Direktor Infektivne klinike: Deca ne smeju napolje, oni su odlični rasadnici infekcije

22 marta, 2020

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović kaže da jedino zabrana kretanja može Srbiju da sačuva od “italijanskog scenarija”.

Goran Stevanović je, govoreći na konferenciji za medije, rekao da deca nisu ugrožena u smislu teške kliničke slike, ali su, kaže, odlični rasadnici infekcije i razmenjivači između sebe.

“Zabrana (kretanja) se odnosi i na njih. Kako ćete detetu da objasnite da drži distancu?Apsolutno molba i zabrana kretanja odnosi se na sve uzraste. I ostali koji su u dobroj kondiciji mogu dalje da šire infekciju”, istakao je direktor Infektivne klinike.

Prema njegovim rečima, do sad su skoro svi slučajevi zaraze došli iz inostranstva.

Objasnio je da se najveći broj lekara koji imaju koronavirus zarazio “spolja”, izvan bolnica.

“Apelujem na moje kolege, ne na infektologe i epidemiologe jer su prošli obuke o opremi, već na sve ostale, da uvek nose maske sa svim pacijentima”, rekao je Stevanović.

Jedino zabrana kretanja može da nas sačuva
Direktor Infektivne klinike kaže da ga je do sada, u celoj situaciji, najviše šokirao stepen neodgovornosti pojedinih građana.

“Znate da ste bolesni, ulazite u zemlju u kojoj nema infekije, dobijete upozorenje na granici i vidite to na medijima, i organizujete žurku za sto ljudi. Taj stepen neodgovornosti prema drugim ljudima me najviše iznenađuje”, naveo je Stevanović.

Prema njegovim rečima, jedino što može da uspori epidemiju je zabrana kretanja.

“Sasvim je razumno očekivati povećanje broja zaraženih. Ako se mere budu striktno poštovale, ugasićemo put virusa”, naglasio je direktor Infektivne klinike.

Objasnio je da će, ako se oni koji su sada u periodu inkubacije budu družili sa drugim ljudima, zaraziti još dvoje-troje ljudi i onda, kaže, ulazimo u “italijanski scenario”.

“Naš cilj je da usporimo krivu rasta broja obolelih, da porast bude što je mogući sporiji i duži jer na taj način samnjujemo prenos sa čoveka na čoveka, smanjujemo broj obolelih koji će stići u bolnicu, dajemo im najveće moguće šanse da se izvuku”, rekao je Stevanović.

Apelovao je na građane da ostanu kod kuće jer smanjenje kontakata jedini način da se spreči “italijanski scenario”.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama