Директор једне школе предлаже: Треба да уведемо ометаче за сигнале у свим школама

У Србији је чак 87 посто родитеља за забрану мобилних телефона у школама, показује истраживање Министарства за туризам, трговину и телекомуникације. По нашем закону, коришћење мобилних телефона на часу спада у теже повреде обавезе ученика, али, у пракси, овакве повреде дешавају се често. Како се са овим проблемом носе школе у Србији?

Готово да не постоји дете које нема телефон, али, да ли је неопходно користити га у школи?
Злоупотребе попут преписивања на часу, снимања наставника, исмејавања вршњака на друштвеним мрежама, па чак и промене садржаја на паметним таблама, нису новост.
Овај проблем је донекле решила ОШ “Јосиф Панчић” у Београду, која у складу са законом и правилником школе, већ две године спроводи забрану коришћења мобилних телефона.
“Ми смо имали огроман проблем око мобилних телефона који су постали проблем у свакодневном раду. Морали смо да реагујемо, да направимо један договор са родитељима који ће они потписати, где смо обавестили да се мобилни телефон користи само на одмору, односно после наставе”, каже Милан Бајић, директор ОШ “Јосиф Панчић”.
У случају кршења забране, наставник има право да детету одузме телефон који завршава код директора. У ОШ “Дринка Павловић”, то није довољно, па директор предлаже конкретне мере.
“У закону пише да се мобилни не може користити на часу, ако те ствари не дају резултате какве смо очекивали, а то је да уведемо оно што је нормално у свим другим земљама – то су ометачи за сигнале”, рекао је Јоле Булатовић, директор ОШ “Дринка Павловић”.
Нашој деци се не може забранити оно што је свима доступно – порука је Министарства за туризам, трговину и телекомуникације.
Татјана Матић, државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација каже да жели да напоме да нису ни за какве ригорозне мере и да уколико треба уводити неке забране, пре свега морамо испитати све предности али и неке мане евентуалних забрана.
“Оно што напомињемо као важно јесте да мобилни телефони и други дигитални уређаји не треба ни на који начин да ометају процес наставе, напротив, они треба да буду саставни део образовног процеса”, рекла је Матићева.
О овој забрани се посебно говори након тога што су француски основци у нову школску годину кренули без мобилних телефона.
Извор: РТС