu pogotovo u letnjim mesecima i to više puta dnevno.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама