Директор Инфективне клинике: Деца не смеју напоље, они су одлични расадници инфекције

22 марта, 2020

Директор Инфективне клинике Горан Стевановић каже да једино забрана кретања може Србију да сачува од “италијанског сценарија”.

Горан Стевановић је, говорећи на конференцији за медије, рекао да деца нису угрожена у смислу тешке клиничке слике, али су, каже, одлични расадници инфекције и размењивачи између себе.

“Забрана (кретања) се односи и на њих. Како ћете детету да објасните да држи дистанцу?Апсолутно молба и забрана кретања односи се на све узрасте. И остали који су у доброј кондицији могу даље да шире инфекцију”, истакао је директор Инфективне клинике.

Према његовим речима, до сад су скоро сви случајеви заразе дошли из иностранства.

Објаснио је да се највећи број лекара који имају коронавирус заразио “споља”, изван болница.

“Апелујем на моје колеге, не на инфектологе и епидемиологе јер су прошли обуке о опреми, већ на све остале, да увек носе маске са свим пацијентима”, рекао је Стевановић.

Једино забрана кретања може да нас сачува
Директор Инфективне клинике каже да га је до сада, у целој ситуацији, највише шокирао степен неодговорности појединих грађана.

“Знате да сте болесни, улазите у земљу у којој нема инфекије, добијете упозорење на граници и видите то на медијима, и организујете журку за сто људи. Тај степен неодговорности према другим људима ме највише изненађује”, навео је Стевановић.

Према његовим речима, једино што може да успори епидемију је забрана кретања.

“Сасвим је разумно очекивати повећање броја заражених. Ако се мере буду стриктно поштовале, угасићемо пут вируса”, нагласио је директор Инфективне клинике.

Објаснио је да ће, ако се они који су сада у периоду инкубације буду дружили са другим људима, заразити још двоје-троје људи и онда, каже, улазимо у “италијански сценарио”.

“Наш циљ је да успоримо криву раста броја оболелих, да пораст буде што је могући спорији и дужи јер на тај начин самњујемо пренос са човека на човека, смањујемо број оболелих који ће стићи у болницу, дајемо им највеће могуће шансе да се извуку”, рекао је Стевановић.

Апеловао је на грађане да остану код куће јер смањење контаката једини начин да се спречи “италијански сценарио”.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама